Εκλογικός νόμος: Επανήλθε ο «πειρασμός» της αλλαγής - Αρνητικός ο Μητσοτάκης που θέλει όμως σταθερότητα
Η δήλωση του υπουργού Υγείας υπέρ ενός συστήματος που θα δίνει άνετη πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα επαναφέρει τα σενάρια για τον εκλογικό νόμο, έστω και εάν ο Πρωθυπουργός παραμένει, επί του παρόντος, αρνητικός.
Παρά το άκυρο του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, παραμένουν στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας.
Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου, εξακολουθεί να διαψεύδει αυτά τα σενάρια, όπως έπραξε την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις Γεωργιάδη, που ακόμη μια φορά δημόσια, εμφανίστηκε υπέρμαχος των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα.
Από την άλλη, είναι γνωστό ότι ήδη στο παρασκήνιο, υπάρχει έτοιμη πρόταση με διαφορετικές version, την οποία έχει επεξεργαστεί, ο Θοδωρής Λιβάνιος. Και στις δυο περιπτώσεις, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, «ψηλώνει» το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, από το 3% στο 5%.
Μια λύση, που αντιμετωπίζει και το ενδεχόμενο μιας «Βουλής κουρελούς», όπως χαρακτηρίζεται από στελέχη της πλειοψηφίας, το αποτέλεσμα με τις κατακερματισμένες πολιτικές δυνάμεις που θα πάρουν θέση στα έδρανα της ολομέλειας μετά τις εθνικές εκλογές, όταν αυτές γίνουν.
H πολιτική σταθερότητα και το «όχι» του ΠΑΣΟΚ
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης βέβαια δεν εμφανίζεται θετικός σε μια αλλαγή, κάτι που φρόντισε να αναδείξει, όταν ερωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε, έδειχνε με εκείνη την απάντηση του, να θεωρεί πιθανό το remake της αυτοδυναμίας, που η Νέα Δημοκρατία πέτυχε στην κάλπη του 2023 χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το κεφάλαιο της αξιοπιστίας που κέρδισε με τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους.
«Πολλοί προέβλεπαν ότι με το υπάρχον σύστημα ήταν περίπου αδύνατη η αυτοδυναμία. Θυμάμαι τη ΝΔ να είναι δημοκοπικά στο 31%-32% και τελικά πήγε στο 41%. Τελικά, η αυτοδυναμία αποδείχθηκε εφικτή. Σε αυτούς που προβλέπουν ότι η αυτοδυναμία με τον υφιστάμενο νόμο είναι άπιαστο όνειρο, θα συνιστούσα υπομονή», έλεγε ο κ. Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Προσέθετε μάλιστα: «Αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε το 2023, θα είναι μια καλή κυβέρνηση και θα αξίζει την εμπιστοσύνη του λαού; Η δική μου απάντηση είναι θετική».
Στον αντίποδα όμως, ο Πρωθυπουργός, έχει κάνει διαδοχικές αναφορές στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας. Μετά την εκδήλωση στον ΣΕΒ, στην οποία έκανε λόγο για το «χειροπιαστό εθνικό πλεονέκτημα» που αναζητούν πολλά κράτη «ενώ εμείς το θεωρούμε αυτονόητο», ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μίλησε για την Ελλάδα που αλλάζει «…Με τη σφραγίδα της πολιτικής σταθερότητας», προτού φωτογραφίζει το ΠΑΣΟΚ, και τις κοινοβουλευτικές παγίδες που ετοιμάζει στην ηγεσία του με τη Χαριλάου Τρικούπη να έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα πει «όχι» σε οποιαδήποτε κίνηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Άλλωστε στην Ηρώδου Αττικού, δεν παραγνωρίζουν ότι, από την αμφίπλευρη διεύρυνση που επιχειρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης , η κυβέρνηση οφείλει να παραμείνει σε εγρήγορση ώστε να μην απωλέσει τις εκλογικές δυνάμεις από τον χώρο του κέντρου, που δεν τη στήριξαν στην πιο χαλαρή κάλπη των ευρωεκλογών.
Όμως είναι σαφές, ότι από τις αναλύσεις που γίνονται, είναι αυξημένος ο βαθμός δυσκολίας, για να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, ολόκληρο το 10% που έφυγε στην κάλπη του Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση η Ηρώδου Αττικού, θέλει να κλείσει τα οποία εσωκομματικά, ώστε στις τελευταίες έρευνες που θα γίνουν πριν από την αλλαγή του χρόνου, να έχει μαζέψει την φθορά, που παραδοσιακά καταγράφουν τα κυβερνώντα κόμματα, στους χειμερινούς μήνες.
Έτοιμοι να ξαναχτυπήσουν οι πρώην για τα εθνικά
Γι’αυτό και τα βλέμματα βέβαια θα είναι στραμμένα και στην πρώτη από τις τρεις παρεμβάσεις, που θα κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλήςς, στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση για το βιβλίο του δημοσιογράφου, Βαγγέλη Πλάκα, για τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του, αναμένεται να κάνει μια περιορισμένη αναφορά, η οποία, θα είναι στο ίδιο πνεύμα, με εκείνη την οποία έκανε τον περασμένο Ιούλιο στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με αυτήν την αναφορά, ο πρώην πρωθυπουργός θα επιδιώξει να απαντήσει και σε δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με τα οποία, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν έτοιμος, σε εκείνο το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, να συζητήσει ένα πακέτο θεμάτων με την Τουρκία και όχι τη μοναδική, διμερή, διαφορά, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας. Πρόσωπα με γνώση του περιεχομένου της ομιλίας του, υποστηρίζουν, ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί, ότι δηλαδή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν έτοιμος να κάνει μια τέτοια διαπραγμάτευση, εκτός από λανθασμένοι είναι και εκ του πονηρού.
Σε αυτήν την εξίσωση, πρέπει να προστεθεί και ο Αντώνης Σαμαράς , ο οποίος όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει ο Flash.gr, είτε πριν είτε μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Ελλάδα την ερχόμενη Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μια παρέμβαση για τα εθνικά θέματα.
Από την άλλη αναμένονται με ενδιαφέρον, οι αναφορές που φέρεται ότι θα κάνει ο Κώστας Καραμανλής, στην κρίση θεσμών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά κυρίως για τα ζητήματα δικαιοσύνης, κράτους δικαίου αλλά και για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Είναι σαφές ότι οι παραλήπτες αυτών των μηνυμάτων από τον πρώην Πρωθυπουργό, δεν είναι αποκλειστικά εκτός συνόρων, αλλά θα απευθύνονται και προς την κυβέρνηση.