«Νιώθω θυμό»: Από τον Καναδά στην Ευρώπη φουντώνει το κίνημα για μποϊκοτάζ στα αμερικανικά προϊόντα
Καταναλωτές και επιχειρήσεις δίνουν τη δική τους απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ εκεί που πονά περισσότερο: Στην τσέπη...

Ο διάσημος Γερμανός κλασικός βιολονίστας Christian Tetzlaff εξήγησε ωμά γιατί αυτός και το κουαρτέτο του ακύρωσαν μια καλοκαιρινή περιοδεία στις ΗΠΑ: «Φαίνεται να υπάρχει μια σιωπή ή άρνηση για το τι συμβαίνει», είπε ο Tetzlaff, περιγράφοντας τη φρίκη του για την αυταρχική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και την απάντηση των αμερικανικών ελίτ στην αυξανόμενη δημοκρατική κρίση της χώρας.
«Νιώθω απόλυτο θυμό. Δεν μπορώ να συνεχίσω με αυτό το συναίσθημα μέσα μου. Δεν μπορώ απλώς να πάω και να παίξω μια περιοδεία σε όμορφες συναυλίες».
Ο Tetzlaff δεν είναι μόνος που ενεργεί για την ανησυχία του. Ένα κίνημα για μποϊκοτάρισμα των ΗΠΑ εξαπλώνεται από τη Σκανδιναβία στον Καναδά στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέρα, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται κατά των αμερικανικών προϊόντων.
Όπως επισημαίνεται στον Guardian, στον Καναδά, όπου ο αμερικανικός εθνικός ύμνος έχει αποδοκιμαστεί κατά τη διάρκεια αγώνων χόκεϊ με ομάδες των ΗΠΑ, εμφανίστηκε μια σειρά από εφαρμογές με ονόματα όπως "buy beaver", "maple scan" και "is this Canadian" για να επιτρέψουν στους αγοραστές να σαρώνουν γραμμωτούς κώδικες QR και να απορρίπτουν τα προϊόντα των ΗΠΑ, από αλκοόλ μέχρι επιχρίσματα πίτσας.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των Καναδών που πραγματοποιούν οδικά ταξίδια στις ΗΠΑ - που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των Καναδών που συνήθως επισκέπτονται - είχε μειωθεί κατά 23% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά.
Ενώ ο Καναδάς και το Μεξικό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του εμπορικού πολέμου του Τραμπ, το κίνημα μποϊκοτάζ είναι ορατό πολύ πέρα από χώρες των οποίων οι οικονομίες έχουν στοχοποιηθεί.
Στη Σουηδία, περισσότεροι από 70.000 χρήστες έχουν ενταχθεί σε μια ομάδα στο Facebook που καλεί σε μποϊκοτάζ των αμερικανικών εταιρειών – ειρωνικά συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Facebook – το οποίο διαθέτει εναλλακτικές λύσεις στα καταναλωτικά προϊόντα των ΗΠΑ.
«Θα αντικαταστήσω όσα περισσότερα αμερικανικά προϊόντα μπορώ και αν πολλά το κάνουν, θα επηρεάσει σαφώς την προσφορά στα καταστήματα», έγραψε ένα μέλος της ομάδας.
Στη Δανία, όπου υπάρχει εκτεταμένος θυμός για την απειλή του Τραμπ να θέσει την αυτόνομη επικράτεια της Γροιλανδίας υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη εταιρεία παντοπωλείου, ο όμιλος Salling, δήλωσε ότι θα επισημάνει τα ευρωπαϊκά προϊόντα με μαύρο αστέρι για να επιτρέψει στους καταναλωτές να τα επιλέξουν έναντι των προϊόντων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.
«Διευκολύνουμε τις αγορές για ευρωπαϊκές μάρκες», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλός της, Anders Hagh, στο LinkedIn, αν και είπε ότι η εταιρεία θα εξακολουθήσει να διαθέτει προϊόντα από τις ΗΠΑ.
Πιο εντυπωσιακή, ίσως, είναι η απόφαση των εταιρειών να διακόψουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη επιχείρηση ανεφοδιασμού πετρελαίου της Νορβηγίας, η ιδιωτική Haltbakk, ανακοίνωσε πρόσφατα μποϊκοτάζ της περιστασιακής προμήθειας καυσίμων σε πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
«Διευκολύνουμε τις αγορές για ευρωπαϊκές μάρκες», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλός της, Anders Hagh, στο LinkedIn, αν και είπε ότι η εταιρεία θα εξακολουθήσει να διαθέτει προϊόντα από τις ΗΠΑ.
Πιο εντυπωσιακή, ίσως, είναι η απόφαση των εταιρειών να διακόψουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη επιχείρηση ανεφοδιασμού πετρελαίου της Νορβηγίας, η ιδιωτική Haltbakk, ανακοίνωσε πρόσφατα μποϊκοτάζ της περιστασιακής προμήθειας καυσίμων σε πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Ο Τραμπ αυτή την εβδομάδα σχολίασε το θέμα για πρώτη φορά, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του για τον αντίκτυπο του μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Tesla.
Έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Στους Ρεπουμπλικάνους, τους Συντηρητικούς και όλους τους σπουδαίους Αμερικανούς, ο Έλον Μασκ το βάζει «στη γραμμή» για να βοηθήσει το Έθνος μας και κάνει ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!». Αλλά οι Ριζοσπαστικοί Αριστεροί Τρελοί, όπως κάνουν συχνά, προσπαθούν να μποϊκοτάρουν παράνομα και συμπαιγνιακά την Tesla, μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο και το μωρό του Έλον».
Η Elisabeth Braw, ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council, έγραψε για το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής αυτή την εβδομάδα: «Κανείς – κανείς – δεν θα πίστευε ότι οι δυτικές επιχειρήσεις ή καταναλωτές θα χρησιμοποιούσαν τέτοια εργαλεία εναντίον της Αμερικής.
Όταν ο Τραμπ απείλησε για πρώτη φορά να επιβάλει σαρωτικούς δασμούς φέτος, ο Takeshi Niinami, διευθύνων σύμβουλος του ιαπωνικού πολυεθνικού ομίλου ζυθοποιίας και απόσταξης Suntory Holdings, ο οποίος κατέχει πολλά μεγάλα αμερικανικά εμπορικά σήματα, είπε στους Financial Times ότι οι διεθνείς καταναλωτές είναι πιθανό να αποφύγουν τις αμερικανικές μάρκες σε περίπτωση εμπορικού πολέμου.
«Καταγράψαμε το στρατηγικό και δημοσιονομικό σχέδιο για το 2025 αναμένοντας ότι τα αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού ουίσκι, θα γίνουν λιγότερο αποδεκτά από αυτές τις χώρες εκτός των ΗΠΑ λόγω πρώτον, δασμών και, δεύτερον, συναισθημάτων», είπε ο Niinami.
Και είναι πιθανό να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο....