Μπανανόφλουδα: Το παρεξηγημένο superfood που δεν πρέπει να πετάς; Το μυστικό για ένα γευστικό σνακ
Η φλούδα της μπανάνας δεν είναι για τα σκουπίδια – γίνεται αλεύρι και μεταμορφώνει τη διατροφή σου.

Κάθε φορά που πετάς τη φλούδα της μπανάνας, χάνεις την ευκαιρία να αξιοποιήσεις ένα σνακ με υψηλή διατροφική αξία και ενδιαφέρουσα γεύση. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Food Science & Technology, η μπανανόφλουδα δεν είναι ένα απλό βιοαπόβλητο – είναι ένα συστατικό με δυνατότητα να εκτοξεύσει τις συνταγές σου.
Ανατροπή στην κουζίνα: Το αλεύρι μπανάνας κερδίζει έδαφος
Αν και έχει διαφορετική σύσταση από το εσωτερικό του φρούτου, η φλούδα της μπανάνας περιέχει φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία που είναι ωφέλιμα για την υγεία. Όταν αποξηραθεί και αλεστεί μέχρι να γίνει λεπτό αλεύρι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσθήκη σε παρασκευές ζύμης, ενισχύοντας το άρωμα και τη διατροφική αξία σε προϊόντα όπως ψωμιά, γλυκίσματα και σπιτικά μπισκότα.
Έρευνα με γεύση: Οι καταναλωτές λένε «ναι» στα μπισκότα από φλούδα μπανάνας
Στην εν λόγω μελέτη, εθελοντές που δοκίμασαν μπισκότα από αλεύρι μπανάνας δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι για τη γεύση, την υφή και τα αρώματα. Εκτός από την ευχάριστη γαστρονομική εμπειρία, τα μπισκότα αυτά αποδείχτηκαν πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τα καθιστά μια εναλλακτική πρόταση για όσους αναζητούν πιο υγιεινά σνακ.
Παρ' όλα αυτά, η ποσότητα του αλευριού από φλούδα μπανάνας που προστίθεται στη συνταγή είναι καθοριστική. Το μυστικό είναι στο μέτρο. Η υπερβολική χρήση μπορεί να κάνει τη ζύμη σκληρή και δυσάρεστη στην κατανάλωση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ιδανικά το ποσοστό δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 7,5% της συνολικής ποσότητας του αλευριού. Στα θετικά, τα προϊόντα που περιέχουν αυτό το συστατικό διατηρούνται έως και για τρεις μήνες σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να αλλοιώνονται.
Η προσθήκη αλευριού μπανάνας δεν περιορίζεται μόνο στα μπισκότα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και σε παρασκευές όπως κέικ, σπιτικά ζυμαρικά και άλλα αρτοσκευάσματα, προσφέροντας εναλλακτική γεύση και χρώμα. Η ευελιξία του το καθιστά ιδανικό για δημιουργική μαγειρική στο σπίτι ή ακόμα και στη βιομηχανική παραγωγή.
Λιγότερα απόβλητα, περισσότερη υγεία
Επιπλέον, η χρήση της φλούδας της μπανάνας έχει και περιβαλλοντικό όφελος. Καθώς αποτελεί περίπου το 40% του συνολικού βάρους του φρούτου, η αξιοποίησή της μειώνει τα οργανικά απόβλητα και ενισχύει την κυκλική οικονομία. Επομένως, με την ενσωμάτωσή της στη διατροφή σου, δεν κερδίζεις μόνο σε γεύση και θρέψη, αλλά συμβάλλεις και στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Η μπανάνα, λοιπόν, αποδεικνύεται πως έχει αξία όχι μόνο για τη σάρκα της αλλά και για τον φλοιό της, ο οποίος κρύβει διατροφικούς και οικολογικούς θησαυρούς. Ίσως είναι καιρός να τη δεις αλλιώς – ολιστικά.