«Ο ISS κινείται ανεξέλεγκτα»: Η NASA διαψεύδει αναφορές για σοβαρό πρόβλημα στο Διάστημα
Σε επίσημη διάψευση αναγκάστηκε να προχωρήσει η NASA μετά από σάλο που έχει προκαλέσει (ανώνυμη) ανάρτηση στο Διαδίκτυο.
Ένα μείζον θέμα έχει προκύψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS - International Space Station), σύμφωνα με ανώνυμη μαρτυρία στο Διαδίκτυο με τον σάλο που ακολούθησε να είναι τόσο μεγάλος που η NASA «αναγκάστηκε» να προχωρήσει σε επίσημη διάψευση.
Ειδικότερα, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν πως ο ISS έχει υποστεί καταστροφικές ζημιές και κινείται ανεξέλεγκτα στο Διάστημα, η NASA απέρριψε τα εν λόγω σενάρια, μετά από επικοινωνία που είχε το Newsweek με το γραφείο Τύπου της Διαστημικής Υπηρεσίας.
Οι συγκεκριμένες φήμες «φούντωσαν» μετά από ανάρτηση ενός ανώνυμου χρήστη σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία γινόταν αναφορά πως είχε εντοπιστεί «μεγάλη, δομική ρωγμή» στις τροχιακές εγκαταστάσεις του διαστημικού σταθμού.
«Λάβαμε μια ενημέρωση σήμερα το πρωί: εντοπίστηκε σημαντική δομική ρωγμή», έγραφε η ανάρτηση, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στο Reddit. «Δεν πρόκειται για βλακείες, μιλάμε για ζημιά καταστροφικού επιπέδου», σημειώνεται στην ανάρτηση.
Παράλληλα, έγραψε ότι είχε ξεκινήσει μια «αλυσιδωτή αντίδραση» στον ISS και ότι αυτή τη στιγμή «έχει βγει εκτός τροχιάς και κινείται ανεξέλεγκτα».
Η απάντηση της NASA
Απαντώντας στις εν λόγω φήμες που κυκλοφόρησαν στο Twitter, η NASA είπε ότι ο ISS «συνεχίζει να περιφέρεται γύρω από τη Γη όπως είχε προγραμματιστεί και το πλήρωμα είναι ασφαλές».
Μάλιστα, η NASA παρείχε ένα link προς έναν χάρτη LIVE παρακολούθησης του διαστημικού σταθμού, ο οποίος επιτρέπει την παρακολούθηση της τρέχουσας διαδρομής του ISS. Επίσης, το ίδιο το Twitter πρόσθεσε ετικέτα στο tweet περί κινδύνου στον ISS αναφέροντας πως πρόκειται για «False News» (ψεύτικη είδηση).
Ο ISS αναμένεται να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το 2030, μετά από το οποίο αναπτύσσονται σχέδια για ιδιωτικούς διαστημικούς σταθμούς και άλλες τροχιακές πλατφόρμες.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι μία περίοδος χωρίς προβλήματα για τη NASA, με δύο αστροναύτες, τον Μπουτς Γουίλμορ και τη Σούνι Γουίλιαμς, να έχουν «κολλήσει» στο Διάστημα εδώ και μήνες. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη (17/12) έγινε γνωστό πως η παραμονή τους στον ISS θα παραταθεί πιθανώς μέχρι και τον Απρίλιο.
Οι δύο πιλότοι επρόκειτο αρχικά να περάσουν οκτώ ημέρες στον ISS τον Ιούνιο, αλλά τελικά παραμένουν στο Διάστημα εδώ και οκτώ μήνες αφού η NASA αποφάσισε να φέρει την ελαττωματική κάψουλα Starliner της Boeing πίσω στη Γη χωρίς πλήρωμα τον Σεπτέμβριο.