Μοντέλο ΔΕΗ και στις αστικές συγκοινωνίες, Τσέχος ψάχνει επενδύσεις
Το τι γίνεται στον Σύριζα με την «εκδρομή στις Σπέτσες» δεν λέγεται. Τα όσα λένε μεταξύ τους βουλευτές και στελέχη του κόμματος, μερικές φορές δεν μπορούν να καταγράφουν μια και θα μας πιάσει ο νομός περί ασέμνων… Πάντως στο περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη κάνουν μια προσπάθεια να σταματήσει η συζήτηση, γιατί όσο συνεχίζεται όλο και πιο πολλοί είναι έτοιμοι να δηλώσουν αδυναμία να πάνε στο νησί. Σκέψεις για «αποκαθήλωση» της υπεύθυνης πολιτισμού, βουλευτή Κυριακής Μάλαμα που εκδήλωσε ειρωνικά πως δεν θα πάει στις Σπέτσες γιατί … «την πειράζει η θάλασσα», που έγιναν από κάποιους ως παραδειγματισμό, αποκρούστηκαν απ΄ ότι μαθαίνω από το πολύ στενό περιβάλλον του προέδρου. Το πολύ-πολύ στενό δηλαδή, γιατί κάποιοι άλλοι «ζηλωτές» του ήταν υπέρ των «δραστικών λύσεων»…..
Ελαστικά κριτήρια
Πιέσεις δέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, να αμβλύνει λένε τα κριτήρια που έχει βάλει για το ποιους από όσους έφυγαν τα τελευταία χρόνια μπορεί το δεχθεί πίσω το κόμμα. Μάλιστα, ορισμένοι λένε πως με τα κριτήρια που έχουμε βάλει και την αποδοχή αντιδράσεων των τοπικών στελεχών, ελάχιστους μπορούμε να πάρουμε πίσω. Μάλιστα λένε πως πρέπει οι κινήσεις να γίνουν τώρα «για να αποτυπωθεί το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές». Ο Ν. Ανδρουλάκης, πάντως, προς το παρόν ανθίσταται, κυρίως γιατί δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στις επαρχιακές οργανώσεις , όπου υπάρχουν και οι πιο έντονες αντιπαλότητες.
Χωρίς υποσχέσεις
Παλαιός φίλος και συνομιλητής του πρωθυπουργού, μαθαίνω ότι τις μέρες των εορτών του μετέφερε και ορισμένους προβληματισμούς για την πιθανότητα να εντάξει στο ευρωψηφοδελτιο τηλεοπτικό δημοσιογράφο. Τα παράπονα είναι πολλά, κυρίως περί «λαϊκισμού» του είπε αλλά και πως «και οι προηγούμενοι αρχηγοί πάρα τις πιέσεις και του ιδίου, δεν τον ενέταξαν σε ψηφοδέλτιο». Ο πρωθυπουργός, μαθαίνω, άκουσε με προσοχή τις παρατηρήσεις - και δεν είναι η πρώτη φορά που άκουγε τα σχετικά σχόλια- είπε κάτι του στυλ «μα αν κατεβεί θα είναι στην κρίση των πολίτων με σταυρό», αλλά όπως λένε συνομιλητές του, «τίποτα, δεν έχει υποσχεθεί, τίποτα δεν έχει αποφασίσει και τα παράπονα τον ανησυχούν».
Αντιδράσεις σε αλλαγές
Στις προτεραιότητες του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, μαθαίνω ότι είναι οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας στις αστικές συγκοινωνίες, δηλαδή λεωφορεία τρόλεϊ, μετρό και ηλεκτρικός. Οι αλλαγές, λένε στο υπουργείο, θα ακολουθήσουν το μοντέλο που έγινε με την ΔΕΗ και αποδείχθηκε σωτήριο, μια και η εταιρία είναι πια κερδοφόρα. Ο προγραμματισμός, για τις αλλαγές στην λειτουργία των εταιρειών αυτών που υπάγονται στο Υπερταμείο, είναι η νομοθετική ρύθμιση να έχει γίνει ως τον Μάιο - Ιούνιο και να εφαρμοσθεί άμεσα. Δεν ξέρω τι θα γίνει με πιθανές αντιδράσεις εργαζομένων στα μέσα μεταφορών, αλλά ο κ Χατζηδάκης έχει αποδείξει αρκετές φορές πως όταν αποφασίζει αλλαγές, δεν φοβάται αντιδράσεις και πολιτικό κόστος.
Επανεξέταση ΕΛΤΑ
Μια και σας είπα για δημόσιες εταιρείες, να σας πω ότι προβληματισμός υπάρχει και για την πορεία των ΕΛΤΑ. Οι εξελίξεις στον τομέα των επικοινωνιών δείχνουν να έχουν προ καιρού ξεπεράσει τον οργανισμό, ο οποίος έκανε κάποιες κινήσεις εξ ορθολογισμού, αλλά το μέλλον δεν δείχνει ευοίωνο. Εδώ βέβαια, το πρόβλημα είναι πολύπλοκο μια και υπάρχουν «δεσμεύσεις» σχετικά με την λειτουργία του αλλά «όλα είναι υπό εξέταση» , μου λέει αρμόδιος.
