ΝΔ: Η ευρωκάλπη βγάζει ανασχηματισμό - Στην κρίση Μητσοτάκη πρόσωπα και στρατηγικές
Μουρμούρες στο παρασκήνιο για τη στρατηγική που έφερε τις χαμηλές πτήσεις στις ευρωεκλογές και γκρίνια για συγκεκριμένα πρόσωπα που έκαναν «λευκή απεργία»
Από το «μαύρο κουτί» της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές βγαίνει ο επιταχυντής του ανασχηματισμού για τον οποίο όπως όλα δείχνουν δεν θα χρειαστεί ο Πρωθυπουργός να βρεθεί στο βουνό και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις κάλπες, την ερχόμενη Παρασκευή, η σύνθεση θα είναι εντελώς διαφορετική.
Στους οιωνούς άλλωστε πολλοί πρόσθεταν και την παρουσία στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Στέλιου Κουτνατζή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, απέναντι στα επίσημα αποτελέσματα, προσπέρασε την πρώτη ανάγνωση των exit poll για το ρεκόρ διαφοράς από το δεύτερο κόμμα, και στάθηκε στα ντεσιμπέλ του μηνύματος της κάλπης: «…Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά», είπε αναγνωρίζοντας, εμμέσως αλλά εξόχως καθαρά, πως η ΝΔ πέρασε κάτω από τον πήχη λόγω καθημερινότητας και ακρίβειας...
Αυτή η φράση του Πρωθυπουργού φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά τις αλλαγές στην κυβέρνηση και η λέξη κλειδί «παραμένει η αποτελεσματικότητα», όπως έλεγε στενός συνεργάτης του. Κατά πληροφορίες, παρά τις διεθνείς υποχρεώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουνίου υπάρχει ένα παράθυρο, σαράντα οκτώ ωρών, εντός των οποίων θα μπορούσαν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες από το περιβάλλον του εμφανίζονται ως ειλημμένες. Για το ορόσημο πάντως του ανασχηματισμού, φαίνεται ότι γίνονται σκέψεις για τροποποίηση του προγράμματος του Πρωθυπουργού και να εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή που φιλοξενείται στην Ιορδανία, την προσεχή Τρίτη.
Το ίδιο πρόσωπο βέβαια υπενθύμιζε από τη μια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις την περασμένη εβδομάδα, είχε ξεκαθαρίσει προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης ότι: «Δεν είναι η αποτελεσματικότητα άλλοθι για την αλαζονεία, όπως δεν είναι και η σεμνότητα άλλοθι για την αναποτελεσματικότητα», ενώ από την άλλη έστρεφε τους προβολείς στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον ΣΚΑΪ, ο οποίος αφού επαναλάμβανε το δόγμα Μητσοτάκη για τη συνεχή αξιολόγηση όλων, συμπλήρωνε: «Άρα στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης έρχεται κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου, σε χρόνο που επιλέγει ο πρωθυπουργός κι αυτή η αξιολόγηση μετουσιώνεται σε κάποιες αλλαγές προσώπων».
Μπαίνουν σε κρίση συγκεκριμένα πρόσωπα
Σε κάθε περίπτωση η πύρρειος νίκη, όπως χαρακτηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, η επίδοση στις ευρωεκλογές, βάζει στα ραντάρ κυβέρνησης και κόμματος συνολικά την εμπλοκή των μελών της κυβέρνησης αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας στην προεκλογική εκστρατεία για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Με εμφανή την πρόθεση να μην δοθούν λαβές για εσωστρέφεια, υπάρχουν γαλάζια στελέχη που έκαναν λόγο για «λευκή απεργία» κάποιων βουλευτών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Σε αυτό το φόντο μάλιστα ήδη έχει μεταφερθεί στο προεδρικό επιτελείο η πρώτη έκθεση αξιολόγησης από εκλογικές περιφέρειες όπου το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο ακόμη και από το εξίσου χαμηλό 28,09 στην επικράτεια. Από την άλλη το εκλογικό πέρασμα κάτω από τον πήχη που είχε βάλει ο Πρωθυπουργός, έφερε στην επιφάνεια και γκρίνιες αναφορικά με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε στο δρόμο προς τις κάλπες.
Παλαιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας παρατηρούσε μετά τη μετάδοση του δεύτερου exit poll, ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει «να ξαναδεί αυτή τη στρατηγική». Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα υπήρχαν και στελέχη που δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τις αρνητικές, εκλογικά, εξελίξεις στη Θράκη. Άλλωστε η γιγάντωση του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ σε Ροδόπη και Ξάνθη, λογίζεται από κάποιους στη Νέα Δημοκρατία ως ήττα.