Δημητριακά, τοστ και μπισκότα κάνουν το ίδιο κακό με το κάπνισμα
Για τις επικίνδυνες επιπτώσεις των επεξεργασμένων τροφίμων και τις εναλλακτικές που μπορούμε να βρούμε στη διατροφή μας μίλησε στο Action 24, η διατροφολόγος-διαιτολόγος Πωλίνα Γιαννιώτη. Η σχετική συζήτηση έχει φουντώσει στον απόηχο μεγάλης έρευνας που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
«Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια κρούουν το καμπανάκι, κάνοντάς μας να προβληματιστούμε και να ανατρέξουμε στην αναζήτηση πιο υγιεινών τροφών», είπε η Πωλίνα Γιαννιώτη.
Στην ερώτηση αν τα δημητριακά, το τοστ, τα μπισκότα και άλλες παρόμοιες επεξεργασμένες τροφές, κάνουν το ίδιο κακό στη υγεία όσο το κάπνισμα, απάντησε: «δεν ξέρω αν είναι το ίδιο ανθυγιεινές, όλα έχουν να κάνουν με την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε».
«Όλα αυτά όμως είναι τρόφιμα ιδιαίτερα επεξεργασμένα», σημείωσε, εξηγώντας ότι «η επεξεργασία χωρίζεται σε τέσσερα στάδια».
«Τα μη επεξεργασμένα ή τα ελαφρώς επεξεργασμένα τρόφιμα, μετά είναι το τηγάνισμα, το μαγείρεμα, όλες οι μορφές επεξεργασίας που τροποποιούν το τρόφιμο με σκοπό να το καταναλώσουμε με ασφάλεια ή να το συντηρήσουμε. Από μόνη της η επεξεργασία δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας τρομάζει», ανέφερε η διατροφολόγος.
Παχυσαρκία, διαβήτης, καρκίνος
«Τα τρόφιμα που είναι επικίνδυνα και έχουν συσχετιστεί με διάφορες μορφές καρκίνου, με την εμφάνιση καρδειαγγειακών νοσημάτων, με την παχυσαρκία, με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και άρα με τη θνητότητα, έχουν να κάνουν με την τέταρτη μορφή επεξεργασίας, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα», τόνισε.
«Στα τρόφιμα αυτά ανήκουν διάφορα γλυκίσματα, τα παγωτά, τα μπισκότα, κατεψυγμένα τρόφιμα όπως οι πίτσες, οι πίτες, που υπάρχουν ακόμα και στα κυλικεία», είπε, αναφερόμενη και στα τρόφιμα που καταναλώνουν ευρέως τα παιδιά.
Οι εναλλακτικές
Όπως τόνισε η διατροφολόγος, καλό είναι να αρχίσουμε να περιορίζουμε αυτού του τύπου τα τρόφιμα «με τελικό στόχο να τα αφαιρέσουμε από τη διατροφή». «Ωστόσο, το να τα αφαιρέσουμε όλα αυτά είναι λίγο δύσκολο και για να γίνει αυτό πρέπει και το κράτος να προχωρήσει σε κατάλληλες δράσεις, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα μπουν στο προσκήνιο», είπε.
Σημειώνοντας ότι μπορούμε να κάνουμε επιλογές ως προς τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, η Πωλίνα Γιαννιώτη εξήγησε: «μπορούμε να αγοράσουμε δημητριακά πρωινού που δεν έχουν πρόσθετα ζάχαρα ή μπορούμε να καταναλώσουμε βρώμη, φυστικοβούτυρο, μέλι, τρόφιμα, δηλαδή φυσικά προϊόντα που θα αποδώσουν θρεπτικά συστατικά και θα ενισχύσουν και τη γεύση».
«Για το τοστ μπορούμε να προτιμήσουμε το φρέσκο ψωμί και όχι το τυποποιημένο», πρόσθεσε η διατροφολόγος.