Ο νέος ρόλος της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ
Από την πρώτη στιγμή που ο Κ Μητσοτάκης ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το 2019, ήταν σαφές ότι είχε επιλέξει να αναβαθμίσει τον ρόλο της χώρας στην διεθνή σκηνή και κυρίως να την κάνει «κεντρικό παίκτη» στην περιοχή μας. Ο όλος αυτός σχεδιασμός, αν κοιτάξει κανείς όλα τα βήματα και τις κινήσεις από την αρχή της πρώτης κυβερνητικής θητείας, οδηγούσε στο να αποκτήσει η χώρα μια ξεχωριστή σχέση με τις ΗΠΑ και μέσω αυτής ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή.
Οι κινήσεις που έγιναν τόσα δημοσίως όσο και σε σειρά επίσημων και ανεπίσημων επάγων, κατέτειναν σε αυτό. Από πολύ νωρίς, αν κάποιος μιλούσε με διπλωμάτες αλλά και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, καταλάβαινε ότι ο στόχος της σύσφιξης των σχέσεων της χώρας μας με την Αμερική ήταν όχι απλός κεντρικός στον σχεδιασμό αλλά έπρεπε να γίνει όσο τοπ δυνατόν πιο γρήγορα. Ορισμένα γεγονότα στην περιοχή , βοήθησαν αρκετά, ώστε να έχει και η άλλη πλευρά την ίδια διάθεση. Να συσφίξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Η Τουρκία, που για δικούς της λόγους αποδείχθηκε «αναξιόπιστη» σε πολλούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής, με τις παλινδρομείς της, προκάλεσε μια μεγάλη αναστάτωση στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Παράλληλα, δημιούργησε ανασφάλεια και προβληματισμό για το αν και σε τι μπορεί να βασισθούν οι ΗΠΑ.
Έτσι, η ελληνική πλευρά, έχοντας ήδη σχεδιάσει την στροφή προς τις ΗΠΑ, άρπαξε την ευκαιρία και κινούμενη γρήγορα έδωσε στην Ουάσιγκτον την εναλλακτική λύση στην περιοχή.
Στην συνέχεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η γενικότερη προσπάθεια εμπλοκής της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή μας, ήταν ένα ακόμα στοιχείο που βοήθησε στην σύσφιξη των σχέσεων.
Παράλληλα, ο έξυπνος σχεδιασμός της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνον για συνεχείς κοινές ασκήσεις και με τις ΗΠΑ αλλά και τις άλλες χώρες της περιοχής αλλά και η δημιουργία των διευκολύνσεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ο σχεδιασμός για νέα βάση στην Κρήτη, δημιούργησαν και τεχνικά τις δυνατότητες για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να απαγκιστρωθούν από την Τουρκία και την ανάγκη των εκεί βάσεων και διευκολύνσεων.
Αυτή την στιγμή, λένε οι ειδικοί, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες αν χρειασθεί να εγκαταλείψουν την κύρια βάση τους στην Τουρκία, αυτή του Ιντσιρλίκ, γιατί με την βοήθεια της χώρας μας δημιουργούν προϋποθέσεις για κάλυψη πάνω από του 80%, των όσων μπορούσε να χρησιμεύσει η εκεί βάση. Δεν πρόκειται αν αφήσουν «αμαχητή» την βάση εκεί, αλλά ήδη έχουν μετακινήσει μεγάλο μέρος υλικού αλλά και προσωπικού σχεδιασμού από εκεί.
Η κρίση στην Γάζα και η ελληνική στάση, αποτέλεσε και το σημείο καμπής, λένε αμερικάνικες πήγες, που έπεισε και τους τελευταίους που είχαν προβληματισμούς στο στρατιωτικό κυρίως επιτελείο της πέραν του ατλαντικού υπερδύναμης, πως πρέπει να γίνει η χώρα μας η πρώτη προτεραιότητα τους στην περιοχή.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με την επίσκεψη Μπάιντεν, το περασμένο Σάββατο στην Κρήτη και τα όσα εκεί συζητήθηκαν.
Οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργηθεί στην Κρήτη ένα μεγάλο λιμάνι, όπου θα μπορούν τα πλοία τους (και ιδίως τα αεροπλανοφόρα) να μπορούν να ελλιμενίζονται , ενώ παράλληλα θέλουν να μπορούν να μεταφέρουν, ίσως με νατοϊκή ομπρέλα, κάποιες μοίρες αεροσκαφών, ίσως και ένα τμήμα ειδικών δυνάμεων –άμεσης παρέμβασης.
Και σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά η ανάπτυξη του λιμανιού στα Χανιά, που έχει αποφασισθεί, αλλά για ανεξήγητους λογούς, έχει τους τελευταίους μήνες «παγώσει».
Οι πληροφορίες, από σοβαρές πήγες στις ΗΠΑ, που εκτιμούν πως μετά και την συμπεριφορά των Τούρκων αξιωματούχων προς τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Α. Μπλίνκεν, προχθές, ουσιαστικά οδηγεί της ΗΠΑ στο «ξεκλείδωμα» των σχεδίων για δημιουργία Κουρδικού κράτους, αν επαληθευθούν, είναι σαφές ότι θα προκαλέσουν «ένταση» στις Τουρκοαμερικανικες σχέσεις και άμεση ανάγκη νέας αναβάθμισης της χώρας μας στην περιοχή. Και γι αυτό εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα. Πολιτικό, στρατιωτικό αλλά και σε επίπεδο υποδομών.
Και κάτι τελευταίο που μου επισήμανε παλαιός διπλωμάτης, με θητεία στις ΗΠΑ. Αν συνεχιστεί η ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών και η Ελλάδα αποτελέσει τον κύριο σύμμαχο στην ευρύτερη περιοχή, είναι σαφές πως θα υπάρξει εκτός των άλλων και αύξηση των αμερικάνικων επενδύσεων σε πολλούς τομείς, μια και οι ΗΠΑ θα θέλουν να είμαστε μια χώρα με καλή οικονομία και σταθερότητα.