Ανασχηματισμός: Πρωτοφανή σενάρια και ένα άχαρο Υπουργικό - Μονόδρομος οι σαρωτικές αλλαγές
«Σφίγγα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νέο κυβερνητικό σχήμα - μονόδρομος οι σαρωτικές αλλαγές μετά από τη διαχείριση που έκανε στο θέμα του ανασχηματισμού
Οι ώρες του αιφνιδιασμού ή της παράτασης στις ωδίνες του ανασχηματισμού είναι αυτές που διανύονται. Το Μέγαρο Μαξίμου επίσημα έχει προγραμματίσει για τις 11:00 τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι και η αποχαιρετιστήρια για τους είκοσι δυο υπουργούς, κάποιοι εκ των οποίων- όπως έγραφε το Flash.gr -είτε θα δουν την έξοδο, είτε θα μετακινηθούν.
Πρωτοφανή σενάρια για το χρόνο ανακοίνωσης του ανασχηματισμού
«Θέλω να σας ευχαριστήσω εισαγωγικά για τη διακριτικότητά σας να μη με ρωτήσετε τίποτα για τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό» είπε χαμογελώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Παράσχη στη συζήτηση που είχαν χθες βράδυ στο γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Η αλήθεια όμως είναι πως αργά το βράδυ της Πέμπτης σήμανε συναγερμός για το ενδεχόμενο να μετατεθεί χρονικά για λίγες ώρες το υπουργικό συμβούλιο ώστε να προηγηθούν τα τηλέφωνα προς τα νέα μέλη της κυβέρνησης, και μετά την ορκωμοσία τους το απόγευμα να συγκληθεί για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεση του υπό την Προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το συγκεκριμένο σενάριο θέλει τον Πρωθυπουργό να έχει πλέον μόνο «μια εκκρεμότητα» προκειμένου να κλείσει τις τέσσερις λίστες, παραμονών, αποχωρήσεων, μετακινήσεων και νέων εισόδων στην κυβέρνηση, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί ο σαρωτικός ανασχηματισμός. Κατά μια διαφορετική εκδοχή, που δεν έχει προηγούμενο, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά και πριν από το απόγευμα θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του ανασχηματισμού και μετά θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα νέα μέλη της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με την προσεκτική διατύπωση του προσπαθούσε να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγών εντός της ημέρας: «Προχωράει η Κυβέρνηση το έργο της με τη σύνθεση η οποία ισχύει και από εκεί και πέρα, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι η απάντηση που «πρέπει» να δώσω, είναι η μόνη απάντηση».
Μια ανατροπή αυτών των δεδομένων πάντως, αλλά κυρίως με βάση και τις διεθνείς υποχρεώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ταξιδεύει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, η πρώτη ανοιχτή ημερομηνία που μπορεί να κυκλωθεί στο πρωθυπουργικό ημερολόγιο είναι από την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιουνίου και μετά.
Moνόδρομος πλέον οι σαρωτικές αλλαγές
Το μυστήριο του χρονοδιαγράμματος μπορεί να είναι άλυτο έως τις επόμενες ώρες και το πάζλ των ονομάτων να μην έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο συγκλίνουσες πληροφορίες επιμένουν ως προς τα χαρακτηριστικά που θα έχει η δεύτερη παρέμβαση Μητσοτάκη στο κυβερνητικό σχήμα.
Καταρχάς αυτή τη φορά δεν φαίνεται ότι θα υπάρχουν απλώς σημειακές αλλαγές αλλά οι περισσότεροι προεξοφλούν έναν σχεδόν σαρωτικό ανασχηματισμό, με δεδομένο – όπως εγκαίρως είχε δημοσιεύσει ο Flash.gr- ότι τουλάχιστον δέκα από τους είκοσι δυο υπουργούς, θα κάτσουν στον πάγκο. Ιδιαίτερα μετά και από τη διαχείριση που έγινε στο θέμα του ανασχηματισμού και την τροπή που πήρε ο χρόνος ανακοίνωσης των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.
Επιπλέον μπορεί το ζύγι όπως έχει πει ο Κυριάκος να είναι η αποτελεσματικότητα, ώστε είναι σαφές ότι στις επερχόμενες αλλαγές θα είναι εντονότερο το στίγμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, με τόνωση των παρουσιών στο κυβερνητικό οργανόγραμμα των εκλεγμένων σε περιφέρειες όπως η Μακεδονία και η Θεσσαλία.
Σε αυτό το πλαίσιο η ονοματολογία που οργιάζει, θέλει τον Ευριπίδη Στυλιανίδη να επιστρέφει μετά από καιρό σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έντονα ακούγονται οι περιπτώσεις υπουργοποίησης του Κώστα Γκιουλέκα, όπως επίσης των θεσσαλών Χρήστου Κέλλα αλλά και του Χρήστου Μπουκώρου.
Με αυτόν τον τρόπο είναι σαφές ότι θα ανοίξει η βαλβίδα της εκτόνωσης με την κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς ο ατμός που υπάρχει κάτω από το καπάκι, φάνηκε και από το «πέσιμο» του Γιάννη Λοβέρδου στους εξωκοινοβουλευτικούς της κυβέρνησης.
Οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη επίσης θέλουν να υλοποιούνται και αλλαγές στις κυβερνητικές δομές με ενοποίηση υπουργείων, όπως του Ναυτιλίας με το Μετανάστευσης, ελέω της οποίας θα δουν την έξοδο από την κυβέρνηση τόσο ο Χρήστος Στυλιανίδης όσο και ο Δημήτρης Καιρίδης. Θέση στο τραπέζι του νέου υπουργικού συμβουλίου θα συνεχίσουν να έχουν τουλάχιστον δέκα υπουργοί, για έξι από αυτούς θα αλλάξει όμως το περιεχόμενο του μπλε φακέλου.
Αυτοί φέρονται να είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Από την άλλη αμετακίνητος από το πόστο τους φέρονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο Άμυνας ο Νίκος Δένδιας αλλά και στο υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο ανασχηματισμός θεωρείται ότι μπορεί να φέρει εκπλήξεις σε δυο κομβικά χαρτοφυλάκια όπως εκείνο της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.