Μυστηριώδες ψάρι που ζει 120 χρόνια κρατάει το μυστικό για τη μακροζωία
Ο μεγαλόστομος βούβαλος μπορεί να ξεπεράσει τα 120 έτη ζωής και οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν το γιατί.

Και το όνομα αυτού του ψαριού… βούβαλος ο μεγαλόστομος. Όπως διαβάζουμε στο ZME Science, κάποια άτομα αυτού του είδους ήταν ζωντανά στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο κραχ του 1929 και σε πολλά άλλα ιστορικά γεγονότα. Έχουν βρεθεί ψάρια που έχουν φτάσει πάνω από 120 έτη ζωής, κάτι που θεωρείται αδύνατο για πολλά είδη. Δεν είναι απλώς μεγάλα, αλλά και «νέα», καθώς γερνάνε τόσο αργά που τα σώματά τους παραμένουν σε καλή κατάσταση, παρά την πάροδο των ετών.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, έχει βρεθεί ότι τα ψάρια αυτά, που ευδοκιμούν στη λίμνη Ράις, είναι όλα πάνω από 50 ετών. Παρότι τα μεγαλύτερα άτομα επιστρέφουν στα αναπαραγωγικά τους πεδία και εναποθέτουν τα αυγά τους, δεν υπάρχουν πολλά νεαρά άτομα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, φαίνεται ότι εξαφανίζονται, και σε μερικές δεκαετίες το είδος μπορεί να εκλείψει.
Πώς ξέρουμε την ηλικία αυτών των ψαριών
Οι μεγαλόστομοι βούβαλοι έχουν μια δομή σαν πέτρα στο εσωτερικό του αυτιού, που ονομάζεται ωτόλιθος. Ο ωτόλιθος αναπτύσσεται με ετήσιες στρώσεις, και επομένως μπορούν να μετρηθούν τα χρόνια ζωής κάθε ατόμου. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, που έχουν κάνει σχετικές μελέτες του πληθυσμού, έχουν βρει πολλά άτομα που έχουν φτάσει τα 90 χρόνια, κάποια άνω των 100 και ένα που έφτασε τα 127 χρόνια.
Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας τους
Σε μελέτη του 2021, που δημοσιεύτηκε στο Nature, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα τελομερή (αλληλουχίες DNA στο άκρο των χρωμοσωμάτων, που φυσιολογικά μειώνονται με την ηλικία) ήταν σταθερά και αμετάβλητα σε άτομα από 2 έως 99 ετών. Τα μεγαλύτερα ψάρια, μάλιστα, είχαν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και λιγότερα επίπεδα στρες από τα νεότερα. Φαίνεται πως οι μεγαλόστομοι βούβαλοι μεγαλώνουν, αλλά δεν γερνάνε.
Η γήρανση, επομένως, που είναι αποτέλεσμα του εκφυλισμού του του DNA των τελομερών σε κάθε γενιά κυττάρων, δεν είναι κάτι αναπόφευκτο. Οι επιστήμονες τώρα αναζητούν τον λόγο για τον οποίο δεν εκφυλίζονται τα χρωμοσώματα, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να βρουν το μυστικό της μακροζωίας του μεγαλόστομου βούβαλου –αν φυσικά καταφέρουν να λύσουν τον γρίφο της ανυπαρξίας νέων ατόμων.