Μητσοτάκης με Ερντογάν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη - Ραντεβού στη σκιά της νέας μεταναστευτικής κρίσης
Με πρώτο στόχο να διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά» ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του μεταναστευτικού που επανέρχεται απειλητικά, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν «κλείδωσαν» το νέο τους ραντεβού την Τρίτη στη Νέα Υόρκη.
Με την λογική να παραμείνουν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σε ήρεμα νερά και να ανοίξει μία πιο αναλυτική συζήτηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μετά τα νέα δεδομένα πραγματοποιείται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την Τρίτη το πρωί (11.40 ώρα ΗΠΑ , 18.40 Ελλάδος) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η σύνθεση θα είναι ίδια, η γνωστή 2+1 (οι δύο ηγέτες Μητσοτάκης και Ερντογάν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Αννα Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς).
Η ατζέντα των θεμάτων παραμένει η γνωστή στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου αλλά και σε άλλα θέματα που έχουν χαρακτηριστεί διαχρονικά ως «χαμηλής έντασης».
Σχετικά με το θέμα των θαλασσίων ζωνών, ανώτατη κυβερνητική πηγή στη Νέα Υόρκη εξήγησε ότι θα γίνει μια γενικότερη επισκόπηση, θα αξιολογηθούν τα γεγονότα και μετά θα γίνει η όποια σχετική ανάλυση στην Αθήνα. Πάντως δεν αναμένεται περισσότερη κινητικότητα εκεί απ' ότι υπάρχει σήμερα.
Οι δύο πλευρές παραμένουν στις θέσεις τους με την Αθήνα να σημειώνει ότι η μόνη ανοιχτή διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα και γενικότερα οι θαλάσσιες ζώνες συζήτηση που θα γίνεται πάντα στα πλαίσια του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και των κανόνων δικαίου.
Ανησυχία για το μεταναστευτικό
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα και τις δύο πλευρές είναι η έξαρση του μεταναστευτικού. Σε μία άσκηση εξομοίωσης για τις μελλοντικές εξελίξεις που έχει κάνει η ελληνική διπλωματία η προοπτική είναι δυσοίωνη.
Αναμένεται αύξηση των ροών από όλες τις πύλες εισόδου Ασία και Αφρική κάτι που ανάβει σήμα κινδύνου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η θέση της Αθήνας είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να στηριχθεί και οικονομικά ενώ είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η συνεργασία ολων των χωρών της Ευρώπης για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με την ανώτατη κυβερνητική πηγή «οι διακινητές έχουν εξελίξει τις μεθόδους τους, για παράδειγμα εκεί που έστελναν μετανάστες με μικρές παλιές βάρκες με μικρές μηχανές τώρα χρησιμοποιούν σύγχρονές με μεγάλες μηχανές που αναπτύσσουν ταχύτητες και δυσκολεύουν πολύ το έργο των αρχών». Τούτων δοθέντων η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στο συγκεκριμένο πεδίο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Το Κυπριακό θέτει ο Πρωθυπουργός
Για το Κυπριακό , η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να θέσει το θέμα στην συνάντηση ιδιαίτερα σε μία εποχή που παρουσιάζεται κινητικότητα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ενώ και οι ΗΠΑ επιδεικνύουν ενδιαφέρον για επανέναρξη των συνομιλιών.
Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμάται ότι παρά την άρνηση των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων , θα επιτευχθεί πρόοδος ώστε σε πρώτη φάση να καθίσουν στο τραπέζι ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Σε όλο αυτό θα παίξει σίγουρα ρόλο η έκβαση των αμερικανικών εκλογών η οποία σύμφωνα με κυβερνητική πηγή δεν ετεροκαθορίζουν την ελληνική διπλωματία.
Τριμερής με Γαλλία και Κύπρο
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμφωνία για τριμερή συνάντηση Ελλάδας Κύπρου και Γαλλίας με τους κυρίους Μητσοτάκη, Μακρόν και Χριστοδουλίδη να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι την Τρίτη στις 18:00 ώρα ΗΠΑ. Βασικό μενού το ενεργειακό με την Αθήνα να πιστεύει πως και η διασύνδεση με την Κύπρο αποτελεί θέμα με μεγάλο όφελος για την μεγαλόνησο ενώ δεν εκτιμάται ότι εμπεριέχει γεωπολιτικό ρίσκο.