Μητσοτάκης: Γρήγορα, όχι βιαστικά οι αλλαγές - Δυσκολίες στον ανασχηματισμό - Τα πρόσωπα «κλειδιά»
Το κρυφτό με τις λέξεις για τον επικείμενο ανασχηματισμό δείχνει πως υπάρχουν δυσκολίες με τη συμπλήρωση των ονομάτων του υπουργικού Συμβουλίο. Κομβική η πιθανή μετακίνηση Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες
Το χαρτί του αιφνιδιασμού, παρότι τα κατεβασμένα μολύβια των υπουργών που έχουν την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από τα πέναλτι, θέλει να διατηρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν πατήσει και επίσημα το κουμπί του ανασχηματισμού που ωστόσο εν πολλοίς έχει προαναγγελθεί.
Αυτήν την επιλογή δείχνουν οι αντικρουόμενες πληροφορίες που αφορούν στην ημέρα που έχει κυκλωθεί στο πρωθυπουργικό ημερολόγιο για να γίνουν οι ανακοινώσεις, όπως επίσης η θεσμική ντρίμπλα του κ. Μητσοτάκη στον Alpha ο οποίος στην επίμαχη ερώτηση περισσότερο θόλωσε τα νερά παρά ξεδιάλυνε το τοπίο. Άλλωστε με το ένα σκέλος της απάντησής του μπορεί να έδειχνε ότι η παρούσα σύνθεση θα είναι μπροστά από τους φωτορεπόρτερ και την προσεχή Παρασκευή.
Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διευκρινιστική ερώτηση εάν θα πρέπει να αποκλειστούν οι εξελίξεις μέχρι τις 14 του μήνα, όμως δίπλα στο επίθετο «σημερινή» που επαναλάμβανε για δεύτερη φορά (σ.σ. σύνθεση), συμπλήρωνε: «Μου κάνετε μία ερώτηση την οποία έχετε υποχρέωση να κάνετε και σας δίνω την απάντηση την οποία κι εγώ έχω υποχρέωση να σας δώσω». Ακόμη και οff camera ο Πρωθυπουργός δεν δίνει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς φέρεται να λέει σε συνομιλητές του, ότι: «…Οι αλλαγές θα γίνουν γρήγορα αλλά όχι βιαστικά». Αυτή η φράση φαίνεται ότι αντανακλά σύμφωνα με πρόσωπα που δηλώνουν γνώση των διεργασιών που γίνονται στο παρασκήνιο, ότι ακόμη δεν έχει κλείσει η λίστα του ροτέισον.
Δυστοκίες με τα «κουτάκια» του υπουργικού Συμβουλίου
Η ίδια γραμμή ενημέρωσης θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποφασίσει τα πρόσωπα που δεν θα παραδώσουν τον μπλε φάκελο, αλλά ακόμη δεν έχει κατασταλάξει για τις μετακινήσεις, όπως επίσης για το νέο αίμα που θα μπει στο υπουργικό συμβούλιο ειδικά στις θέσεις των υφυπουργών που θα δουν την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα.
Με αυτά τα δεδομένα τα συγκεκριμένα στελέχη ποντάρουν τώρα στην Τετάρτη 19/6 ως την επικρατέστερη ημέρα για να γίνει ο ανασχηματισμός, προκειμένου όχι μόνο να περιοριστούν οι καραμπόλες που πάντοτε προκύπτουν αλλά κυρίως να έχει ολοκληρωθεί και η απαραίτητη προεργασία για να γίνει με ταχύτητα η μετάβαση.
Αυτό το σενάριο προεξοφλεί πως παρά τη φράση για «διορθώσεις», που χρησιμοποιήθηκε στον Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αλλάξει τη συνταγή του και χωρίς να ξηλώσει την κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας αλλαγές οι οποίες θα εκπέμπουν το σήμα ότι ελήφθη το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.
Βαθιές αλλαγές και συγχωνεύσεις υπουργείων
Αυτή η κίνηση θα συνιστά έναν δομικό ανασχηματισμό, καθώς πέραν των αλλαγών στο οικονομικό επιτελείο, οι πληροφορίες του Flash, θέλουν το κυβερνητικό restart που έχει σχεδιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προβλέπει τη συγχώνευση υπουργείων με συγγενή χαρτοφυλάκια.
Μια εξ’αυτών είναι η ενοποίηση των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη διοίκηση του οποίου φέρεται να αναναλαμβάνει ο νυν υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ακόμη έχει εξεταστεί η συνένωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το υπουργείο Ναυτιλίας, για το οποίο ακούγεται έντονα ότι υπάρχουν υποψηφιότητες δυο βουλευτών από τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, του Θάνου Πλεύρη αλλά και του Νότη Μηταράκη, το όνομα του οποίου παίζει και για τη θέση που όπως όλα δείχνουν θα χηρέψει στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Τα πρόσωπα «κλειδιά» και ο ρόλος Γεραπετρίτη
Με πρόσωπο – κλειδί τον νυν υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη ο οποίος δεν επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται να ετοιμάζει βαλίτσες για τις Βρυξέλλες ως η πρόταση του Πρωθυπουργού για τη θέση του επιτρόπου που θα δοθεί στην Ελλάδα στη νέα Κομισιόν, το πόστο στο νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας όλα δείχνουν ότι θα αναλάβει ο μέχρι σήμερα τσάρος της ελληνικής οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Στη θέση του στην οδό Νίκης πληροφορίες θέλουν να καταλαμβάνει ο μετακινούμενος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, αν και ως επικρατέστερη εξέλιξη θεωρείται από αρκετούς η αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος θα έχει ως αναπληρωτή του τον Θωμά Βαρβιτσιώτη.
Από την άλλη αμετακίνητος από το υπουργείο Υγείας, εμφανίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρότι κάποια σενάρια τον ήθελαν να επιστρέφει στα γνώριμα λημέρια του υπουργείου Ανάπτυξης, και τη μεγάλη εκκρεμμότητα που αφορά στο clawback να αναλαμβάνει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης που δεν κατάφερε να πάρει μια από τις επτά εκλόγιμες θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Χωρίς αλλαγές θα μείνει, όπως όλα δείχνουν, ο πυρήνας του Μεγάρου Μαξίμου καθώς θεωρούνται βέβαιες οι παραμονές του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, παρά τις φήμες που τον ήθελαν να παίρνει τα ηνία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Παύλο Μαρινάκη και τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο ο οποίος ωστόσο φαίνεται πως θα ασχοληθεί πιο ενεργά με την επικοινωνία των νέων ευρωβουλευτών με την κυβέρνηση και τους υπουργούς.