Μύγες: Το ζωτικής σημασίας ταξίδι από ήπειρο σε ήπειρο - Γιατί τις χρειαζόμαστε όσο το οξυγόνο
Τι κάνει τα ιπτάμενα έντομα τόσο χρήσιμα τόσο για τον πλανήτη όσο και για την υγεία των ανθρώπων.

Οι μύγες κατά κόρον χαρακτηρίζονται στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ως ιδιαίτερα ενοχλητικές αλλά και φορείς μόλυνσης με αποτέλεσμα να γίνονται προσπάθειες απομάκρυνσης τους. Ωστόσο μια πρόσφατη έρευνα, ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε για τα ιπτάμενα έντομα που ίσως τελικά έχουν τεράστια σημασία για την υγεία μας.
Αφορμή για την έρευνα υπήρξε μια βόλτα του Will Hawkes, ερευνητή μετανάστευσης εντόμων του Πανεπιστημίου του Έξετερ, σε ένα λιβάδι γεμάτο λουλούδια στην ανατολική Κύπρο όταν μετά βίας μπόρεσε να δει το αυτοκίνητο του, που ήταν περικυκλωμένο με «εκατομμύρια μικροσκοπικές μύγες», όπως αναφέρει
Τα χαρακτηριστικά της τεράστιας «μετανάστευσης»
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα «μετανάστευσης» που έχει δει ποτέ. Οι κάμερες που χρησιμοποίησε η ομάδα του για την καταγραφή υπολόγισαν πως στο σημείο βρίσκονταν 6.000 μύγες ανά μέτρο!
Όλες αυτές υποστηρίζει πως μόλις είχαν διανύσει τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Κύπρο, με το συγκεκριμένο ταξίδι να αποτελεί μέρος της ανοιξιάτικης μετανάστευσης τους προς τη βόρεια Ευρώπη.
Οι πεταλούδες και οι λιβελούλες είναι γνωστά στον ερευνητή για την τάση τους να «μεταναστεύουν», αλλά όχι επειδή είναι οι πιο πολυάριθμοι. «Αυτή η διάκριση δίνεται στις μύγες», εξηγεί ενώ συνεχίζει λέγοντας: «Έχω μελετήσει όλα τα έντομα που μεταναστεύουν μέσω της Κύπρου και των Πυρηναίων στα σύνορα Γαλλίας-Ισπανίας. Οι μύγες αποτελούν σχεδόν το 90%. Ωστόσο, αγνοούνται συνεχώς από τους επιστήμονες και η οικολογική συνεισφορά τους έχει υποτιμηθεί εξαιρετικά».
Τα ευρήματά, που δημοσιεύονται στο TheConversation, θα μπορούσαν να αλλάξουν την αντίληψή για τις μύγες μια για πάντα. Προηγουμένως, κανείς δεν ήξερε πραγματικά τον βαθμό στον οποίο οι μύγες είναι οι πιο σημαντικοί οικολογικά «μετανάστες».
Οι μύγες μεταναστεύουν για να αναπαραχθούν και κινούνται με γνώμονα να εκμεταλλευτούν εποχικούς πόρους τροφίμων και μάλιστα πρόκειται κυρίως για γυναικείες μύγες κατά πλειοψηφία.
Η σημασία της μύγας στη ζωή του ανθρώπου και τα καμπανάκια του κινδύνου
«Οι μύγες είναι τόσο σημαντικές για τον πλανήτη όσο και για εμάς» δηλώνει ο Hawkes και αναφέρει: «Καμία άλλη ομάδα χερσαίων μεταναστών δεν είναι τόσο οικολογικά "διαφορετική" όσο οι μύγες. Πάνω από το ήμισυ (62%) όλων των μεταναστευτικών μυγών, είναι επικονιαστές. Χωρίς αυτούς, η παραγωγή τροφίμων θα μειωνόταν σημαντικά».
Καθώς μεταναστεύουν, οι μύγες μεταφέρουν και διασκορπίζουν γύρη μεταξύ των λουλουδιών. Αυτό έχει αποδειχθεί καταληκτικής σημασίας ώστε να βοηθήσει τα φυτά να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Πολλά είδη μεταναστευτικών μυγών (34%) είναι αποσυνθετικά, διασφαλίζοντας ότι ο πλανήτης δεν καλύπτεται από σάπια πτώματα και κοπριά ζώων. Μια μελέτη έδειξε ότι οι προνύμφες μόλις 50 οικιακών μυγών (Musca domestica), μπορούν να αποσυνθέσουν έως και 444 κιλά κοπριάς χοίρων!
Ωστόσο, οι οικολογικοί ρόλοι των μυγών δεν είναι όλοι θετικοί. Ο ερευνητής εξηγεί: «Η τελευταία μου μελέτη δείχνει ότι οι καλλιέργειες παρέχουν άφθονη τροφή για ορισμένα είδη μεταναστευτικών μυγών (18%) που στη συνέχεια γίνονται παράσιτα των αυτών. Κάποιοι (16%) φέρουν ασθένειες, όπως τα κουνούπια και φέρνουν ασθένειες όπως η ελονοσία.
Αλλά οι μεταναστευτικές μύγες έχουν συντριπτικά θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη.
«Η μετανάστευση των εντόμων είναι ήδη γνωστό ότι είναι ο πιο σημαντικός τρόπος με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν μετακινούνται από το ένα μέρος της γης στο άλλο και οι μύγες αποτελούν την πλειοψηφία των εντόμων που μεταφέρουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά», σχολιάζει ο Hawkes και συμπληρώνει: «Χρειαζόμαστε αυτές τις μύγες όσο χρειαζόμαστε τον αέρα που αναπνέουμε. Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε μια μύγα στο παράθυρό σας, ανοίξτε το και αφήστε τη να βγει. Έχει πολύ δρόμο να διανύσει και τόσο σημαντική δουλειά να κάνει...».