ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία ανάβουν «πράσινο φως» στο Κίεβο για πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία
Οι ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και Ντέιβιντ Λάμι θα ταξιδέψουν στο Κίεβο για να ενημερώσουν σχετικά με την άρση περιορισμών χρήσης δυτικών όπλων.
Σε μια νέα διάσταση μπαίνει ο Πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν στη Ρωσία, για ενδεχόμενη χρήση κατά της Ουκρανίας προκαλεί την αντίδραση των δυτικών συμμάχων. Οι πύραυλοι τύπου Fath-360 με βεληνεκές μέχρι 150 χιλιόμετρα θεωρούνται απειλή ακόμα και για ευρωπαϊκά εδάφη.
Το ενδεχόμενο χρήσης τους από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας μάλλον θα οδηγήσει στην άρση του σιωπηρού εμπάργκο που υπάρχει μέχρι σήμερα προς την Ουκρανία για χρήση όπλων όπως ο πύραυλος ATACMS με βεληνεκές παρόμοιο του ιρανικού Fath-360.
Ο Άντονι Μπλίνκεν που επισκέπτεται τη Μεγάλη Βρετανία στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι χαρακτήρισε ως απειλή για την Ευρώπη τους ιρανικούς πυραύλους στη Ρωσία. Μάλιστα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο Sky News δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Ουκρανία να εκτοξεύει πυραύλους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Ο Άντονι Μπλίνκεν, νωρίτερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό ομόλογό του προειδοποίησε ότι οι ιρανικοί πύραυλοι πιθανότατα θα χρησιμοποιούν κατά της Ουκρανίας εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει καλέσει τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία για να εντείνει την πίεση στη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν φροντίσει η Ουκρανία να έχει «ό,τι χρειαζόταν, όταν το χρειαζόταν, για να είναι αποτελεσματική στην απόκρουση της ρωσικής επιθετικότητας» από τότε που οι δυνάμεις της Μόσχας εισέβαλαν τον Φεβρουάριο του 2022.
Αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον έπρεπε επίσης να εξετάσει άλλους παράγοντες, όπως το αν οι δυνάμεις της Ουκρανίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα «προηγμένα συστήματα» που παρέχουν οι δυτικοί σύμμαχοι και αν μπορούν να τα διατηρήσουν.
Και συνέχισε: «Όλα αυτά πρέπει να υπάγονται σε αυτές τις αποφάσεις. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε προσαρμοστεί και προσαρμόσουμε κάθε βήμα στην πορεία και θα συνεχίσουμε - οπότε δεν αποκλείεται σε αυτό το στάδιο. Δεν το κάνουμε. Δεν αποκλείουμε ποτέ. Αλλά όταν κυβερνάμε, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να προωθήσει αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν οι Ουκρανοί».
Ο Μπλίνκεν είχε πει νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ότι «δεκάδες ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό» έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν τους βαλλιστικούς πυραύλους κοντινού βεληνεκούς του Ιράν Fath-360.
Και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει μια σειρά από το δικό της σύστημα βαλλιστικών πυραύλων, αλλά η προμήθεια ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από την πρώτη γραμμή».
Οι ΗΠΑ παρέδωσαν μικρό αριθμό ATACMS (Army Tactical Missile Systems) στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έχουν βεληνεκές περίπου 180 μίλια.
Νωρίτερα την Τρίτη (10/9), Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία χαρακτήρισαν απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια τους πυραύλους που μετέφερε το Ιράν στη Ρωσία.