Ανακάλυψη-κλειδί: Μία πρωτεΐνη κρατά στη ζωή τα μαλλιά και ίσως μπορεί να θεραπεύσει την τριχόπτωση
Η πρωτεΐνη MCL-1 φαίνεται να προστατεύει τα βλαστοκύτταρα από τον κυτταρικό θάνατο που οφείλεται στο στρες.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications, αναφέρεται ότι οι θύλακοι των τριχών δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει τον κυτταρικό θάνατο. Όταν τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης μειώνονται, τότε σταματά η παραγωγή νέων κυττάρων, κάτι που συμβαίνει λόγω στρες, ηλικίας, φαρμάκων κατά του καρκίνου ή κληρονομικότητας. Στο τέλος, τα βλαστοκύτταρα των θυλάκων των τριχών πεθαίνουν και αυτά.
Η σημασία της MCL-1 στην υγεία των θυλάκων
Όπως διαβάζουμε στο newatlas.com, οι επιστήμονες από το ερευνητικό ινστιτούτο Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research (WEHI) και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke-NUS στη Σιγκαπούρη τονίζουν ότι τα ευρήματά τους έχουν προεκτάσεις και στην έρευνα για την επιβίωση των βλαστοκυττάρων, την αναγέννηση των ιστών και τον κυτταρικό θάνατο.
Ανατροπή στην κατανόηση της τριχόπτωσης
Οι επαρκείς συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης MCL-1 φαίνεται πως προστατεύουν τους θύλακους των τριχών, και χωρίς αυτή, τα βλαστοκύτταρα φτάνουν στο σημείο αυτοκαταστροφής. Τότε σταματά η παραγωγή τριχών. Οι ερευνητές έδειξαν ότι, απενεργοποιώντας το γονίδιο που παράγει την MCL-1, προκαλείται απώλεια ολόκληρων περιοχών στο τρίχωμα. Επίσης, ενώ τα βλαστοκύτταρα των θυλάκων παραμένουν ζωντανά για ένα μικρό διάστημα, αλλά ο όγκος εργασίας τούς προκαλεί στρες και τελικά τον θάνατό τους.
Και ενώ ένας άλλος μηχανισμός, η απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος), παίζει σημαντικό ρόλο στη θανάτωση ελαττωματικών και ηλικιωμένων κυττάρων λόγω του γονιδίου P53, η απουσία MCL-1 ωθεί τα βλαστοκύτταρα των θυλάκων να εργάζονται μέχρι θανάτου. Τα δεδομένα αυτά ανοίγουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της αλωπεκίας και της γενικότερης τριχόπτωσης.