Καίνε ονόματα
«Βγάζουν» ονόματα για να τα κάψουν; Επειδή τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν, ακόμα και στα ΜΜΕ, ονόματα υποψηφίων για την θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, που δεν είναι σήμερα αρχηγοί κλάδων, ρώτησα συνομιλητή του πρωθυπουργού «τι βαθμό αξιοπιστίας έχουν οι πληροφορίες αυτές». Η απάντηση του ήταν πολύ καθαρή. «Όσα γράφονται, μου είπε, μάλλον δεν στηρίζονται σε κάτι συγκεκριμένο. Και αυτό γιατί ο μόνος που θα αποφασίσει για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, είναι ο πρωθυπουργός. Και αυτός δεν έχει μιλήσει ακόμα σε κανέναν». Μου πρόσθεσε όμως και κάτι ακόμα. Μήπως ορισμένα ονόματα, που δεν είναι στους πιθανούς λόγω θέσης να αντικαταστήσουν τον στρατηγό Φλώρο, κυκλοφορούν για να καούν;» Λέτε;
Θέλει επενδύσεις
Μπορεί ο Ίρζι Σμετς, ο πρωτεργάτης της «τοποθέτησης» των τσεχικών κεφαλαίων στον ΟΠΑΠ, πριν μία δεκαετία, να μην βρίσκεται πλέον στη μετοχική σύνθεση του Οργανισμού, δεν σημαίνει ωστόσο ότι τα κεφάλαια που εκπροσωπεί (και σε ένα βαθμό είναι και δικά του) δεν αναζητούν ευκαιρίες για business στην Ελλάδα. Όπως μαθαίνω, ένα από τα θέματα που εξετάζουν είναι και το ναυπηγείο Planaco, άλλοτε περιουσία των Κουτσολιούτσων, το οποίο κατασκευάζει σκάφη πολυτελείας. Κατά την ίδια ενημέρωση, μάλιστα οι διαχειριστές της περιουσίας, που αγωνίζονται να σώσουν τη Folli Follie, έχουν ζητήσει και λάβει ένα fair price για τη μονάδα, και εάν έχουν μία σχετική πρόταση, πιθανότατα θα κινηθούν.
Για την ιστορία, ο Ίρζι Σμετς, μετά το «βελούδινο διαζύγιο» με τον εταίρο του στον ΟΠΑΠ, Κάρελ Κόμαρεκ, επιχείρησε να επενδύσει στη Vivartia, καταθέτοντας προσφορά, αλλά οι διαπραγματεύσεις με τη MIG, δεν ευοδώθηκαν και όπως γνωρίζετε, αυτή κατέληξε στο CVC. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να ενδιαφέρεται για ελληνικά assets, ενώ έχει επενδύσει και σε διάφορες μικρότερου βεληνεκούς δουλειές. Τελευταία, τα οικονομικά του βελτιώθηκαν σημαντικά, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες είναι και επικεφαλής του PPF Group, του τσεχικού επενδυτικού σχήματος που είχε ιδρύσει ο μέντοράς του, Πέτρ Κέλνερ. Οπότε κρατήστε το όνομα...
Επενδυτική εταιρεία
Μια και αναφερθήκαμε στη MIG, οι τελευταίες σκέψεις την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει και τον έλεγχο της, είναι να προικισθεί με άλλες συμμετοχές της Τράπεζας, ώστε να καταστεί ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. Και βεβαίως για πωλήσεις, αφού αυτός είναι και ο στόχος της Τράπεζας. Όπως, δε, μαθαίνω, η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου, έχει βάλει στελέχη που ξέρουν από business να εξετάσουν τα σχετικά «ταιριάσματα». Και εάν πληροφορούμαι σωστά, οι προτάσεις που άρχισαν να φτάσουν, δεν αφορούν μόνο την ενίσχυση της MIG με άλλες συμμετοχές, αλλά και το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση η χρονιά ξεκινά με υψηλό ενδιαφέρον...
Κυβερνοασφάλεια
Η αρχή του χρόνου μας έφερε και μία νέα ...Αρχή. Πρόκειται για την Αρχή Κυβερνοασφάλειας που συγκροτείται σε συμμόρφωση των κοινοτικών απαιτήσεων σε έναν τομέα που όπως έχω εξηγήσει θα έχει πολλή δουλειά τα επόμενα χρόνια. Μη με ρωτήσετε ποιοι θα την στελεχώσουν, γιατί αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά στο ευρύτερο κυβερνητικό περιβάλλον υπάρχει μεγάλη εμπειρία αλλά και καλά βιογραφικά. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι αν στις επιλογές των πέντε κεντρικών προσώπων, θα έχει λόγο και ο Κυριάκος Πιερρακάκης (που εκτιμώ πως, ναι).
Να αναμένετε ότι μόλις οριστεί η νέα διοίκηση (και τα 155 στελέχη της) θα ξεκινήσουν να τρέχουν και οι «δουλειές» που επείγουν. Να θυμίζουμε εδώ, ότι ήδη έχει ανατεθεί το λεγόμενο κυβερνητικό SOC για την ασφάλεια της κεντρικής κυβέρνησης από απειλές, ενώ αντίστοιχα θα προχωρήσουν και άλλα προγράμματα ασφάλειας σε υπουργεία, ΔΕΚΟ και περιφέρειες. Καθώς, όμως η νέα Αρχή θα συλλέγει στοιχεία (και απειλές) και για τον ιδιωτικό τομέα, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστεί για παράδειγμα, τις τράπεζες.