Νέα έρευνα: Αυτή η ευρωπαϊκή χώρα έχει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο - Η θέση της Ελλάδας
Δείτε τις 10 κορυφαίες χώρες για να ζει κανείς στον κόσμο.
Την έρευνά για τις χώρες στον κόσμο με την καλύτερη ποιότητα ζωής, δημοσίευσε πρόσφατα το U.S. News and World Report.
Για την κατάταξη των 89 χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, το U.S. News and World Report, η παγκόσμια εταιρεία υπηρεσιών μάρκετινγκ και επικοινωνίας WPP και η Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διεξήγαγαν έρευνα σε σχεδόν 17.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τις 22 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου 2024.
Σύμφωνα με το cnbc.com, οι καλύτερες χώρες για την ποιότητα ζωής βαθμολογήθηκαν με βάση τις ακόλουθες μετρήσεις:
- Οικονομικά προσιτή
- Καλή αγορά εργασίας
- Οικονομικά σταθερή
- Φιλική προς την οικογένεια
- Ισότητα στο εισόδημα
- Πολιτικά σταθερή
- Ασφαλής
- Καλά ανεπτυγμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα
- Καλά ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα υγείας
Μια χώρα που απουσιάζει αισθητά από την πρώτη δεκάδα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερική κατέλαβε την 22η θέση όσον αφορά τις καλύτερες χώρες για την ποιότητα ζωής, αλλά βρέθηκαν στην 3η θέση στην κατάταξη με τις καλύτερες χώρες ειδικά για το 2024.
Ποια χώρα στον κόσμο είναι στην κορυφή
Η Δανία ανέβηκε από την 4η θέση το 2023 στην 1η θέση της φετινής κατάταξης.
Η Δανία -μαζί με τη Σουηδία και τη Νορβηγία- αποτελεί μέρος της πολιτιστικής περιοχής της βόρειας Ευρώπης που είναι γνωστή ως Σκανδιναβία.
«Η Δανία είναι μια χώρα που γενικά έχει καλές επιδόσεις στις επιμέρους κατατάξεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική σταθερότητα και άλλα», λέει ο ο Elliot Davis, δημοσιογράφος του U.S. News and World Report.
«Η Δανία θεωρείται ως ένα μέρος που φροντίζει πολύ καλά τους πολίτες της και παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της».
Παρ’ όλο που οι άνθρωποι στη Δανία πληρώνουν μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο, έως και το μισό του εισοδήματός τους, αυτό εξισορροπείται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα είναι δωρεάν, η φροντίδα των παιδιών επιδοτείται, οι φοιτητές των πανεπιστημίων δεν πληρώνουν δίδακτρα και λαμβάνουν υποτροφίες για την κάλυψη των εξόδων κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν συντάξεις και τους παρέχονται βοηθοί φροντίδας.
Η Δανία κατατάσσεται επίσης ως η νούμερο 1 χώρα στην οποία οι ξένοι που ζουν εκεί είναι πιο ικανοποιημένοι από την εργασία τους, τις ευκαιρίες καριέρας, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και πολλά άλλα, σύμφωνα με την έρευνα Expat Insider του Ιουλίου 2024 από την InterNations, την παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα για ανθρώπους που έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό.
Περίπου το 84% των εκπατρισμένων στη Δανία είναι ικανοποιημένοι με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 60%.
Στη φετινή Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, η Δανία κατατάσσεται επίσης ως η Νο 2 πιο ευτυχισμένη χώρα παγκοσμίως. Η υψηλή κατάταξη της χώρας οφείλεται εν μέρει στο επίπεδο ισότητας και στο αίσθημα ευθύνης για την κοινωνική ευημερία, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της χώρας. Αυτά είναι δύο πράγματα που συνδέονται στενά με την ευτυχία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.
Για όσους ενδιαφέρονται για τη θέση της Ελλάδας, βρίσκεται στην 29η θέση, στις 89 χώρες του κόσμου με την καλύτερη ποιότητα ζωής. Όχι κι άσχημα, θα λέγαμε.
Οι 10 κορυφαίες χώρες στον κόσμο στην ποιότητα ζωής
- Δανία
- Σουηδία
- Ελβετία
- Νορβηγία
- Καναδάς
- Φινλανδία
- Γερμανία
- Αυστραλία
- Ολλανδία
- Νέα Ζηλανδία
Η Σουηδία έπεσε από την πρώτη θέση και κατέλαβε φέτος τη δεύτερη θέση στον κόσμο όσον αφορά την ποιότητα ζωής.
Παρόμοια με τη Δανία, η Σουηδία προσφέρει στους κατοίκους της δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Οι κάτοικοι της χώρας διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής, με μέσο όρο ηλικίας τα 82,8 έτη, σύμφωνα με το CIA World Factbook.
Ο Davis λέει ότι αν και η Σουηδία έπεσε στην κατάταξη φέτος, είχε καλές επιδόσεις σε άλλες κατηγορίες. Κατέλαβε την 2η θέση όσον αφορά τη φροντίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι παρόμοια με τη Δανία, η χώρα κατατάσσεται προς τα κάτω όσον αφορά την οικονομική προσιτότητα.
Η Σουηδία προσφέρει επίσης μια μοναδική πολιτική γονικής άδειας. Οι γονείς δικαιούνται 480 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών όταν γεννιέται ή υιοθετείται ένα παιδί, και αν υπάρχουν δύο γονείς, ο καθένας δικαιούται 240 από αυτές τις ημέρες.
Το κόστος ζωής στη Σουηδία είναι κατά μέσο όρο 9,4% χαμηλότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το κόστος ενοικίασης είναι 47,5% χαμηλότερο, σύμφωνα με το Numbeo.
Ο Davis τόνισε επίσης ότι η Σουηδία είναι μία από τις τέσσερις χώρες της σκανδιναβικής περιοχής που κατατάσσονται στην πρώτη 10άδα της φετινής λίστας.
«Η περιοχή θεωρείται ότι παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της», τονίζει.