Νέα μελέτη ανοίγει τον δρόμο για φάρμακα super-Ozempic
Ερευνητές βρήκαν τις περιοχές του εγκεφάλου που προκαλούν ναυτία όταν χορηγείται σεμαγλουτίδη και άνοιξαν τον δρόμο για φάρμακα χωρίς παρενέργειες.
Σε μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, αναφέρεται ότι ένα ξεχωριστό μονοπάτι στον εγκέφαλο εμπλέκεται στη δημιουργία του αισθήματος της ναυτίας.
Το αίσθημα της ναυτίας είναι κοινή παρενέργεια των φαρμάκων Ozempic και Wegovy που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Σε πολλές περιπτώσεις, οδηγεί τους ασθενείς στη διακοπή της αγωγής.
Παράλληλα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι το μονοπάτι της ναυτίας είναι διαφορετικό από το μονοπάτι που προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και, με την τροποποίησή του, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ανοίγει ο δρόμος για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δύο φαρμάκων.
Τo Ozempic και το Wegovy περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, η οποία μιμείται τη φυσιολογικά παραγόμενη ορμόνη GLP-1. Η τελευταία ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνει την όρεξη. Πολλές περιοχές του εγκεφάλου περιέχουν υποδοχείς της ορμόνης αλλά ακριβώς ποιες εμπλέκονται στη δράση των φαρμάκων δεν ήταν γνωστό.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής των Amber Alhadeff από το Monell Chemical Senses Center νέκρωσε νευρώνες με υποδοχείς GLP-1 στην περιοχή του ρομβοειδούς εγκεφάλου σε ποντίκια. Στη συνέχεια χορήγησαν στα ποντίκια σεμαγλουτίδη και εξενατίδη. Τα ποντίκια έτρωγαν φυσιολογικά και η επίδραση των φαρμάκων είχε εξουδετερωθεί.
Όταν οι ερευνητές νέκρωσαν νευρώνες με υποδοχείς GLP-1 στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, τα φάρμακα λειτουργούσαν κανονικά και τα ποντίκια έτρωγαν λιγότερο. Το συμπέρασμα ήταν ότι το κέντρο δράσης της σεμαγλουτίδης ήταν ο ρομβοειδής εγκέφαλος.
Σε δεύτερο βαθμό, οι ερευνητές μελέτησαν με τον ίδιο τρόπο δύο ξεχωριστές περιοχές του ρομβοειδούς εγκεφάλου, την έσχατη πτέρυγα και την μονήρη δεσμίδα. Όταν ήταν ενεργοί οι νευρώνες της πρώτης τα ποντίκια είχαν συμπτώματα ναυτίας και έτρωγαν λιγότερο. Όταν ήταν ενεργοί οι νευρώνες της δεύτερης, τα ποντίκια έτρωγαν λιγότερο αλλά δεν παρουσίαζαν ναυτία.
Αν και από τη μελέτη σε ποντίκια μέχρι την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου υπάρχει μεγάλη απόσταση, σύμφωνα με τον Amber Alhadeff «είναι δυνατή η επιλεκτική στόχευση των κυκλωμάτων του κορεσμού κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων με λιγότερες παρενέργειες».
Πηγή: Scientific American