Πώς η AI «κατακτά» και τα χωράφια - Ντομάτες και μπρόκολα καλλιεργημένα με τεχνητή νοημοσύνη
Μια startup στις ΗΠΑ υπόσχεται να δώσει λύση στους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή για τις καλλιέργειες.
Η τεχνητή νοημοσύνη εξαπλώνεται με αλματώδεις ρυθμούς σε ολοένα περισσότερα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας και της παραγωγής προϊόντων. Τώρα είναι πραγματικότητα η ένταξη τεχνολογιών AI και στην καλλιέργεια τροφίμων.
Δημοσίευμα του CNN αναφέρεται σε μια startup εταιρεία στην Αμερική που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να προσαρμόσει τις καλλιέργειες στις νέες προκλήσεις, στην εποχή της κλιματικής κρίσης και των τεράστιων αλλαγών στη θερμοκρασία του πλανήτη.
Η Avalo, που έχει έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, χρησιμοποιεί μοντέλα μηχανικής μάθησης για να επιταχύνει τη δημιουργία νέων και ανθεκτικών ποικιλιών καλλιεργειών.
Ο παραδοσιακός τρόπος επιλογής ευνοϊκών χαρακτηριστικών στις καλλιέργειες είναι να εντοπίσει κανείς μεμονωμένα φυτά που παρουσιάζουν αυτό το χαρακτηριστικό - όπως αντοχή στην ξηρασία – και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτά τα φυτά για να γονιμοποιήσει άλλα, προτού αυτοί οι σπόροι φυτευτούν στα χωράφια
Αυτή η διαδικασία, όμως, απαιτεί πρώτα την ανάπτυξη ενός φυτού σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του, προκειμένου να δει κανείς το αποτέλεσμα, κάτι που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.
Η Avalo χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να προσδιορίσει τη γενετική βάση σύνθετων χαρακτηριστικών, όπως η ξηρασία και η αντοχή σε παράσιτα σε εκατοντάδες ποικιλίες καλλιεργειών.
«Κάνουμε ό,τι γινόταν εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά πιο γρήγορα»
Τα φυτά διασταυρώνονται με συμβατικό τρόπο, αλλά ο αλγόριθμος μπορεί να προβλέψει την απόδοση ενός σπόρου χωρίς να χρειάζεται να τον μεγαλώσει, επιταχύνοντας τη διαδικασία έως και 70%, σύμφωνα με τον επικεφαλής τεχνολογίας της Avalo, Mariano Alvarez.
«Αυτό που κάνουμε, τελικά, είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία που συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια», τόνισε ο Alvarez, μιλώντας στο CNN.
«Υπάρχει κάποιος στα θερμοκήπια μας σχεδόν κάθε μέρα που παίρνει δύο λουλούδια και τα τρίβει μεταξύ τους για να παράγει σπόρους… Η διαφορά στη διαδικασία μας είναι ότι ένας υπολογιστής λέει στο άτομο ποια λουλούδια πρέπει να τραβήξει για να τα μαζέψει», εξήγησε.
«Πραγματικά απλώς κάνουμε παραδοσιακή διασταύρωση και την επιταχύνουμε με πληροφορίες, αντί να προσπαθούμε να αλλάξουμε τη μέθοδο με την οποία οι άνθρωποι το κάνουν», ανέφερε.
Υποσχέσεις αλλά και παγίδες
Πικραλίδες που μπορούν να καλλιεργηθούν για να παραχθεί καουτσούκ, ντομάτες ανθεκτικές στη θερμότητα και βαμβάκι ανθεκτικό στην ξηρασία είναι όλα στα σκαριά για την Avalo, όπως και ένα πλήρως βρώσιμο μπρόκολο, που δημιουργήθηκε για να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων.
«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη γονιδίων είναι πολλά υποσχόμενη», δήλωσε στο CNN η Δρ Shruti Nath, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία δεν έχει σχέση με την Avalo.
«Αυτός ο τύπος τεχνολογίας - εάν γίνει σωστά - συνιστά μια αλλαγή σταδίου και θα επέτρεπε καλύτερο σχεδιασμό πριν από τις καλλιεργητικές περιόδους», δήλωσε η Nath.
Ωστόσο, η χρήση τεχνικών AI έχει πιθανές παγίδες, προειδοποίησε η επιστήμονας.
«Για παράδειγμα, ορισμένα χαρακτηριστικά που κρίνονται χρήσιμα για την ξηρασία –ας πούμε– μπορεί να έχουν εντοπιστεί λανθασμένα λόγω των πολυάριθμων γενετικών ιδιοτήτων που οδηγούν στην ανθεκτικότητα στην ξηρασία», ανέφερε.
«Επιπλέον, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για αυτές τις προσεγγίσεις πρέπει να περιοριστούν για να διασφαλιστεί ότι δεν ‘ταιριάζουν υπερβολικά’ σε ιδιότητες που δεν υπάρχουν, ειδικά δεδομένης της πολυπλοκότητας αυτού του προβλήματος μοντελοποίησης», πρόσθεσε η Nath.
Προσπάθεια για πιο ανθεκτικές καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο
Με την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, γίνονται προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για να βρεθούν πιο ανθεκτικές ποικιλίες καλλιεργειών.
Η εταιρεία αγροτεχνολογίας Silal με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργάστηκε με διεθνείς εταίρους, όπως η εταιρεία βιοτεχνολογίας Bayer, θέτοντας υπό μελέτη μια ποικιλία σπόρων για να αξιολογήσει την αντοχή τους στην ξηρασία, τη ζέστη και την αλατότητα και δοκιμάζοντάς τους σε φάρμες στο Άμπου Ντάμπι.
Η Silal πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια αναπτύσσοντας δύο νέες ποικιλίες κινόα, κατάλληλες για καλλιέργεια στο άνυδρο περιβάλλον της ερήμου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ελπίζει ότι θα μπορούσε να γίνει μια εναλλακτική καλλιέργεια στην περιοχή.
«Η δοκιμή ήταν μέχρι στιγμής τόσο επιτυχής», δήλωσε στο CNN ο διευθυντής αγροτεχνολογίας της Silal, Shamal Muhammad.
«Θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε μια αλυσίδα εφοδιασμού κινόα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη συνέχεια να προσφέρουμε αυτό το υγιεινό φαγητό στο έθνος», είπε.