«Να γεμίσω την τσέπη μου θέλω» - Οι διάλογοι που ξεσκέπασαν το κύκλωμα των εφοριακών στην Κέρκυρα
Την Τρίτη απολογούνται οι εφοριακοί που κατηγορούνται για εκβιασμούς επιχειρηματικών στην Κέρκυρα.
Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που έρχονται στο φως για τη δράση του κυκλώματος των εφοριακών που δρούσε στην Κέρκυρα και φέρονταν να εκβίαζαν επιχειρηματίες με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα.
Οι «Αδιάφθοροι» προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις στελεχών της ΔΟΥ Κέρκυρας και συγκεκριμένα του υποδιευθυντή, του τμηματάρχη και ακόμη δύο ατόμων, ενώ χειροπέδες πέρασαν και στον λογιστή που είχε κομβικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος.
Αφορμή για την έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων στάθηκε καταγγελία για εκβιασμό επιχειρηματία, από τον οποίο ζητούσαν 60.000 ευρώ προκειμένου να κλείσουν εκκρεμή φορολογική υπόθεσή του. Για την καταγγελία ενημερώθηκε η ΑΑΔΕ και η Εισαγγελία, διατάζοντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Οι κατηγορούμενοι εφοριακοί αναμένεται να απολογηθούν την Τρίτη (15/10).
Συνομιλίες - φωτιά
Σε μία από τις συνομιλίες, ακούγεται ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ να συνομιλεί με έναν από τους εμπλεκόμενους επόπτες για ραντεβού με έναν φορολογούμενο, με τον υποδιευθυντή να δίνει οδηγίες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
Επόπτης: Εμένα μου πε ότι ξέρεις τι, πρέπει να το δω, μου το πε δηλαδή πρέπει να το δω, και της λέω (ακατάληπτο) δεν θα (ακατάληπτο) και μου λέει, «Α μου λέει τι θα το, και τι θα κάνω εγώ» τίποτα, μετά εγώ δεν πήρα τηλέφωνο, δεν πήρα, τι να κάνω τώρα. Λοιπόν δεν ξέρω αλλά πιστεύω δηλαδή (ακατάληπτο).
Υποδιευθυντής: Να της κλείσεις ραντεβού... θα της κλείσεις ραντεβού... στο... σε ένα καφέ. Να σαι εσύ κανά εικοσάλεπτο, μισάωρο πριν, ανιχνεύεις τον χώρο, κοιτάς να δεις αν θα (ακατάληπτο) μόνη της (ακατάληπτο).
Επόπτης: Και που να τις ξέρω δηλαδή.
Υποδιευθυντής: Πρόσεξε με, βλέπεις πρώτα τον χώρο, κοιτάς. Λοιπόν, στη συνέχεια, όταν φτάσει η ώρα του ραντεβού, την κάνεις ένα τηλέφωνο, της λες «να σου πω έχεις φτάσει γιατί έτυχε κάτι θα καθυστερήσω», μπορεί να σου πει αυτή ότι «είμαι εκεί πέρα», «να σου πω επειδή είμαι βιαστικός» πες της «θα περάσω να σε πάρω, με τ’ αμάξι μου», πας δεν μπαίνεις μες στην καφετέρια.
Επόπτης: Δεν καταλαβαίνω (ακατάληπτο) δεν καταλαβαίνω τώρα (ακατάληπτο) δεν καταλαβαίνω, αφού παραλίγο χθες να μου πει (ακατάληπτο).
Υποδιευθυντής: Τι λες; Λοιπόν τίποτα.
Επόπτης: Να τα φυλάξουμε κιόλα, άκουσε με κοπέλα μου, τελείωσε.
