Ανδρουλάκης: Συναινέσεις χωρίς δογματισμό, αρνήσεις μόνο με αντιπροτάσεις
Θετικό ταμείο στο ΠΑΣΟΚ για το ραντεβού Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη. Το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις συναινέσεις που επιζητά η κυβέρνηση.
Την ικανοποίησή του για μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που μπορεί να άργησε σχεδόν τρία χρόνια, πλην όμως έγινε με άλλους όρους, αφού πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έκρυβε λίγο μετά από το ραντεβού των δύο στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Και αυτό, διότι ο ίδιος εκτιμάται ότι «γκρέμισε» το αφήγημα που είχαν χτίσει νωρίτερα γαλάζια στελέχη, περί ενός «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ», γεμάτου αρνητές των πάντων και τοξικούς συνομιλητές. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, έλεγαν πως ο τελευταίος πήγε στη συνάντηση με σοβαρότητα, θεσμικότητα και συγκεκριμένη ατζέντα και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση του πρωθυπουργού σε μία σειρά από θέματα, αλλά και να ιδεολογικοποιήσει απολύτως τις διαφωνίες του, όπου αυτές υπάρχουν και είναι κάθετες.
Όπως άλλωστε, έλεγε και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης λίγο αργότερα, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ δογματισμό στο να παράσχει συναινέσεις όπου κρίνει ότι είναι προς όφελος των πολιτών, ενώ αντίθετα όλα τα πολιτικά και ιδεολογικά «όχι» του, τα συνοδεύει με αντιπροτάσεις.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές, σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός αντελήφθη, κυρίως μετά από την ανάλυση που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μία σειρά από διεθνή και εθνικά θέματα που συζήτησαν, σχεδόν επί μισή ώρα, με βάση και την εμπειρία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι δεν έχει μία ‘ρηχότητα’ απέναντί του, αλλά έναν πολιτικό με συγκεκριμένες θέσεις και βαθιά γνώση των θεμάτων που θίγει κάθε φορά.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μέχρι και προτάσεις στον πρωθυπουργό για το πώς θα μπορούσε να κινηθεί, με ποια Επιτροπή να μιλήσει, ή σε ποιον να απευθυνθεί, για μία σειρά από θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος επί των οποίων αντήλλαξαν απόψεις.
Πού θα μπορούσαν να ...τα βρουν
Κατά τα λοιπά, συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατηγοροιοποιούν τρόπον τινά τα θέματα που συζητήθηκαν χθες μεταξύ των δύο ανδρών. Υπάρχουν για παράδειγμα μία σειρά από ζητήματα στα οποία φαίνεται ότι μπορεί να βρεθεί μία βάση αν μη τι άλλο για συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών.
Για παράδειγμα, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του εθνικού ζητήματος του δημογραφικού, ο πρωθυπουργός φέρεται να του απάντησε ότι το βλέπει θετικά, και πως θα ζητήσει από την αρμόδια υπουργό Σοφία Ζαχαράκη μία εισήγηση για το ζήτημα.
Όταν μίλησε για την ανάγκη σύστασης Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή ως προς τα θέματα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός του είπε ότι είναι κάτι που μπορούν να δουν στο μέλλον, ενώ ακόμα και για το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπου ο κ.Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση αλλαγής του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με την Χαριλάου Τρικούπη, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ταμπού για τον ίδιο, χωρίς πάντως ούτε να συμφωνήσει ούτε να διαφωνήσει.
Και πού συμφώνησαν ότι ...διαφωνούν
Αντίθετα, εκεί που φαίνεται ότι δεν βρήκαν το παραμικρό σημείο σύγκλισης, ημί μονο συμφώνησαν ότι ...διαφωνούν, ήταν όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρότασή του για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, για πάγωμα της golden visa στις περιοχές που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές των ενοικίων και για έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών.
Επίσης, καμία απάντηση δεν πήρε, ως αναμενόταν εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ζήτησε να εκτελεστεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία υπενθυμίζεται ότι προβλέπει την γραπτή ενημέρωσή του για τους λόγους για τους οποίους παρακολουθείτο από την ΕΥΠ.
Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να μην υπάρχει «σαλαμοποίηση» στις Ανεξάρτητες Αρχές, να προβλέπεται η ανοιχτή πρόσκληση υποβολής βιογραφικών κατά τη λήξη της θητείας των μελών τους και πάντως να μην γίνονται αλλαγές εν πτήσει, χωρίς και εκεί να πάρει απάντηση.