«Να τα λέμε»: Το παρασκήνιο του τετ α τετ Μητσοτάκη – Κασσελάκη
Το ωριαίο τετ-α-τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Στέφανου Κασσελάκη «σπάει» τον πολιτικό «πάγο» ανάμεσα στους δυο αρχηγούς. Η αποτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου στρέφει τους προβολείς στην κυβερνητική επιφυλακτικότητα, παρά τα θεσμικά διαπιστευτήρια που επέδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στην Ηρώδου Αττικού άλλωστε είναι σχεδόν εδραία η πεποίθηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα στρίψει το κομματικό πηδάλιο προς την ατζέντα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Από την άλλη η κυβερνητική αξιολόγηση δεν παραβλέπει ότι έως την αυλαία την επίδειξη της διάθεσης και της πρόθεσης Κασσελάκη, να συμβάλλει στη λειτουργία του διαύλου επικοινωνίας που ενεργοποίησε αυτή η συνάντηση.
Οι πληροφορίες του Flash.gr άλλωστε κατατείνουν στο ότι προ της αποχώρησης του ο Στέφανος Κασσελάκης απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, φέρεται να είπε: «Να τα λέμε».
Μια παραίνεση στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να ανταποκρίθηκε: «βεβαίως η πόρτα είναι ανοιχτή». Ως αντανάκλαση της πρωθυπουργικής αποστροφής μπορεί να εκληφθεί η λακωνική αναφορά στην ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πάντα στη διάθεση του κ. Κασσελάκη όπως και των άλλων πολιτικών αρχηγών για την ενημέρωσή τους». Κατά την ίδια γραμμή ενημέρωσης μάλιστα υπήρξε και η απαραίτητη ανταλλαγή των τηλεφώνων.
Στο επίπεδο της εικόνας, παρότι η Ηρώδου Αττικού απέφευγε να εμπλουτίσει την επίσημη ενημέρωσή της, είναι ξεκάθαρη κατά αυτές τις πηγές ενημέρωσης η διάχυτη την πρωθυπουργική αυτοπεποίθηση και στον αντίποδα εμφανής η αρχηγική αμηχανία. Όταν σίγησε ο ήχος των κλείστρων από τις φωτογραφικές μηχανές, οι εικονολήπτες σταμάτησαν την κινηματογράφηση της συνάντησης και οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης οδηγήθηκαν στην έξοδο από τη μικρή σάλα του πρωθυπουργικού γραφείου, το κλίμα παρέμεινε θετικό όπως αποτυπώθηκε και στις εικόνες μπροστά από τους φακούς.
Η αυλαία της δημόσιας, κοινής εμφάνισης των δυο αρχηγών, επιβεβαίωσε και την κυβερνητική πρόβλεψη για την αναμενόμενη, όπως θεωρείτο, ότι ήταν η στάση που θα τηρούσε ο Στέφανος Κασσελάκης. Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε δεν απέφευγαν να βάλουν το ίδιο πρόσημο στις κινήσεις με τις οποίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πλαισίωσε τη δημόσια στρατηγική του για τα 53 λεπτά που διήρκεσε η συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. Δεν πέρασε απαρατήρητη από το κυβερνητικό επιτελείο η επιλογή της θεματικής για τους απόδημους με την οποία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να περάσει την υποδοχή που έσπαγε τον πάγο, από τις φιλοφρονήσεις και τις αβρότητες των πρώτων δευτερολέπτων, στο βασικό πολιτικό μενού.
Στο επιμέρους ταμείο της συνάντησης των δυο αρχηγών, προστίθεται κατά την ίδια αποτίμηση και η κόντρα απόφαση στα ειωθότα που είχε καθιερώσει ο προκάτοχος του, να μην προχωρήσει μια δημόσια δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Τακτική που συμβάδιζε με τη θεσμική τακτική που εφάρμοσε ο Στέφανος Κασσελάκης και κατά τη διάρκεια της ζώσης επαφής. Σε παράλληλο χρόνο και τόπο πάντως οι στενοί συνεργάτες των δυο αρχηγών, προχωρούσαν σε μια, όπως περιγράφεται, αναγνωριστική συνάντηση. Ο διευθυντής της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης μαζί με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Καπνισάκη και την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δώρα Αυγέρη, είχαν μια ανάλογης διάρκειας και προστιθέμενης αξίας συνάντηση. Εξ’ού και τα θετικά σχόλια με τα οποία πηγές που είχαν γνώση των διαμειβόμενων αναφέρονταν στις συγκεκριμένες συνομιλίες και δη στον ρόλο και στις τοποθετήσεις του Μιχάλη Καπνισάκη.