Υποδιευθυντής: Λοιπόν θα της πει λίγο το άλλο, πες να έρθει εδώ, σε ένα ντοσιέ, ντοσιές τέτοιος, ο κλασσικός πες της, φέρε τα ισοζύγια, τα έγγραφα σου πες της φέρτα από το γραφείο, να τα βάλουμε στον φάκελο πες, να κλείσουμε την υπόθεση. Πες της αυτό, που έχεις (ακατάληπτο) όταν έρθει εκεί πέρα, πες πήγαινε δίπλα να πάρεις έναν καφέ, πες της, (ακατάληπτο) θα μου το αφήσεις εδώ, γράψε απ’ έξω «ισοζύγιο», «ισοζύγια-παραστατικά» από δεν ξέρω αλλού, και τα φέρνεις εδώ μέσα (ακατάληπτο), βάζει τα λεφτά της στον φάκελο στα φέρνει εκεί πέρα, τον αφήνεις πάνω στο γραφείο σου, δεν τον αγγίζεις καθόλου εσύ. Τον αφήνεις επάνω για δύο μέρες. Μέχρι τις τελευταίες (ακατάληπτο) ο φάκελος παραμένει πάνω στο γραφείο σου εκεί δεν τον πειράζεις καθόλου, αν υπάρχει μια στο εκατομμύριο που δεν υπάρχει (ακατάληπτο) θα εμφανιστούνε, όταν ο φάκελος δεν έχει βρεθεί στο συρτάρι, δεν έχει (ακατάληπτο) είναι εκεί πέρα, που βρέθηκαν τα λεφτά; Που να ξέρω εγώ, «ισοζύγια» έγραφε πάνω, δεε, κάθε (ακατάληπτο) χρεώνομαι οχτακόσια πράγματα εγώ δεν ξέρω κάτι. Ο φάκελος, θα τον αγοράσουμε εμείς και θα μας τον δώσει (ακατάληπτο) γράψε απ’ έξω «έγγραφα – ισοζύγια – αποδείξεις» και τα λοιπά (ακατάληπτο) πήγαινε μια βόλτα, βάλε μέσα ότι χαρτιά έχεις πες να μας φέρεις και φέρτα. Θα τα φέρει, όπως πάλι στα δώσει χέρι χέρι εντάξει δεν πειράζει άστα εκεί στο γραφείο πες αυτό πίσω και το αφήνεις εκεί δύο μέρες. Αν υπάρχει μία στο εκατομμύριο να μας μπει κάποιος, θα εμφανιστεί εκείνη την ώρα. Ποιος;
Επόπτης: (ακατάληπτο).
Υποδιευθυντής: Ρε συ δεν υπάρχει περίπτωση.
«Το iphone είναι αυτό που είπαμε;»
Σε συνομιλία που έχει περιέλθει στις αρχές, ακούγεται ο υποδιευθυντής να μιλά με επόπτη και να αναφέρει ότι ο φορολογούμενος ήταν «κύριος» γιατί έκανε ό,τι είχαν συμφωνήσει.
Επόπτης: Προϊστάμενέ μου.
Υποδιευθυντής: Πες μου.
Επόπτης: Πάω να πάρω υπογραφές πριν και να γυρίσω του λέω Σάββατο. Να μου λέει το Σάββατο, βρεθήκαμε Κυριακή, το άφησα μία – δύο ημέρες γι’ αυτό δεν σε πήρα χτες. Λέω άστον καλύτερα.
Υποδιευθυντής: Δεν χρειάζεται.
Επόπτης: Ήταν κύριος. Βρεθήκαμε εκτός έτσι κι αλλιώς, μου λέει Σ., δυσκολεύτηκε μου λέει, του λέω κύριος όμως ότι έχουμε πει, ήταν κύριος, τον ευχαρίστησα και εγώ από την μεριά μας έτσι.
Υποδιευθυντής: Ωραία μια χαρά, μια χαρά. Άστα μέσα εκεί.
Επόπτης: Ε;
Υποδιευθυντής: Α.
Επόπτης: Είναι, τα έχω έτοιμα.
Υποδιευθυντής: Το iphone είναι αυτό που είπαμε;
Επόπτης: Ναι το δεκαοχτώ, δεκαπέντε, δεκαπέντε. Εκατό τοις εκατό.
Υποδιευθυντής: Αυτό είναι το δεκατέσσερα των εργαζόντων, των εργαζόντων.
Επόπτης: Προϊστάμενε 100% σίγουρος δεν υπάρχει περίπτωση.
Υποδιευθυντής: Το δέκα δεν είναι το iphone αυτό; Το δέκα;
Επόπτης: Εεε, μείον.. το εννιά.
Υποδιευθυντής: Το εννιά έχεις δίκιο
Επόπτης: Ναι μπράβο.
Υποδιευθυντής: Την άλλη τη φιλενάδα μας. Την είδες;
Επόπτης: Όλοι σιγά σιγά
Υποδιευθυντής: Θα την φάει την ψ... και αυτή.
Επόπτης: Απλώς φοβόταν πολύ ο Β. Μου άλλαξε δύο τοποθετήσεις. Του χα πει κάτω στο γήπεδο εκεί στον (ακατάληπτο) μου λέει σε έναν καφέ μου λέει μετά απ’ έξω. Του λέω καλύτερα στο γήπεδο. Μετά μου λέει δεν πάμε προς Κασσιόπη. Ω ρε φίλε του λέω πάμε όπου θέλεις.
