Νιώθεις πως η ενέργειά σου έχει κατρακυλήσει στα «τάρταρα»; Αυτό είναι το σωτήριο ρόφημα που έψαχνες
Για να σε προλάβουμε δεν είναι ο καφές, ούτε κάποιο ενεργειακό ποτό, αλλά το τσάι που περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη.

Νιώθεις πως η ενέργειά σου έχει κατρακυλήσει στα «τάρταρα» και η παραγγελία ενός δεύτερου ή τρίτου καφέ είναι η κίνηση «σωτηρίας» που έψαχνες, για να ανακτήσεις τις δυνάμεις και να «boostάρεις» την ενέργειά σου; Αν η απάντηση είναι ναι, μάθε ότι η λύση δεν κρύβεται στον καφέ αλλά στο τσάι.
Όχι όμως, όποιο κι όποιο τσάι, αλλά το μαύρο τσάι, το οποίο έχει συνδεθεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής της υγείας της καρδιάς και της μακροζωίας.
Από όλες τις ποικιλίες τσαγιού, το μαύρο τσάι προσφέρει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Αν και η ακριβής ποσότητα καφεΐνης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τον χρόνο παρασκευής, το μαύρο τσάι θεωρείται η καλύτερη επιλογή.
Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Kristin Draayer, M.S., RDN, CPT, συνιστά να έχουμε στο νερό το μαύρο τσάι για 3 έως 5 λεπτά για να παίρνουμε τα μέγιστα οφέλη.
Η ίδια προσθέτει: «Ο μεγαλύτερος χρόνος βρασμού εξάγει περισσότερη καφεΐνη, αλλά μπορεί επίσης να κάνει το τσάι πιο πικρό». Έτσι, ανάλογα με το πόσο έντονα αρωματισμένο σου αρέσει το τσάι σου, μπορείς να προσαρμόσεις τον χρόνο βρασμού.
Σε αντίθεση με τον καφέ και τα ενεργειακά ποτά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιον νευρικότητα, το μαύρο τσάι περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο εξουδετερώνει ορισμένες από τις αρνητικές παρενέργειες της καφεΐνης.
«Η L-θεανίνη λειτουργεί συνεργιστικά με την καφεΐνη για να προάγει την ήρεμη εγρήγορση και να ενισχύσει την εστίαση και τη γνωστική λειτουργία», λέει η Draayer.