Νέοι για πάντα; Οι επιστήμονες είναι κοντά στο ελιξίριο της νιότης
Καταστέλλοντας μια πρωτεΐνη, ερευνητές πέτυχαν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής σε ποντίκια κατά 25%.
Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, αναφέρει ότι η καταστολή μιας πρωτεΐνης σε ποντίκια μπορεί να τα προστατεύσει από διάφορες ασθένειες και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους ακόμα και κατά 25%.
Σύμφωνα με τον Stuart Cook, επικεφαλής ερευνητή της μελέτης και καθηγητή στην ιατρική σχολή του Duke-NUS (Σιγκαπούρη), «ο προφλεγμονικός αυτός παράγοντας προκαλεί γήρανση με την ευρεία έννοια του όρου. Με την καταστολή του αυξάνεται η διάρκεια ζωής».
Η αναζήτηση αντιγηραντικών παραγόντων είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα μελέτης των μοριακών και γενετικών μηχανισμών της διαδικασίας.
Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να απενεργοποιήσουν τα γονίδια τα οποία ευθύνονται για την παραγωγή της πρωτεΐνης IL-11. Η τελευταία σχετίζεται με την φλεγμονή και προκαλεί γήρανση. Παράλληλα, σε άλλα ποντίκια, χορήγησαν ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει την IL-11.
Φαίνεται πως η αναστολή της IL-11 μειώνει την εμφάνιση καρκίνων που σχετίζονται με την ηλικία, κάτι που επιβεβαιώνει υπάρχουσες θεωρίες. Στην πράξη πέτυχαν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής κατά 22,5% στα αρσενικά ποντίκια και κατά 25% στα θηλυκά.
Ο παράγοντας IL-11 είναι εδώ και χρόνια αντικείμενο επιστημονικής έρευνας γιατί σχετίζεται με την αναγέννηση τμημάτων του σώματος σε ορισμένα είδη και ειδικά σε σαλαμάνδρες.
Μπορεί η ίδια προσέγγιση να εφαρμοστεί και στους ανθρώπους; Προς το παρόν φαίνεται πως όχι. Στις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν παράγουν IL-11 εμφανίζονται προβλήματα συνοστέωσης στο κρανίο, στην υγεία των συνδέσμων και στην εμφάνιση δοντιών. Αργότερα, η IL-11 προωθεί την γήρανση.
Ωστόσο η απενεργοποίηση της IL-11 με αντίσωμα δοκιμάζεται ήδη στους ανθρώπους για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης.
Ο Καθηγητής Cook είναι αισιόδοξος ότι το αντίσωμα είναι ασφαλές για χρήση στους ανθρώπους και ότι ένα τέτοιο φάρμακο είναι αποτελεσματικότερο από π.χ. τον περιορισμό των θερμίδων.