Υποδιευθυντής: Μας γαμ...
Επόπτης: Μετά πήγαμε στην παραλία που ήταν εκεί και τα παιδιά του.
Υποδιευθυντής: Κοίταγε δηλαδή μήπως τον ακολουθεί κανείς;
Επόπτης: Ναι φοβόταν. Σταμάτα ρε του λέω.
Υποδιευθυντής: Δεν υπάρχει περίπτωση.
Επόπτης: Ναι αυτό του είπα και εγώ. Μου λέει αυτά που άκουγα μου λέει.
Υποδιευθυντής: Αυτά γίνονται πάνω αλλά και να σου πω και κάτι; Αυτός που είναι επικίνδυνος πες του, είναι αυτός που λες. Αυτός εδώ κέρδισε δέκα και έδωσε ένα.
Επόπτης: Ναι.
Υποδιευθυντής: Είναι μαλάκας άμα δεν κάνει κάτι. Γιατί μετά θα πέσει, θα βρέξει πουτ... Λοιπόν άμα ο άλλος που είναι να κερδίσει δύο του ζητάς 1,5 τώρα μπαμ αυτό είναι επικίνδυνο, αν ο άλλος είναι ο κώλος του ορθάνοικτος παντού και του κατασχέτουν το σπίτι και έχει να πληρώσει κάτι άμεσα αλλά και εσύ του λες εγώ θέλω τόσα γιατί θα σε γαμ... είναι επικίνδυνος. Περιπτώσεις τέτοιες το ξέρει μήνες πριν συν ότι το κερδίσει επί δέκα επί δεκαπέντε.
Επόπτης: Και έψαχνε την πρόσβαση και δεν την είχε. Φοβόταν λόγω του αλλουνού περιστατικού έτσι; Έχει τρελαθεί.
Υποδιευθυντής: Δεν υπάρχει περίπτωση, δεν σκάει ποτέ πρόβλημα μην αγχώνεσαι.
«Τελείωσες»
Σε άλλη συνομιλία, ένας από τους επόπτες μιλά με τον υποδιευθυντή για τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που λογιστής αποκαλύψει τη δράση τους.
Υποδιευθυντής: Τι μιλάμε τώρα, μαλακίες λέμε τώρα του λέω; Μου λέει για τι λες; Εγώ θέλω να τον ενημερώσω. Όχι όχι μου λέει να τα πούμε. 20 τον χρόνο του λέω. Πολλά λέει. Τι πολλά ρε, είσαι καλά του λέω;
Επόπτης: 600 τον χρόνο είναι πολλά; (ακατάληπτο).
Υποδιευθυντής: Είναι πολλά λέω, μας δουλεύεις του λέω; Είσαι καλά του λέω; Εσύ κλέβεις καλά τόσα χρόνια.
Επόπτης: (ακατάληπτο)
Υποδιευθυντής: Μόνο τα πρόστιμα να σφίξουν οι κ..οι, δεν πειράζει πιάνεις το μεγάλο ψάρι σου έρχονται άλλα δέκα μικρά (ακατάληπτο) εσύ λέω (ακατάληπτο). Εσύ ένα πράγμα σου λέω, εάν λέω ακουστεί το οτιδήποτε, αλλού ακουστεί το οτιδήποτε, επειδή ξέω λέω (ακατάληπτο) εκεί κάτω της Μυκόνου, αν ακουστεί οτιδήποτε λέω και με εκθέσεις, δύο είναι οι επιπτώσεις. Πρώτη επίπτωση λέω να του βγάλω εντολή τα επόμενα χρόνια που να ναι έλεγχος για όλα, θα τα ελέγξω όλα και για (ακατάληπτο). Η πρώτη επίπτωση. Η δεύτερη επίπτωση του λέω δεν θα ξαναπεράσεις την πόρτα της Εφορίας, έχει κοπεί σαν λογιστής, τελείωσες.
«Να γεμίσω την τσέπη μου θέλω»
Σε άλλη συνομιλία, ο υποδιευθυντής αποκαλύπτει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι «να γεμίσει την τσέπη του».
Υποδιευθυντής: Και έχουμε πει σ’ αυτούς 40 έτσι;
Επόπτης: 30 είχαμε πει. Δεν είχε οριστεί ακόμα.
