O Ράμμος φέρνει κοντά Φάμελλο και Χαρίτση - Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ το νέο δίπολο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
«Κλειδώνει» και για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως όλα δείχνουν ο Χρήστος Ράμμος για το πρόσωπο που θα προταθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας. Σε νέα βάση οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς.
Πεδίον δόξης λαμπρόν πιστεύουν στην Κουμουνδούρου ότι ανοίγεται μπροστά τους, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου , επιχειρεί συντεταγμένα να ανακτήσει την αξιοπρέπεια του και να επιστρέψει στην πολιτική ζωή του τόπου - μετά το πέρασμα που κατέγραψε στις παραπολιτικές στήλες και τις life style εκπομπές, το περασμένο διάστημα.
Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμούν ότι θα συμβάλει και η στήριξη προς το πρόσωπο του Χρήστου Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που μπορεί να βοηθήσει ώστε να «λιώσει ο πάγος» με τη Νέα Αριστερά , αλλά και η «αντιπολίτευση της συναίνεσης», όπως χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά
Πριν καν ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη όλων των ομάδων του κόμματος ξεκίνησαν μια «επίθεση αγάπης» προς τους πρώην συντρόφους τους που αποχώρησαν πέρσι από την Κουμουνδούρου, για να ιδρύσουν τη Νέα Αριστερά.
Ακόμα και ο Παύλος Πολάκης είχε δηλώσει ότι με αρκετά από αυτά τα πρόσωπα θα μπορούσε να συνυπάρξει στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα κορυφαία στελέχη της Νέας Αριστεράς υπεραμύνθηκαν της αυτόνομης πορείας τους, ξεκαθαρίζοντας πως είναι υπέρ των συνεργασιών πάνω σε προγραμματική βάση.
Με απλά λόγια, φρόντισαν να κλείσουν με ευγένεια τη συζήτηση εκείνη τη δεδομένη στιγμή, κρατώντας την ανοιχτή για το μέλλον. Φαίνεται, όμως, πως το «αόριστο μέλλον» στο οποίο αναφέρονταν ίσως ήταν τελικά πολύ εγγύτερα από ότι και οι ίδιοι θα περίμεναν.
Και αυτό γιατί η αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Χαρίτση να προτείνει τον Χρήστο Ράμμο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιτάχυνε τις εξελίξεις, φέρνοντας πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.
Η Κουμουνδούρου, από τις πρώτες κιόλας ώρες -έστω και ανεπίσημα- έδειξε πως συντάσσεται με την πρόταση Χαρίτση. Τη Τετάρτη, δε, ο Σωκράτης Φάμελλος «αγκάλιασε» την πρωτοβουλία, καθώς «φωτογράφισε» ξεκάθαρα τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ ως ένα πρόσωπο κατάλληλο για τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Μπαίνει στο στόχαστρο ο δικομματισμός
Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν ως «θείο δώρο» τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και αυτό γιατί δημόσια, στην κοινωνία, εκπέμπεται η εικόνα πως το πολιτικό σύστημα οδηγείται προς την «παλινόρθωση» του παλιού -όχι και τόσο καλού, κατά την Κουμουνδούρου- δικομματισμού «της συναίνεσης», της περιόδου 1996-2009.
Και αυτό, στο καλό για τη Χαριλάου Τρικούπη σενάριο. Γιατί στο κακό, λένε τα ίδια πρόσωπα, ξυπνούν μνήμες της συγκυβέρνησης των Αντώνη Σαμαρά-Ευαγγέλου Βενιζέλου. Και εκεί αναμένεται να στοχεύσουν από σήμερα κιόλας, βάζοντας απέναντι τους το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να δείξουν ότι εκείνοι παραμένουν η λαϊκή αξιωματική αντιπολίτευση.
«Η χώρα δεν χρειάζεται μια συναινετική ή βολική αντιπολίτευση. Αλλά μια αντιπολίτευση απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση και σε αυτή την πολιτική», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, σε μια τοποθέτηση η οποία προϊδεάζει για το πως θα συμπεριφερθεί η Κουμουνδούρου στο άμεσο μέλλον.