Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Αναρωτιέμαι για αυτούς που ανησυχούν... εγώ προτιμώ τα ήρεμα νερά
Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ .
Για τα θέματα της επικαιρότητας τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα» της Φαίης Μαυραγάνη, στον ΣΚΑΪ.
Όσον αφορά την έκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους, ο πρωθυπουργός σημείωσε τα εξής:
«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική αστυνομία και ειδικά την αντιτρομοκρατική υπηρεσία να εξιχνιάσει και αυτό το φαινόμενο. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ακόμη υπόλοιπα τρομοκρατικών πυρήνων και ότι αυτή η κουλτούρα των αντιεξουσιαστών την οποία πιστεύω ότι για αρκετά χρόνια την ανεχτήκαμε χωρίς να κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο για να την περιορίσουμε, πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις μία μολότοφ να μετατραπεί σε μία βόμβα».
Για τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
«Είμαστε συγκλονισμένοι από τα όσα έχουν γίνει στη Βαλένθια. Δυστυχώς η έγκαιρη προειδοποίηση δεν λειτούργησε όπως το 112. Υπάρχουν καιρικά φαινόμενα που μπορούν να ξεπερνούν τις δυνατότητες των υποδομών. Υποχρέωση της πολιτείας η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δυστυχώς λοιδορήθηκε το 112 στην Ελλάδα. Προτιμώ να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και αχρείαστα το 112 παρά να θρηνήσουμε θύματα.
Σήμερα θα έχω συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για τη θωράκιση των υποδομών, όπως ο Κηφισός. Να είναι καθαρός και το ίδιο θα ισχύει και για τα υπόλοιπα ρέματα. Υπάρχει σχεδιασμός και υλοποιείται. Κάνουμε μία σειρά από αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο λεκανοπέδιο».
Για τη μείωση των φόρων, ο πρωθυπουργός δήλωσε:
Ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού μπορώ να σας πω τι με απασχολεί εμένα, πού θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας: Στη μεσαία τάξη, στα τεκμήρια υπάρχουν στρεβλώσεις τις οποίες πρέπει να δούμε. Τελευταίο θα έβαζα τον Φ.Π.Α. στη λίστα των παρεμβάσεων, έχουμε ακόμα δύο χρονιές.
Για τους εποχικούς πυροσβέστες είπε:
Ήταν πολύ στενάχωρο αυτό το οποίο έγινε. Δεν είναι ωραίες εικόνες αυτές. Λυπάμαι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Μια μικρή μερίδα ανθρώπων επιχείρησε να εισβάλει σε μία κρίσιμη κρατική υποδομή.
Αν θα προσληφθούν όλοι δεν το ξέρω. Ένα κομμάτι όμως έχει προσληφθεί και ένα κομμάτι μπορεί να προσληφθεί στο μέλλον. Αυτές οι εικόνες είναι δυσάρεστες και καλό είναι να πρυτανεύει μερικές φορές η λογική και σίγουρα να μην εργαλειοποιούνται και δίκαια ενδεχομένως αιτήματα από πολιτικά κόμματα. Γιατί είδα και πολιτικούς αρχηγούς να αβαντάρουν.
Για τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν τόνισε:
Η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρή και γεωπολιτικά και αμυντικά και οικονομικά. Και έχουμε μία υποχρέωση με αυτοπεποίθηση να συνομιλούμε με τους γείτονες μας. Διότι φαντάζομαι ότι αυτοί οι οποίοι ανησυχούν, αναρωτιέμαι ποια είναι η εναλλακτική, προτιμούμε ήρεμα νερά η ταραγμένα νερά; Έχουμε υποχωρήσει έστω και ελάχιστο από πάγιες θέσεις; Δεν το βλέπω.
Ο πρωθυπουργός σε μία αιχμή προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, είπε:
Κάποιοι εισηγούνται ότι θα κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία. Τ’ ακούω αυτά στη Βουλή ε; μην τα ξεχνάμε. Και πρόσθεσε: Κι αν συμφωνήσουμε τελικά ότι διαφωνούμε και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία.
Για τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση για τον Ελύτη:
Η ποίηση και ενώνει και προβληματίζει. Εγώ σέβομαι πάντα τις απόψεις του τέως πρωθυπουργού. Έχει και ο ίδιος την δικιά του εμπειρία. Ο ίδιος διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά και επί ημερών του έγιναν ελληνοτουρκικές επαφές. Ως προς την ουσία εγώ προτιμώ τα ήρεμα νερά από τα ταραγμένα. Σας είπα ότι δεν σημαίνει ότι τα ήρεμα νερά δεν μπορούν να ξαναγίνουν ταραγμένα εάν φυσήξει ένας αέρας.
Για τις πληροφορίες ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό:
Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουν να διαφυλάξουμε και την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα. Και υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διαφορά να εκφράζει κάποιος μία διαφορετική άποψη με την οποία διαφωνώ, είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, και από την άλλη να προβαίνει σε ενέργειες που τραυματίζουν τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Για τις αμερικανικές εκλογές:
Εμείς θα προσαρμοστούμε και θα δουλέψουμε με οποιοδήποτε εκλεγεί. Γιατί ακριβώς ο στρατηγικός πυρήνας των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση ούτε από τον κύριο Τραμπ ούτε από την κυρία Χάρις.
Για ΣΥΡΙΖΑ και επανεμφάνιση Τσίπρα:
Καλά ξεμπερδέματα στο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν και ενδεχομένως να έχουν το τέλος που τους αξίζει. Αποδείχτηκε ότι ήταν ένα συνοθύλευμα που είχε μοναδικό σκοπό τη νομή της εξουσίας.
Ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η τοποθέτηση έγινε λίγες ημέρες αφού βγήκαν οι κουκούλες της Novartis. Ο άνθρωπος που υπήρξε ο ενορχηστρωτής της υπόθεσης αυτής. Γιατί δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να αμφιβάλλει ότι η υπόθεση αυτή ήταν στημένη κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν χρειάζεται καμιά Εξεταστική για να μας τα πει αυτά.
Είναι ένας άνθρωπος, που δεν έχει κάνει καμιά αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του και έρχεται και μας κουνάει το δάχτυλο, ο ενορχηστρωτής της Novartis, για το κράτους δικαίου.
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις:
Και εγώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέσαμε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Το κατοχικό δάνειο επειδή είναι μία ιδιαιτερότητα που αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι υποχρεωτικό δάνειο το οποίο δώσαμε εμείς, η διαλυμένη Ελλάδα, στους Γερμανούς, θεωρώ ότι νομικά είναι πολύ πιο μαχητό. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι καταδικάζουμε τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε περιδίνηση.
Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
Δεν θα τοποθετηθώ γιατί είναι άκομψο. Θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση στο χρόνο που ορίζεται από το Σύνταγμα, στις αρχές του 2025.