«Να μας πει η ΝΔ με ποιους θα συνεργαστεί»: Ο Ανδρουλάκης πετά το γάντι στο Μέγαρο Μαξίμου
Αυτόνομη πορεία, παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών και νίκη στις εκλογές. Σε αυτή τη στρατηγική θα επιμείνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφεύγοντας την «παγίδα» του αποπροσανατολισμού που όπως εκτιμά επιχειρεί να του στήσει η ΝΔ με τα περί συνεργασιών.
Αποφασισμένος να μην πιαστεί στην παγίδα του… αποπροσανατολισμού από τα μεγάλα και σοβαρά, που θέτουν την ατζέντα και ενοχλούν τη ΝΔ, ασχολούμενος με τα περί συνεργασιών, τρία χρόνια πριν από τις εθνικές εκλογές, εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το ίδιο, μάλιστα, ζητά από τα στελέχη του, ενώ την ίδια ώρα δεν αποκλίνει ούτε κατ’ ελάχιστον από τον σχεδιασμό του.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μία στρατηγική, που υπηρετείται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια και πάντως με αυτή την ατζέντα επανεξελέγη πολύ πρόσφατα στην ηγεσία του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η πολιτική αυτονομία του κόμματος. Και αυτή δε θα αλλάξει, με τον πρόεδρο του κόμματος να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι «ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, παίρνεις ΠΑΣΟΚ».
Με τον τρόπο αυτό, απαντά και στον «μπαμπούλα» που, όπως λέει, επιχειρεί να φτιάξει η κυβέρνηση ότι τάχα ψηφίζει κανείς ΠΑΣΟΚ και του βγαίνει ΜέΡΑ25 και έξοδος από το ευρώ, κίνηση που στο ΠΑΣΟΚ αποδίδουν στη ‘βαθιά αντιθεσμική’ στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επιλογή υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, που συν τοις άλλοις όπως εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη, γυρίζει και επισήμως την πλάτη στο Κέντρο. Χθες, μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος πήγε ένα βήμα παραπέρα, όταν, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε πως «όποιος θέλει να φύγει η ΝΔ από την κυβέρνηση, γιατί νιώθει αβεβαιότητα για το μέλλον του, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, το πετυχαίνει».
Όσο πρώιμη είναι η συζήτηση για τη ΝΔ, άλλο τόσο είναι για το ΠΑΣΟΚ
Κατά τα λοιπά, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάθε άλλο παρά διατεθειμένος να συναινέσει στο να γίνει ημερήσια διάταξη το «με ποιον θα πάει και τι θα κάνει» για τις εκλογές που όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επιμένει θα γίνουν το 2027.
Με στελέχη της ΝΔ εξάλλου, να απαντούν πως κάθε τέτοια συζήτηση είναι πρώιμη, ελπίζοντας προφανώς ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι και πάλι κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ εξηγούν ότι όπως είναι πρώιμη για τη ΝΔ, έτσι είναι πρώιμη και για το ΠΑΣΟΚ μία τέτοια συζήτηση, αφού σε τρία χρόνια από τώρα είναι πιθανό τα ποσοστά να μην έχουν καμία σχέση με σήμερα, και να είναι η ΝΔ αυτή που θα καλείται να απαντήσει στο ερώτημα «με ποιον θα συνεργαστεί».
Αν ένα πράγμα είναι απολύτως καθαρό για την Χαριλάου Τρικούπη, αυτό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ο άλλος πόλος απέναντι στη ΝΔ, φιλοδοξεί να γίνει πρώτο κόμμα και ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι σε καμία περίπτωση δε θα συγκυβερνήσει μαζί της. Κατά τα λοιπά, θα συνεχίσει κανονικά να χτίζει το κυβερνητικό του πια πρόγραμμα και θα επιχειρήσει την «αμφίπλευρη διεύρυνση» που επιθυμεί στην κοινωνία. Αυτό μάλιστα, θα γίνει άμεσα, με κεντρικό κάλεσμα προς τα αριστερά και το κέντρο στην κοινωνία, ενόψει πολιτικού συνεδρίου την άνοιξη. Σε επίπεδο στελεχών, τυχόν ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στα περιφερειακά συνέδρια του κόμματος, και εφόσον ασπάζονται τις αρχές, τις αξίες και το πρόγραμμά του, να ενταχθούν σε αυτό.
Με οδηγό το «μοντέλο Γιαννίτση»
Όσο για το πώς θα κυβερνήσει, εφόσον ο λαός του δώσει αυτή την εντολή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, συνέδεσε το όραμά του με την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εξηγώντας εμμέσως ότι στο ΠΑΣΟΚ δε βλέπουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με όρους κομματικού ανταγωνισμού, υποστήριξε πως ο πολιτικός συμβολισμός της υποψηφιότητας του Τάσου Γιαννίτση, απηχεί ακριβώς το πώς θέλει να κυβερνήσει το κόμμα του την χώρα.
«Με συνέπεια, ήθος, υπευθυνότητα, εμπειρία, σοβαρότητα και ευρωπαϊκή στρατηγική», είπε, αποδίδοντας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά στον Τάσο Γιαννίτση. Σημειώνοντας εξάλλου, μεταξύ άλλων, ότι ο κ.Γιαννίτσης ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και συμβολίζει παράλληλα τη μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ προς τις ανατολικές χώρες, διερωτήθηκε τι άραγε συμβολίζει η πρόταση Τασούλα…
Κατά τα λοιπά, στο ΠΑΣΟΚ αναπάντητες δεν αφήνουν ούτε τις αιτιάσεις του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, ότι οι προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη οδηγούν τη χώρα εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ήταν και πάλι ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης που απάντησε άμεσα σε αυτό επικαλούμενος σειρά μεγάλων χωρών της ΕΕ που πρώτες έκαναν όσα εκείνος προτείνει σε κρίσιμους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, για να αναρωτηθεί δημοσίως, αν τάχα βγήκαν από την ΕΕ η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, ή η Ισπανία…