Ένας εκβιασμός για 60.000 ευρώ οδήγησε στις 5 συλλήψεις - Πώς δρούσε το κύκλωμα επίορκων εφοριακών
Τουλάχιστον από τον Μάιο του 2024 δρούσε το κύκλωμα στην Κέρκυρα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΑΣ. Ποιος κινούσε τα νήματα.
Τουλάχιστον από τον Μάιο του 2024 δρούσε το κύκλωμα των επίορκων εφοριακών που σε άμεση συνέργεια με ένα λογιστή (σ.σ. παρείχε πληροφορίες για επιχειρηματίες) πραγματοποιούσε εκβιασμού προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά για τη διευθέτηση φορολογικών υποθέσεων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «Αδιάφθοροι» προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις στελεχών της ΔΟΥ Κέρκυρας και συγκεκριμένα του υποδιευθυντή, του τμηματάρχη και ακόμη δύο ατόμων, ενώ χειροπέδες πέρασαν και στον λογιστή που είχε κομβικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος. Αφορμή για την έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων στάθηκε καταγγελία για εκβιασμό επιχειρηματία, από τον οποίο ζητούσαν 60.000 ευρώ προκειμένου να κλείσουν εκκρεμή φορολογική υπόθεσή του. Για την καταγγελία ενημερώθηκε η ΑΑΔΕ και η Εισαγγελία, διατάζοντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Όπως διαπιστώθηκε, οι εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι στη ΔΟΥ Κέρκυρας «εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους και το ρόλο τους έναντι των φορολογικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και ιδιωτών, προέβαιναν έναντι παράνομης αμοιβής σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητάς τους που αντίκεινται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα (αποφυγή επιβολής κυρώσεων, αποφυγή ποινικών διώξεων φορολογούμενων κλπ), καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, απαιτώντας την καταβολή χρηματικών ποσών ως αντίτιμο για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους (π.χ. επιστροφή φόρου)».
Ο λογιστής σε ρόλο μεσάζοντα
Προκειμένου οι ίδιοι να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τα υποψήφια θύματα, έβαζαν τον λογιστή σε ρόλο μεσάζοντα να ζητάει αυτός τα χρηματικά ποσά για λογαριασμό του κυκλώματος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τους «Αδιάφθορους», οι επίορκοι εφοριακοί απειλούσαν λογιστές του νησιού που ενδεχομένως μάθαιναν τι συμβαίνει ότι θα έχουν κυρώσεις σε περίπτωση σε περίπτωση που διαρρεύσουν τη δράση τους.
Τα νήματα φέρεται να κινούσε ο 44χρονος υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας, ο οποίος πραγματοποιούσε συναντήσεις με τα άλλα μέλη του κυκλώματος είτε στο γραφείο του, είτε σε αυτοκίνητα, «προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες διαπίστωσης της δράσης τους από τις διωκτικές αρχές και την ταυτόχρονη αποφυγή αυτόφωρης κατάληψής τους». Μάλιστα, ο ίδιος λάμβανε αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης ενώ άπαντες συνομιλούσαν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών (viber, telegram κλπ), προκειμένου να δυσκολεύουν το έργο των διωκτικών αρχών.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, λοιπούς χώρους καθώς και από την κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 42.480 ευρώ, 1.770 δολάρια, κινητά τηλέφωνα, ατζέντα και φορολογικά έγγραφα. Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί ότι, από τα τέλη Μαΐου 2024, η εγκληματική ομάδα εμπλέκεται σε 8 περιπτώσεις, ενώ διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της απαίτησαν συνολικά, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 183.000 ευρώ και κατάφεραν να λάβουν, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 38.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, όπου παραπέμφθηκαν σε ανακριτή και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν.