Ποιες σημαντικές δουλειές έρχεται για να «κλέψει» η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον Γκέιτς
Πως η ανάγκη για θέσεις εργασίας ανοίγει τον δρόμο στην τεχνητή νοημοσύνη να εισέλθει ακόμα περισσότερο στην ανθρώπινη καθημερινότητα.

Η έλλειψη – εδώ και καιρό – γιατρών και δασκάλων είναι μία τάση που μπορεί σύντομα να αντιστραφεί, υποστήριξε ο Μπιλ Γκέιτς, εκτιμώντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται για να καλύψει το κενό.
Μιλώντας σε ένα podcast, ο διάσημος επιχειρηματίας, ο οποίος ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τα θέματα δημόσιας υγείας, τόνισε ότι χώρες όπως η Ινδία ή οι χώρες της Αφρικής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έλλειψη ιατρικού προσωπικού.
Πού θα «εισβάλει» το AI στον τομέα της υγείας
Το ίδιο πρόβλημα, όμως, έχουν και ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εκτιμάται ότι το 2036 θα έχουν έλλειψη τουλάχιστον 86.000 εξειδικευμένων γιατρών.
«Η χώρα έχει ανάγκη από εκατοντάδες χιλιάδες γιατρούς για να παρέχει ίση φροντίδα σε όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων, όσων δεν έχουν ιατρική κάλυψη ή όσων ζουν σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές», τονίζουν οι ειδικοί.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι γιατροί που ειδικεύονται σε γηριατρικά θέματα, των οποίων ο αριθμός φθίνει, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι ασθενείς, λόγω της διαρκούς αύξησης των προσδόκιμων χρόνων ζωής.
Για να χαλαρώσει η πίεση που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας ελλείψει γιατρών, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχουν καταφέρει να βρουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων για να λύσουν το πρόβλημα. Η εταιρεία συμβούλων, McKinsey, εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα στον τομέα της περίθαλψης και του φαρμάκου κατά έως 370 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα υποστελεχωμένα σχολεία ανοίγουν τον δρόμο για δασκάλους-ρομπότ
Το ίδιο ισχύει και για την εκπαίδευση. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία των Ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το 86% των δημοτικών σχολείων δυσκολεύεται να προσλάβει καθηγητές, ενώ το 45% συνολικά των δημοσίων σχολείων είναι υποστελεχωμένα.
Στη Μεγάλη Βρετανία, ένα λύκειο στο Λονδίνο ξεκίνησε να αντικαθιστά κάποιους δασκάλους με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, καθώς το ChatGPT βοήθησε κάποιους μαθητές να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Το πιλοτικό πρόγραμμα, David Game College, αφορά 20 μαθητές που χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης σε συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως τα αγγλικά, τα μαθηματικά, η βιολογία και οι υπολογιστές.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανησυχίες για τους μαθητές που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να κλέψουν στις εξετάσεις, εκπαιδευτές υποστηρίζουν ότι γενικά είναι αισιόδοξοι για τη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας και τη δυνατότητα να εξοικονομεί χρόνο από τους εκπαιδευτές και να βελτιώνει τη μάθηση.
Οι υπόλοιπες ιδιότητες που αναφέρει ο Γκέιτς
Πάντως, ο Μπιλ Γκέιτς δεν μιλούσε μόνο για τους δασκάλους και τους γιατρούς. Είπε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα στερήσει επίσης θέσεις εργασίας από εργοστάσια, κατασκευές, ακόμα και καθαριστές ξενοδοχείων, οποιοσδήποτε κάνει χειρωνακτική εργασία.
Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Nvidia στην κατασκευή ρομπότ σχεδιασμένα για χειρωνακτικές εργασίες, όπως για παράδειγμα να μαζεύουν πράγματα από αποθήκες ή να σφουγγαρίζουν το πάτωμα. Τα ρομπότ αυτά έχουν σκοπό να μειώσουν το κόστος εργασίας και ταυτόχρονα να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα.
Ο Μπιλ Γκέιτς πιστεύει ότι το μέλλον της εργασίας είναι η… μειωμένη εργασία, ωστόσο αξίζει να θυμίσουμε ότι το 1930, ο διάσημος οικονομολόγος, Τζον Κέινς, προέβλεψε ότι η τεχνολογική πρόοδος θα έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δουλεύουν σε μερικά χρόνια μόνο 15 ώρες την εβδομάδα. Έχει περάσει ένας αιώνας και οι άνθρωποι δουλεύουν 40 ώρες την εβδομάδα…