Ο Μπλίνκεν στο Κίεβο: Πράσινο φως για χρήση όπλων μακρού πλήγματος μέσα στη Ρωσία
Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στην Ουκρανία, ενώ το Κίεβο πιέζει για την άρση του εμπάργκο χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς.
Πρελούδιο εξελίξεων στον Πόλεμο στην Ουκρανία, που πυροδοτήθηκαν από την αποκάλυψη ότι το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους, που εκτιμάται ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, συνιστά η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ουκρανία. Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι έφτασαν στο Κίεβο για κοινή επίσκεψη καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να πιέζει για το δικαίωμα χρήσης αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.
Οι δύο άνδρες ταξίδεψαν μαζί στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά από συνομιλίες στο Λονδίνο. Θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επανειλημμένα καλέσει την Ουάσιγκτον να άρει τους περιορισμούς χρήσης στα όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ.
Ο Μπλίνκεν είπε ότι ένας από τους στόχους τους ήταν «να ακούσουν απευθείας από την ουκρανική ηγεσία» για τους «στόχους και τι μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε αυτές τις ανάγκες». Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «εργάζεται» για να άρει τους περιορισμούς.
Μπάιντεν-Στάρμερ θα εγκρίνουν τη χρήση
Η πολιτική άρσης του περιορισμού χρήσης όπλων από την Ουκρανία σε ρωσικά εδάφη θα συζητηθεί περαιτέρ, όταν ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιρ Στάρμερ συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.
Προς το παρόν, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν δώσει στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας, υπό τον φόβο της κλιμάκωσης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε στην Ουκρανία πυραύλους Storm Shadow, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 250 km (155 μίλια). Μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο εναντίον ρωσικών στόχων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.
Ωστόσο, η ουκρανική ηγεσία ισχυρίζεται ότι χρειάζονται τους πυραύλους για να στοχεύουν αεροπορικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη για την εκτόξευση κ βομβών ολίσθησης κατά της Ουκρανίας. Αυτά τα όπλα εκτοξεύονται συχνά από βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη (11/9) ότι η Ρωσία θα απαντούσε «κατάλληλα» εάν οι ΗΠΑ επέτρεπαν τις ουκρανικές πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφός τους.
Νωρίτερα αυτό το έτος, οι ΗΠΑ χαλάρωσαν ορισμένους από τους περιορισμούς, επιτρέποντας στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας από όπου πυροβολούν τα στρατεύματα.
Οι άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου που προμηθεύουν επίσης τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με όπλα μεγάλης εμβέλειας θέτουν επίσης περιορισμούς για το πώς και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Ρωσία, λόγω ανησυχίας ότι τέτοια πλήγματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίποινα που θα σύρουν τις χώρες του ΝΑΤΟ στον πόλεμο ή θα προκαλέσουν πυρηνική σύγκρουση.
Ο παράγοντας των Fath-360
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ταξιδέψει στο Κίεβο, ο Μπλίνκεν κατηγόρησε το Ιράν ότι προμήθευε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εναντίον της Ουκρανίας εντός εβδομάδων. Ο Λάμι περιέγραψε την κίνηση του Ιράν ως «μια σημαντική και επικίνδυνη κλιμάκωση».
Οι πύραυλοι είναι πιθανό να ενισχύσουν το οπλοστάσιο της Ρωσίας, επιτρέποντάς της να χτυπήσει ουκρανικές πόλεις κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία ή περιοχές που ήδη ελέγχει την ίδια στιγμή που αναπτύσσει τους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς της βαθύτερα στο ουκρανικό έδαφος. Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι προμήθευε τέτοια αυτοκατευθυνόμενα όπλα στη Ρωσία.
Ξεχωριστά την Τρίτη, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία επέβαλαν νέες κυρώσεις στο Ιράν επειδή προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους για χρήση στην Ουκρανία.
Τα μέτρα περιελάμβαναν περιορισμούς στην ικανότητα του εθνικού αερομεταφορέα Iran Air να πετάει προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη - καθώς και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε έναν αριθμό Ιρανών που κατηγορούνται για διευκόλυνση στρατιωτικής υποστήριξης προς τη Ρωσία.