«Μπάσιμο» στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ετοιμάζει η Shein
Μετά την αποτυχία της να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η Shein ετοιμάζει «μπάσιμο» στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου
Αφού έφαγε «πόρτα» από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η Shein ετοιμάζει δυναμικό «μπάσιμο» στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, χωρίς να λείπουν πάντως -και αυτή τη φορά- οι αντιδράσεις.
Η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πωλήσεων, φέρεται να είναι έτοιμη να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εντός της εβδομάδας, με την αρχική δημόσια προσφορά να φτάνει στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην Κίνα και τώρα εδρεύει στη Σιγκαπούρη, ενέτεινε τις προετοιμασίες για πώληση μετοχών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού αντιμετώπισε ρυθμιστικά εμπόδια και έντονο έλεγχο στις ΗΠΑ, ωστόσο εκπρόσωπος της Shein αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί πιθανής εισόδου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Η Shein στο παρελθόν έχει συνδεθεί με ανήθικες επιχειρηματικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για καταναγκαστική εργασία.
Μια εμπιστευτική αίτηση στην Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια μεγάλη πώληση μεριδίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, κάτι το οποίο ενδέχεται να γίνει εντός της εβδομάδας, χωρίς να αποκλείεται να μεταφερθεί και για αργότερα, αλλά εντός του Ιουνίου.
Οι αντιδράσεις για την είσοδο στη Νέα Υόρκη
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Reuters, τον Ιανουάριο η Shein κατέθεσε αίτημα για μια πιθανή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις από Αμερικανούς νομοθέτες σχετικά με τους δεσμούς της με την Κίνα, καθώς εντείνονται οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Πέρυσι εξάλλου, μια ομάδα Αμερικανών βουλευτών ζήτησε να ερευνηθούν οι ισχυρισμοί που θέλουν την Shein να επιβάλλει καταναγκαστική εργασία για την κατασκευή μερικών από τα ρούχα που πουλάει. Τότε, η εταιρεία είχε απαντήσει ότι έχει μηδενική ανοχή στην καταναγκαστική εργασία.
Η εταιρεία πάντως, βρίσκεται στο στόχαστρο και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού μόλις τον προηγούμενο μήνα, έκθεση ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι για ορισμένους από τους προμηθευτές της Shein εξακολουθούν να εργάζονται 75 ώρες την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες.
Μια νέα έρευνα από την ελβετική ομάδα υπεράσπισης «Public Eye» ακολούθησε την αρχική έκθεση για το 2021, η οποία διαπίστωσε ότι το προσωπικό σε έξι τοποθεσίες στον κινεζικό κόμβο παραγωγής της Guangzhou έκανε υπερβολικές υπερωρίες.
Σύμφωνα με την ομάδα, η οποία πήρε συνέντευξη από 13 υπαλλήλους από έξι εργοστάσια στην Κίνα που προμήθευαν τη Shein, οι υπερβολικές υπερωρίες εξακολουθούσαν να είναι συνηθισμένες για πολλούς εργάτες, με την εταιρεία να δηλώνει στο BBC ότι εργάζεται σκληρά για να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα θέματα, τονίζοντας ότι έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση των συνθηκών.
Η Shein αναπτύχθηκε γρήγορα από το 2008 όταν και ιδρύθηκε και ήταν μια από τις πολλές διαδικτυακές επιχειρήσεις που σημείωσαν άνθηση κατά τη διάρκεια του lockdown της πανδημίας Covid. Η πλατφόρμα προσφέρει μια μεγάλη γκάμα φθηνών ρούχων -με καμπάνιες στο Instagram, το TikTok και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- και αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές μόδας στον κόσμο.
Βασίζεται σε χιλιάδες τρίτους προμηθευτές, καθώς και σε συμβασιούχους κατασκευαστές, κοντά στα κεντρικά γραφεία της στη Guangzhou της Κίνας και είναι σε θέση να μεταφέρει ένα νέο προϊόν σε λίγες εβδομάδες και όχι σε μήνες.