Υποδιευθυντής: Είχε πει 30 αυτός μετά είχαμε πει να τα ανεβάσει λίγο πιο πάνω.
(...)
Υποδιευθυντής: Εγώ να γεμίσω την τσέπη μου θέλω, το έχω πει και. Εγώ της έχω πει, έχω πει και στην Ν. της λέω Ν. μου να παέι το μαγαζί καλά θέλω, θέλει η άλλη να να μια ζωή Διευθυντής στα @@ μου της λέω. Ξέρεις τι με ενδιαφέρει; Η ουσία. Δεν με ενδιαφέρει λέω κάντε ότι θέλετε στα @@ μου της λέω. Εγώ να χω τα παιδιά τα δικά μου θέλω ευχαριστημένα και να μια και εγώ ευχαριστημένος συνεννοηθήκαμε; Μου λέει απόλυτα. Λοιπόν. Χέστηκαν ας το παίζει διευθύντρια δεν με απασχολεί. Από τη στιγμή που μας αφήνει κάνουμε τη δουλειά μας.
Πώς ξεσκεπάστηκε το κύκλωμα
Όπως αναφέρει το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ: «Στην υπηρεσία μας περιήλθαν πληροφορίες, περί τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τις οποίες, ο Υποδιευθυντής και ο Τμηματάρχης της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας εκβιάζουν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κέρκυρας, μέσω του λογιστή του, με σκοπό να του αποσπάσουν εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ, προκειμένου να κλείσουν εκκρεμή υπόθεσή του.
Αφού οι πληροφορίες διασταυρώθηκαν μέσω της Α.Α.Δ.Ε., τέθηκαν υπόψη της Εποπτεύουσας την Υπηρεσία μας κας Αντεισαγγελέως Εφετών Αθηνών, η οποία με σχετική παραγγελία διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης προς διακρίβωση αξιόποινων πράξεων.
Η διενέργεια περαιτέρω έρευνας από την Υπηρεσία μας, μεταξύ άλλων, συμπεριέλαβε και την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών και συγκεκριμένα την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων και την καταγραφή δραστηριότητας ή άλλων γεγονότων εκτός κατοικίας.
Ύστερα από αυτά, διαπιστώθηκε η σύσταση και η συνεχής δράση εγκληματικής οργάνωσης, με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους, που θα αναφερθούν παρακάτω, στην οποία συμμετείχαν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας και ιδιώτης λογιστής. Η δράση της ήταν διαρκής, με έναρξη σε απροσδιόριστο κατά την προανάκριση χρόνο, αλλά τουλάχιστον από τον μήνα Μάιο του 2024.
Ειδικότερα, οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους και το ρόλο τους έναντι των φορολογικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και ιδιωτών, προέβαιναν έναντι παράνομης αμοιβής σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητάς τους που αντίκεινται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα (αποφυγή επιβολής κυρώσεων, αποφυγή ποινικών διώξεων φορολογούμενων κλπ), καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, απαιτώντας την καταβολή χρηματικών ποσών ως αντίτιμο για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους (π.χ. επιστροφή φόρου).
Η απαίτηση χρηματικών ποσών πραγματοποιούνταν, κατά κύριο λόγο, δια μέσου ιδιώτη – λογιστή, μέλους της οργάνωσης, πρακτική την οποία θεωρούσαν τον ασφαλέστερο τρόπο δράσης, προκειμένου να μην έχουν άμεση επαφή τα μέλη – υπάλληλοι με τους εκβιαζόμενους. Επίσης, οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας απειλούσαν και τους λογιστές, εκμεταλλευόμενοι την σχέση εξάρτησης που έχει το επάγγελμά τους με την Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας, σε περίπτωση που διαρρεύσουν την άδικη απαίτηση ή δράση τους».
Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης
Σύμφωνα με τις αρχές, τα μέλη της οργάνωσης απέφευγαν τις τηλεφωνικές συνεννοήσεις και πραγματοποιούσαν δια ζώσης συναντήσεις, τόσο στους χώρους γραφείων των κτιρίων της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας, όσο και εντός των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες διαπίστωσης της δράσης τους από τις διωκτικές αρχές και την ταυτόχρονη αποφυγή αυτόφωρης κατάληψής τους.
