Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Ρώμη για το «αντίο» στον πιστό φίλο Φραγκίσκο

Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην εξόδιο ακολουθία του Πάπα Φραγκίσκου. Στη Ρώμη θα ταξιδέψει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να δώσει τον τελευταίο ασπασμό στον «πιστό φίλο» -όπως χαρακτήρισε τον μακαριστό Πάπα της Ρώμης- στο συγκινητικό αποχαιρετιστήριο βίντεο, μετά την αναγγελία της κοίμησής του Φραγκίσκου.
Ο Βαρθολομαίος είναι συγκλονισμένος από την απώλεια του Φραγκίσκου, καθώς για 12 χρόνια οι δυο προκαθήμενοι συνέβαλαν με την εξαιρετικά καλή τους σχέση τα μέγιστα για να προσεγγίσουν όσο το δυνατό περισσότερο οι καθολικοί με τους ορθόδοξους. Για πρώτη φορά στα χρονικά Οικουμενικός Πατριάρχης -πρωτοβουλία του Βαρθολομαίου- παρέστη στην ενθρόνιση ενός Πάπα. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2014 οι δυο προκαθήμενοι ταξίδεψαν στα Ιεροσόλυμα σε ανάμνηση της ιστορικής άρσης του Σχίσματος από τους Πατριάρχη Αθηναγόρα και Πάπα Παύλο Στ'. Οι επαφές εντάθηκαν ακόμα περισσότερο, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2014 για την θρονική γιορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Το ταξίδι στη Λέσβο στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης τον Απρίλιο του 2016, η δωρεά οστών του Αγίου Πέτρου από το Βατικανό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι κοινές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, τη φτώχεια, αλλά και τον διαχριστιανικό και διαθρησκειακό διάλογο οι συχνές τους συναντήσεις σε ιταλικό έδαφος και πιο πρόσφατα η διάθεση για διάλογο ώστε να συμφωνηθεί κοινός τρόπος υπολογισμού του Πάσχα σφυρηλάτισαν σε στέρεες βάσεις μια ειλικρινή σχέση ανάμεσα στα δυο ισχυρά κέντρα της χριστιανοσύνης.
Για το Φανάρι η παρακαταθήκη του μακαριστού Πάπα στον διάλογο ορθόδοξων και καθολικών είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας και θα ήθελε να δει τον -όποιο- διάδοχο του να πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο Φραγκίσκος, τόσο για τον διαχριστιανικό διάλογο όσο και για το πώς θα συνεχίσει η χριστιανική Εκκλησία ως σύνολο την πορεία της σε έναν όλο και πιο αφιλόξενο δυτικό κόσμο.