«Alert» για τις τοξικές ουσίες της Shein - Πιο ευάλωτοι παιδιά και έγκυοι
Οι εν λόγω ουσίες, που λέγονται και «πλαστικοποιητές» μακροπρόθεσμα προκαλούν προβλήματα στην αναπαραγωγή, προβλήματα νευροτοξικότητας
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σεούλ την Τρίτη (28/5) ότι παιδικά προϊόντα που πωλούνται από την κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα Shein περιείχαν τοξικές ουσίες σε ποσότητες εκατοντάδες φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα.
Οι φθαλικές ενώσεις (τοξικές ουσίες) που εντοπίστηκαν σε τεράστιες συγκεντρώσεις σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε παπούτσια και ρούχα του κινεζικού κολοσσού διαδικτυακού εμπορίου SΗΕΙΝ, ανήκουν στην κατηγορία των ενδοκρινικών διαταρακτών.
Πρόκειται για χημικές ουσίες, που όχι μόνο δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό και δεν διασπώνται από το περιβάλλον (παντοτινά χημικά), αλλά επιδρούν στο ορμονικό σύστημα ανθρώπων και ζώων και προκαλούν σοβαρές ορμονικές διαταραχές. Παράλληλα έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, ορισμένες μορφές καρκίνου και προβλήματα γονιμότητας.
Για αυτές τις τοξικές ουσίες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν μίλησε στο Action 24 το πρωί της Τετάρτης, ο κύριος Σαββίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και ο Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ.
«Έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα προϊόντα που πωλούνται από εταιρείες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το σήμα που προβλέπει ότι πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και υλικά, μη αλλεργιογόνα και μη καρκινογόνα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες πλατφόρμες που πουλάνε όγκο προϊόντων, τα προμηθεύονται από κοντέινερ. Αυτά τα προϊόντα εκτελωνίζονται συνήθως σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως στην Ολλανδία.
Δρομολογούνται για την Ελλάδα χωρίς να ελέγχονται, τα δέματα. Αυτό έχει να κάνει με την δυσκολία του να ελεγχθούν ένα ένα, καθώς μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες σε καθημερινή βάση. Πρόταση του Συνδέσμου Ηλεκτρονικού εμπορίου, τον οποίο εκπροσωπώ στην Ελλάδα είναι να μην έρχεται στη χώρα μας ούτε ένα προϊόν χωρίς να έχει ελεγχθεί.
Αυτές οι ουσίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο. Άλλες χώρες δεν έχουν τέτοιο σήμα που να πιστοποιεί την ασφάλεια γι' αυτό τα πουλάνε ελεύθερα. Στην Ευρώπη όμως αυτό δεν ισχύει. Πρέπει οι καταναλωτές να επιλέγουν σωστά. Τα προϊόντα τους είναι φθηνά, ακριβώς γιατί και τα υλικά τους είναι φθηνά. Υλικά καρκινογόνα, αλλεργιογόνα κλπ» είπε κλείνοντας ο κύριος Σαββίδης.
Κατά την διάρκεια της τελευταίας επιθεώρησης τους, οι Αρχές της πόλης της Σεούλ, επέλεξαν οκτώ προϊόντα που πωλούνται από την Shein, ανάμεσά τους παιδικά παπούτσια, δερμάτινες τσάντες και μία ζώνη.
Ενδεικτικά, διαπίστωσαν ότι ένα ζευγάρι παπουτσιών περιείχε 428 φορές περισσότερη ποσότητα φθαλατών από τα επιτρεπόμενα όρια και τρεις τσάντες περιείχαν ποσότητες 153 φορές περισσότερο από το όριο.
Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Απάντηση στο ερώτημα δίνει Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ.
«Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν στην παρασκευή τους είναι φθηνές και ουσιαστικά έχουν απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Τα παιδιά και οι έγκυες δεν πρέπει να εκτίθενται σε αυτά. Η νομοθεσία για τα παιδικά παιχνίδια είναι πολύ αυστηρή, καθώς η έκθεση είναι άμεση. Οι ουσίες που εντοπίστηκαν ονομάζονται φθαλικοί εστέρες, είναι πλαστικοποιητές και ενδοκρινικοί διαταράκτες και άρα επηρεάζουν την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό».
Ερωτηθείς για το αν σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου, ο κύριος Θωμαΐδης δήλωσε «η καρκινογέννεση είναι πολύπλοκο ζήτημα και έχει να κάνει με μακροχρόνια έκθεση. Όμως οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, γιατί επηρεάζουν το έμβρυο τη στιγμή που διαμορφώνεται και μπορεί σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις να προκαλέσουν αλλαγή στην ανάπτυξη».
Γιατί λοιπόν δεν έχει σημάνει «alert»;
«Υπάρχουν χώρες που έχουν αυστηρούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και άλλες όχι. Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν εκπαιδεύσει το λαό τους στο να μην παρασύρονται από την φτήνια, κυρίως για την ασφάλεια τους αλλά και για το περιβάλλον, και αυτό γιατί δεν μπορούν να τους το απαγορεύσουν» είπε κλείνοντας ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.