Αφού προηγουμένως κανόνιζαν τηλεφωνικά την επικείμενη συνάντησή τους, πραγματοποιούσαν ολιγόλεπτες συναντήσεις εντός των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν, κατά τις οποίες λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, όπως κυκλωτικές κινήσεις, σύμφωνα με οδηγίες του εγκέφαλου του κυκλώματος, μέτρα που εφάρμοζε και ο ίδιος.
Επίσης, για τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κατά κόρον και διαδικτυακές εφαρμογές (viber, telegram κλπ), γεγονός που προκαλούσε ιδιαίτερη δυσχέρεια στη διερεύνηση της υπόθεσης και σχεδόν αδύνατη την συνεχή διακριτική επιτήρηση των μελών της Εγκληματικής Οργάνωσης, καθώς η παρουσία αστυνομικών της Υπηρεσίας μας κινδύνευε να γίνει άμεσα αντιληπτή.
Οι ρόλοι
Ο Γ.Ι., Αρχηγός της Εγκληματικής Οργάνωσης, αποτελούσε τον ιθύνοντα νου της οργάνωσης, καθώς ήταν επιφορτισμένος με την επιμέλεια και την υλοποίηση όλου του επιχειρησιακού σκέλους, καθόριζε τα χρηματικά ποσά που θα απαιτούνταν κατά περίπτωση, καθώς και τα ποσοστά που θα λάμβανε το κάθε μέλος, ενώ απειλούσε υπαλλήλους και λογιστές που τυχόν θα διέρρεαν τη δραστηριότητα της οργάνωσης.
Επιπλέον, παρείχε οδηγίες για τρόπους αντιπαρακολούθησης προκειμένου να αισθάνονται ακαταδίωκτα τα λοιπά μέλη της οργάνωσης κατά τη δραστηριοποίηση τους, υποδεικνύοντας μέτρα για το δυσχερή εντοπισμό των κινήσεών τους σε περίπτωση ελέγχου από αρμόδιες αρχές αλλά και αποφυγή πιθανής σύλληψής τους. Για την τέλεση των ως άνω άδικων πράξεων, ο Γ.Ι. χρησιμοποιούσε την εξουσία που του παρείχε η θέση του Υποδιευθυντή της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας προκειμένου να «στρατολογεί» υφιστάμενους του.
Οι Β.Σ. και Μ.Σ. ήταν ζωτικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αμφότεροι επόπτες του Τμήματος Ελέγχου της Δ.Ο.Υ Κέρκυρας και γνώστες των υπηρεσιακών πρακτικών. Ακόμη ήταν απαραίτητοι στην δομή της οργάνωσης, καθώς μπορούσαν να ασκούν άμεση εποπτεία και έλεγχο στους λοιπούς υπαλλήλους και να καθορίζουν την ταχύτητα και τον τρόπο διεκπεραίωσης των υποθέσεων, έχοντας άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση και πληροφόρηση, χωρίς να κινούν υποψίες.
Ο Κ.Κ., μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας, διατηρούσε και φιλικές σχέσεις με τον Γ.Ι. και ασχολούνταν στα πλαίσια των καθηκόντων του, μεταξύ άλλων, και με επιτόπιους ελέγχους επιχειρήσεων κλπ., στους οποίους μετέβαινε στοχευμένα, κατόπιν σχετικών εντολών του Γ.Ι.
Ο Τ.Ν., μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν ο ενδιάμεσος μεταξύ των υπαλλήλων και των φορολογούμενων, επιφορτισμένος με την άμεση επαφή και επικοινωνία με τα δύο μέρη, Ελεγκτικής Αρχής και ελεγχομένων και απαραίτητος για τη λειτουργία της οργάνωσης. Επίσης, σύμφωνα με το ρόλο του, παραλάμβανε και παρέδιδε χρηματικά ποσά από τους φορολογούμενους προς τους υπαλλήλους, εξασφαλίζοντας και οι ίδιος προνομιακή μεταχείριση των πελατών του από την Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας.
Η δράση του κυκλώματος
Από τη μέχρι τώρα έρευνα της ΕΛΑΣ προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, λειτουργώντας με κατανεμημένους ρόλους και έχοντας διαρκή δράση, διέπραξαν τις κάτωθι πράξεις:
Σε άγνωστο χρόνο, οι Γ.Ι και Β.Σ. προσέγγισαν λογίστρια και απαίτησαν εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ. Από την Υπηρεσία μας εκτιμάται ότι η απαίτηση έγινε ως αντίτιμο για διευκόλυνση φορολογικού περιεχομένου ή παράλειψη της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας.
