Μπρα ντε φερ Κομισιόν - Temu: Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις για την πώληση παράνομων προϊόντων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει για δεύτερη φορά εξηγήσεις από την Temu, για την πώληση παράνομων ή επικίνδυνων προϊόντων.
Η Κομισιόν υποβάλλει γραπτές ερωτήσεις στην πλατφόρμα, λόγω υποψιών ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της για την προστασία των καταναλωτών σύμφωνα με τον νέο κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Αν και οι αιτήσεις αυτές δεν είναι επίσημη προειδοποίηση, αποτελούν το πρώτο βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές διαδικασίες και ποινές αν αποδειχθούν οι κατηγορίες.
Η Κομισιόν ζητάει από την Temu να εξηγήσει τι μέτρα έχει λάβει για να αντιμετωπίσει τους εμπόρους που πωλούν παράνομα προϊόντα στην πλατφόρμα. Θέλει επίσης να μάθει πώς σκοπεύει να περιορίσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την προστασία των καταναλωτών και τη δημόσια υγεία.
Επιπλέον, η Κομισιόν απαιτεί λεπτομέρειες σχετικά με τα συστήματα της Temu και τους κινδύνους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Η προθεσμία για να απαντήσει η Temu είναι μέχρι τις 21 Οκτωβρίου. Μετά από αυτό, η Κομισιόν θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 28 Ιουνίου, η Κομισιόν είχε ήδη θέσει ερωτήσεις σχετικά με τα μέτρα που έχει πάρει η Temu για να εντοπίσει παράνομα προϊόντα. Άλλες ερωτήσεις αφορούν τα «σκοτεινά μοτίβα» που επιτρέπουν τη χειραγώγηση των πελατών ώστε να ξοδεύουν περισσότερα, καθώς και θέματα όπως η προστασία των ανηλίκων και η διαφάνεια των συστημάτων σύστασης προϊόντων.
Η Temu έχει κατηγορηθεί από καταναλωτικές ενώσεις για τη χρήση τεχνικών που παραβιάζουν τους κανόνες της DSA. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, χρησιμοποιεί σκοτεινά μοτίβα για να παρακινήσει τους πελάτες να ξοδεύουν περισσότερα, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC).
Από τον Φεβρουάριο, η DSA έχει επιβάλει νέες υποχρεώσεις σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης της Temu, για καλύτερη προστασία των χρηστών από παράνομο περιεχόμενο.
Η Temu, όπως και άλλες 23 μεγάλες πλατφόρμες υπό αυστηρό έλεγχο από την ΕΕ, πρέπει να αναλύει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υπηρεσίες της και να εφαρμόζει μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Αυτή η ανάλυση θα εξετάζεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου, έξι χώρες της ΕΕ -όπως η Γαλλία και η Γερμανία- ζήτησαν από την Κομισιόν να εντείνει τους ελέγχους στην Temu.
«Κάθε μέρα φθάνουν εδώ εκατοντάδες χιλιάδες πακέτα κυρίως από την Κίνα με προϊόντα που δεν πληρούν τους κανόνες της ευρωπαϊκής αγοράς», δήλωσε πρόσφατα ο γερμανός υφυπουργός Οικονομίας σε σύνοδο στις Βρυξέλλες.