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση δεν είναι αιθεροβάμονες για τις εγγυήσεις που υπάρχουν για το πολιτικό modus operandi που θα ακολουθήσει εφεξής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι θέσεις με τις οποίες ο Στέφανος Κασσελάκης προσήλθε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αποτελούν και ένα σαφές δείγμα της στροφής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα που έχουν μείζονα χαρακτήρα για την πολιτική, ακόμη και εάν σύμφωνα με κάποια κυβερνητικά στελέχη υποκρύπτουν μια εμμονή. Από την άλλη οι ίδιες πηγές ενημέρωσης στρέφουν τους προβολείς στην στρατηγική του πρωθυπουργού να εστιάσει στη μεγάλη εικόνα της τρέχουσας συγκυρίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόταξε τα θέματα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή με τον Στέφανο Κασσελάκη να χαρακτηρίζει λανθασμένη την επιλογή να μην υπάρξει συνάντηση με τον παλαιστίνιο ηγέτη. Από την άλλη ο πρωθυπουργός παρείχε ενημέρωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον αντίποδα να ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διευκολύνει την έρευνα για τις υποκλοπές, αλλά μπροστά στις κάμερες να προτάσσει το θέμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε ανεπιτυχώς να πετάξει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη φράση: «έχουμε ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω. Είναι εθνική ευθύνη. Είναι εθνικό στοίχημα, οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους.Σε μια χώρα με ισονομία και ισοπολιτεία». Η πρωθυπουργική ετοιμότητα κατεγράφη στην απόκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Αυτά θα τα συζητήσουμε. Ο εκλογικός νόμος ενόψει των εκλογών είναι καθορισμένος και προφανώς του δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Αλλά αυτό φαντάζομαι ανάμεσα σε πολλά άλλα θα το συζητήσουμε».
Η προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να ρεφάρει πολιτικά με την αποστροφή: «αυτό είναι το δικαίωμα στο εκλέγειν και όχι στο εκλέγεσθαι και πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δώσουμε περιφέρειες στους ομογενείς ώστε να μπορέσουν να εκλέγουν οι ίδιοι εκπροσώπους της δικής τους κοινότητας», προσέκρουσε στην εξίσου ηχηρή αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αυτά θα τα συζητήσουμε. Ο εκλογικός νόμος ενόψει των εκλογών είναι καθορισμένος και προφανώς του δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Αλλά αυτό φαντάζομαι ανάμεσα σε πολλά άλλα θα το συζητήσουμε» αντέτεινε ο πρωθυπουργός, επισκιάζοντας την απέλπιδα προσπάθεια του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της ταυτόχρονης παρουσίας του με τον Πρωθυπουργό, με τη φράση: «Ο Έλληνας πολίτης του εξωτερικού δεν το έχει».
Περαιτέρω ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στοιχεία για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Έδωσε το στίγμα του συγκεκριμένου προσανατολισμού, με την παρέμβαση του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, για το νέο σύστημα επιλογής των διοικήσεων σε 500 οργανισμούς του δημοσίου.
Παρά την απουσία Κασσελάκη δεν πέρασε απαρατήρητη η αιχμή εναντίον του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιπρόταση που είχε καταθέσει οι επικεφαλής των οργανισμών να αναδεικνύονται από το προσωπικό των συγκεκριμένων φορέων. Ο πρωθυπουργός παρείχε στον Στέφανο Κασσελάκη ενημέρωση για τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στάθηκε δε, στις προοπτικές μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς και για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Στον αντίποδα ο Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει την έρευνα για τις υποκλοπές, ενεργοποιώντας την πρόβλεψη του νόμου με την οποία μπορεί να αρθεί το απόρρητο για τα στελέχη της ΕΥΠ. Επιπλέον κατέθεσε πρόταση για τον τρόπο υποβολής των πόθεν έσχες ενώ ζήτησε την άρση της προστασίας των τραπεζικών στελεχών. Η συγκεκριμένη στάση πάντως στηρίζεται στην προαναφερθείσα άποψη υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης., ανάλογα με τη συγκυρία θα στρέψει το πηδάλιο του κόμματος ανάλογα με την κατεύθυνση που είναι το κομματικό συμφέρον.