Έρευνα: Η αρχή του τέλους για τις τροφικές αλλεργίες - Ποιο φάρμακο τις «σβήνει»
Κάθε φορά που άνθρωποι με πολύ ισχυρές αλλεργίες σε τρόφιμα όπως τα φιστίκια, το γάλα ή τα αυγά κάθονται στο τραπέζι για να καταναλώσουν ένα γεύμα – είτε στο σπίτί, είτε στο σπίτι ενός φίλου ή σε ένα εστιατόριο – πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε συστατικό του φαγητού που τρώνε. Δύο παιδιά σε κάθε αμερικανική τάξη και περίπου το 11% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχουν από τροφικές αλλεργίες και έτσι πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση. Για κάποιους ακόμη και το ίχνος κάποιοι αλλεργιογόνου σε ένα πιρούνι ή ένα κουτάλι μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση που θα αλλεργικό σοκ .
Τώρα ένα συγκεκριμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία του άσθματος έλαβε έγκριση από την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ως ενέσιμη θεραπεία για ορισμένες τροφικές αλλεργίες.
Η μελέτη που οδήγησε στην έγκριση δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και δείχνει πως η μονοκλωνική θεραπεία αντισωμάτων καταπολεμά τις αλλεργικές αντιδράσεις στα 2/3 των ασθενών με τροφικές αλλεργίες μεταξύ αυτών τα φιστίκια, το γάλα και τα αυγά. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το συγκεκριμένο φάρμακο δεν απαλλάσσουν τους ασθενείς από τις αλλεργίες ή κάνουν ασφαλέστερη την κατανάλωση των τροφών αυτών σε μεγάλες ποσότητες, αλλά μπορεί να δημιουργήσει μια σημαντική προστασία σε περίπτωση κατά λάθος κατανάλωσης.
«Αυτό το φάρμακο θα μειώσει το άγχος που έχουν οι ασθενείς καθημερινά για να μην φάνε έστω και από λάθος κάτι που θα τους δημιουργήσει αλλεργία», αναφέρει η Σάρον Κινθράτζα, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στανφορντ, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.
Οι τροφικές αλλεργίες δημιουργούνται όταν ο οργανισμός λανθασμένα αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες των τροφών ως απειλή. Αρκετές από αυτές τις αλλεργίες εμπλέκουν έναν τύπο αντισώματος (μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τους εισβολείς), την ανοσοσφαιρίνη Ε ή IgE.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδρασαν του φαρμάκου σε 177 παιδιά και εφήβους σε 10 ιατρικά κέντρα σε όλες τις ΗΠΑ. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν αλλεργικοί στα φιστίκια και σε άλλα δύο τρόφιμα, όπως τα κάσιους τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αυγά, το γάλα και το σιτάρι.
Τα 2/3 των συμμετεχόντων λάμβαναν το συγκεκριμένο φάρμακο σε ενέσιμη μορφή κάθε δύο ή τέσσερις εβδομάδες, ανάλογα με το βάρος τους και τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης στον οργανισμό τους, ενώ οι υπόλοιποι πήραν εικονικό φάρμακο (placebo).
Μετά από τέσσερις – πέντε μήνες θεραπείας και υπό στενή ιατρική επιτήρηση κάθε ένας από τους συμμετέχοντες έφαγε από μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης φιστικιού, ίση με αυτή που υπάρχει σε τέσσερα φιστίκια. Τα 2/3 των συμμετεχόντων που είχαν λάβει το φάρμακο δεν είχαν κανένα σύμπτωμα αλλεργικής αντίδρασης, αλλά το 93% από εκείνους που πήραν το placebo εμφάνισαν αλλεργία.
Παρόμοια αποτελέσματα υπήρξαν και για τα υπόλοιπα τρόφιμα που δοκίμασαν οι συμμετέχοντας. Μοναδική εξαίρεση ήταν τα φιστίκια κάσιους καθώς μόλις το 41% προστατεύτηκε από το συγκεκριμένο φάρμακο, χωρίς ωστόσο οι επιστήμονες να είναι σε θέση να εξηγήσουν για ποιον λόγο συνέβη αυτό με τα κάσιους.