Σε άγνωστο χρόνο, ο Γ.Ι. προσέγγισε λογιστή και απαίτησε εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ κατ’ έτος λειτουργίας, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί νομότυπος έλεγχος στο κατάστημα ιδιοκτησίας πελάτη του, από την Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας.
Σε άγνωστο χρόνο, οι Γ.Ι. και Μ.Σ. προσέγγισαν λογιστή ή ιδιοκτήτη ιχθυοπωλείου αλβανικής καταγωγής αγνώστων στοιχείων, απαίτησαν εκβιαστικά και έλαβαν το χρηματικό ποσό των δέκα οκτώ χιλιάδων (18.000) ευρώ, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί νομότυπος έλεγχος στο εν λόγω κατάστημα, από την Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας.
Σε άγνωστο χρόνο, οι Γ.Ι. και Κ.Κ. προσέγγισαν λογιστή και απαίτησαν εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ από επιχειρηματία-πελάτη του, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί νομότυπος έλεγχος στο κατάστημά του, από την Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας.
Σε άγνωστο χρόνο, οι Γ.Ι. και Κ.Κ. προσέγγισαν λογιστή και απαίτησαν εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ από επιχειρηματία-πελάτη του, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί νομότυπος έλεγχος στο κατάστημά του, από την Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας.
Σε άγνωστο χρόνο, οι Γ.Ι. και Μ.Σ. απαίτησαν το χρηματικό ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ από επιχειρηματία για άγνωστη διευκόλυνση από την Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας. Ο Μ.Σ. συνάντησε άγνωστο άτομο στις 23-06-2024, από όπου παρέλαβε το χρηματικό ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και παρέδωσε στις 25-06-2024 το χρηματικό ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ στον Γ.Ι.
Τον Αύγουστο του 2024, οι Γ.Ι., Μ.Σ. και Κ.Κ. σε συνεργασία με τον λογιστή Τ.Ν. απαίτησαν εκβιαστικά τριάντα πέντε χιλιάδες (35.000) ευρώ από την Κ.Ε., συνιδιοκτήτρια εταιρείας για την επιχείρηση της, για την οποία φέρεται να είχαν προκύψει φορολογικές εκκρεμότητες. Εξεταζόμενη ενόρκως την 10-10-2024 η ανωτέρω επιχειρηματίας, ανέφερε ότι ο λογιστής της εταιρείας της Τ.Ν. αρχές Αυγούστου του 2024, αφού της ζήτησε τηλεφωνικά να την συναντήσει διά ζώσης στο γραφείο του, την ενημέρωσε για υποτιθέμενο έλεγχο στην εταιρεία της που θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε επιβολή υψηλότατου προστίμου, απαιτώντας από αυτή το χρηματικό ποσό των τριάντα πέντε χιλιάδων (35.000) ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η διενέργεια ελέγχου, η οποία τελικά δεν ενέδωσε, παρά τις οχλήσεις τους.
Το χρονικό διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου του 2024, οι Γ.Ι. και Μ.Σ., σε συνεργασία με τον λογιστή Τ.Ν. απαίτησαν αδιευκρίνιστο χρηματικό ποσό από επιχειρηματία για την άμεση διεκπεραίωση υπόθεσης επιστροφής Φ.Π.Α. της επιχείρησής του. Η καταβολή του αιτηθέντος χρηματικού ποσού αφορά επιστροφή Φ.Π.Α. συνολικού ύψους τετρακοσίων σαράντα έξι χιλιάδων εκατόν πενήντα εννιά ευρώ και έντεκα λεπτών (446.159,11) τα οποία πιστώθηκαν την 30-07-2024, όπως προκύπτει από το αρχείο της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας.
Εξεταζόμενος ενόρκως την 10-10-2024, ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι μετά την πίστωση του χρηματικού ποσού της παραπάνω επιστροφής Φ.Π.Α., πράγματι παρέδωσε σε μετρητά στον Τ.Ν. το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
Από την έως τώρα διενεργηθείσα έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η Εγκληματική Οργάνωση απαίτησε συνολικά τουλάχιστον το χρηματικό ποσό των εκατόν ογδόντα τριών χιλιάδων (183.000) ευρώ, ενώ έλαβε τουλάχιστον το χρηματικό ποσό των τριάντα οκτώ χιλιάδων (38.000) ευρώ, σε χρονικό διάστημα από τέλη Μαΐου του έτους 2024 έως και σήμερα.