ΣΥΡΙΖΑ: Τα πανηγύρια κράτησαν μόλις δυο ώρες - Απογοήτευση για το αποτέλεσμα, «χτύπημα» Τεμπονέρα
Απειρία και βιασύνη στο επιτελείο Κασσελάκη - Στην... εσωκομματική αντιπολίτευση χρεώνει εμμέσως το κακό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Σε κρύο ντους εξελίχθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ η κάλπη των ευρωεκλογών καθώς ενώ με το πρώτο exit poll (15,2 έως 18,2) εμφανιζόταν να είναι κοντά στο πολυπόθητο 17%, τα επίσημα αποτελέσματα και το 14,9 που κατέλαβε απέχει παρασάγγας από τον στόχο που είχε τεθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Και σαν να μην έφτανε αυτό το ΠΑΣΟΚ πλησίασε πλέον σε απόσταση δύο ποσοστιαίων μονάδων. Όλα αυτά συνετέλεσαν στο να «γυρίσει» το κλίμα στην Κουμουνδούρου και από πανηγυρικό στην αρχή να υπάρχει μούδιασμα και δυσκολία όπως φάνηκε στην διαχείριση του.
H βιασύνη της πρώτης διαρροής και η ψυχρολουσία
Η αρχική διαρροή μετά το exit poll έκανε λόγο για «ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και σαφή αποδοκιμασία των πολιτικών του» Σημείωναν επίσης από την Κουμουνδούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευση του.
Μάλιστα σημείωναν με νόημα πως είναι πλέον στο χέρι του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μονομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη.
Ωστόσο τα «μαντάτα» από την Επικράτεια δεν ήταν στη συνέχεια καλά, προκαλώντας πολλές συζητήσεις στον 7ο όροφο στο γραφείο του Προέδρου μέχρι να καταλήξουν λίγο μετά τις 11 το βράδυ στην επίσημη δήλωση Κασσελάκη.
Σε αυτή μίλησε για ένα κόμμα «το οποίο έχει περάσει πάρα πολλά μετά τη διπλή οδυνηρή ήττα πέρυσι. Περάσαμε από δύο διασπάσεις, από μια πορεία μεγάλης μεταβλητότητας» θέλοντας ουσιαστικά να χρεώσει την υποχώρηση των ποσοστών στο κλίμα εσωστρέφειας που ακολούθησε την εκλογή του.
Στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του στη ΝΔ και επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας προς ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μειώσει τη διαφορά από το 23% στο 13%.
«Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει. Αυτό είναι μια επιλογή του ελληνικού λαού. Είναι μια επιλογή που σε μια διαδικασία την οποία ανέδειξε ο πρωθυπουργός ως εθνικό διακύβευμα, περί σταθερότητας, ο κόσμος είπε «όχι», υπάρχει και μια άλλη εναλλακτική επιλογή, μια ανθρωποκεντρική, κοινωνική πολιτική.
Και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Είναι το πρώτο βήμα για ένα κόμμα που εξελίσσεται και αλλάζει εν κινήσει, για έναν νέο άνθρωπο, άγνωστο σε αυτή τη χώρα, που ήρθε εδώ, στέκεται μπροστά σας με την καθαρότητά του, για να μπορέσει να φέρει πρόοδο και αλλαγή και αξιοκρατία στην πατρίδα μας»
Μάλιστα μετέφρασε το μήνυμα της κάλπης όσον αφορά τον εαυτό του σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσω κυβερνητική εναλλακτική πρόταση. Ξέρω και συνειδητοποιώ απόλυτα τη σημασία αυτής της ευθύνης, και ακριβώς αυτό θα κάνω, όπως τo είχαμε πει και προεκλογικά. Συνεχίζουμε, εκσυγχρονιζόμαστε, θα στήσουμε κοιτίδες γνώσης και προσφοράς και θα εμπνεύσουμε τον κόσμο.Και αυτό το κίνημα, το οποίο παρά τις αντίξοες συνθήκες άντεξε, μόνο πάνω έχει να πάει από εδώ και πέρα».
Σκυθρωπά πρόσωπα - Πρώτο «χτύπημα» από Τεμπονέρα
Παρά τα χειροκροτήματα από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές που βρέθηκαν στην Κουμουνδούρου και τους λιγοστούς οπαδούς, τα πρόσωπα ήταν παγωμένα και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν έκρυβαν την απογοήτευση τους για το τελικό αποτέλεσμα.
Με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν τέσσερις ευρωβουλευτές: επανεκλέχθηκε ο Κώστας Αρβανίτης, ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς και η νυν ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά.
Αντιθέτως εκτός Ευρωκοινοβουλίου έμειναν ηχηρά ονόματα όπως η Σοφία Μπεκατώρου, η Δώρα Αυγέρη και ο Γιώργος Τσίπρας.
Το θέμα πλέον είναι η επόμενη μέρα. Το αποτέλεσμα αυτό δεν «λύνει» τα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη αν και ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω και να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα στο Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου, τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία και στην ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά αρκετά στελέχη περίμεναν με το «όπλο παρά πόδα» και μένει να φανεί αν τις επόμενες μέρες θα λύσουν την σιωπή τους ασκώντας κριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα και κυρίως για τις προθέσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.
Ήδη «χτύπησε» ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος σε ανάρτηση του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μας προβληματίζει το γεγονός, ότι οι πολίτες που απεγκλωβίζονται από την ΝΔ και τις δεξιές πολιτικές, δεν εμπιστεύτηκαν με καθαρό τρόπο τις πολιτικές μας προτάσεις και κατέφυγαν είτε στην αποχή είτε σε ακροδεξιές λύσεις, είτε σε άλλες επιλογές. Οφείλουμε συνεπώς συλλογικά και συντεταγμένα, να ακούσουμε την κοινωνία και να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στρατηγική στην κατεύθυνση της συνεχούς διεκδίκησης της ενότητας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων».
Ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει πως θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και πως συνεργασία θα υπάρξει στη βάση, με στελέχη και πολίτες και όχι σε επίπεδο κοινωνίας, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας επιμένει στην ανάγκη συνεργασιών λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει, με όρους κοινωνίας και όχι με κομματικούς όρους που δεν αφορούν κανέναν, να αναλάβει πρωτοβουλία ανασύνθεσης και ανασύνταξης στον κατακερματισμένο και πολυδιασπασμένο προοδευτικό χώρο, μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες πολιτικής και κοινωνικής ώσμωσης, μακριά από ηγεμονισμούς, περιχαρακώσεις και εσωκομματικές καταγραφές, καταθέτοντας παράλληλα ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, που θα δώσει κυβερνητική προοπτική και διέξοδο».