Ο τεχνητός ύπνος μπορεί να υποκαταστήσει τον φυσιολογικό, λέει μελέτη σε μακάκους
Τεχνητός ύπνος χωρίς REM υπόσχεται αναγέννηση νευρώνων και καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science αναφέρεται ότι ερευνητές εκπαίδευσαν μία ομάδα μακάκων σε μια σειρά εργασιών που περιελάμβανε τη χρήση της όρασης. Στη συνέχεια, οι πίθηκοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία που ξεκουράστηκε χωρίς ύπνο και μία που ξεκουράστηκε με ύπνο που δεν περιλαμβάνει φάση REM (NREM). Ακολούθησε μια νέα σειρά δοκιμασιών και φάνηκε ότι η ομάδα που ξεκουράστηκε είχε καλύτερη απόδοση.
Τι έδειξαν τα πειράματα σε μακάκους
Όπως διαβάζουμε στο bgr.com, οι ερευνητές διαπίστωσαν στους πιθήκους με ύπνο NREM μειωμένο συγχρονισμό στα νευρικά κύτταρα, κάτι που σημαίνει ότι λειτουργούσαν ανεξάρτητα, και αυτό βελτίωνε την αντίληψη. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο τεχνητός ύπνος θα μπορούσε να υποκαταστήσει τον φυσιολογικό ύπνο σε ανώτερα ζώα, ίσως και στον άνθρωπο.
Για να δοκιμάσουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρικούς παλμούς χαμηλής συχνότητας, όπως τα κύματα δέλτα που παρατηρούνται κατά τον ύπνο NREM (non-REM). Όταν αυτοί επέδρασαν σε ξύπνιους μακάκους, προκάλεσαν μειωμένο συγχρονισμό των νευρικών κυττάρων και παρατηρήθηκε η ίδια βελτίωση στην απόδοση.
Το μέλλον της ξεκούρασης
Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι στο μέλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κύματα δέλτα σε ανθρώπους, αρκεί να βρεθούν μη παρεμβατικές μέθοδοι και ηλεκτρόδια που χρησιμοποιούνται χωρίς να εμφυτευθούν στο δέρμα.
Η μελέτη αυτή προστίθεται σε παρεμφερείς μελέτες που εξέτασαν την επίδραση ψυχεδελικών φαρμάκων και πέτυχαν την υποκατάσταση του ύπνου REM. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να υποκατασταθεί η ανάγκη για ύπνο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ανάρρωση των νευρικών κυττάρων.