Αυτό το καθημερινό ρόφημα προστατεύει τους υπερτασικούς από άνοια
Ποιο είναι το θαυματουργό ποτό που πίνουν όλοι και προστατεύει από την άνοια στους υπερτασικούς;
Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι υπερτασικοί μπορούν, πίνοντας καφέ, να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας. Η εν λόγω ασθένεια αφορά 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για πάνω από 150 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Καθώς δεν υπάρχει θεραπεία, ερευνώνται διάφορες στρατηγικές πρόληψης και διαχείρισης.
Όπως αναφέρεται στο Medical Express, η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών από υπερτασικούς και οι σχετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας.
Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ningxia στην Κίνα ανέλυσε δεδομένα 450.000 ατόμων που ήταν υπό παρακολούθηση για 15 χρόνια και το 50% είχε διαγνωστεί με υπέρταση. Από τη μελέτη αποδείχθηκε ότι όσοι έπιναν μισό με ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν τον μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οποιαδήποτε μορφή άνοιας.
Αυτοί που είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο έπιναν πάνω από 6 φλιτζάνια ημερησίως. Όσον αφορά το τσάι, τον μικρότερο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι έπιναν 4-5 φλιτζάνια την ημέρα, και τον μεγαλύτερο όσοι δεν έπιναν καθόλου τσάι.
Ο λόγος που οι ερευνητές διάλεξαν να διερευνήσουν υπερτασικούς ασθενείς είναι γιατί πιστεύεται ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση επιταχύνει τη γνωστική εξασθένιση και τον κίνδυνο άνοιας.
Σε αυτή τη μελέτη, λένε οι ερευνητές, τα άτομα με υπέρταση είχαν υψηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια από ό,τι άτομα χωρίς υπέρταση. Η συσχέτιση άνοιας και κατανάλωσης καφέ ήταν στατιστικά σημαντική μόνο σε όσους είχαν υπέρταση, σε αντίθεση με όσους δεν είχαν.
Σύμφωνα με το Science Alert, η διαχείριση της υπέρτασης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών άνοιας ακόμα και κατά 45%. Τα νέα δεδομένα δείχνουν επίσης διαφορές ανάμεσα στα είδη καφέ και τσαγιού. Ο αλεσμένος καφές συνδέεται με τον μικρότερο κίνδυνο άνοιας, ο ντεκαφεϊνέ με τον μεγαλύτερο και ο στιγμιαίος συνδέεται με ενδιάμεσο κίνδυνο άνοιας.
Τσάι και καφές έχουν παρόμοια συστατικά και συνδέονται με χαμηλότερες συχνότητες καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καφές και το τσάι μπορούν να μειώσουν την εξέλιξη της φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων, την εναπόθεση β-αμυλοειδούς και να καθυστερήσουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports.