Μητσοτάκης-Ερντογάν: Διακήρυξη φιλίας με «αγκάθια» το Κυπριακό και τη μειονότητα
«Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αναζητούν συνέχεια λύσεις και οι διαφορές όταν δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτόματα κρίσεις.», είπε στην αρχή των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης , αφού επεσήμανε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν περίοδο μεγάλης έντασης.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά επειδή αμφότερες οι χώρες φυλάσσουν καλύτερα τα σύνορά τους, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι υπεγράφη διακήρυξη φιλίας μεταξύ των δύο κρατών ωστόσο διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό που θα παρεκκλίνει από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ζήτησε επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν το 2017.
«Πετύχαμε να επιστρέψουμε στα ήρεμα νερά και τώρα πρέπει να φτιάξουμε ένα αύριο ειρήνης, όπου σε αυτά τα νερά θα φυσήξει ούριος άνεμος», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Οι δηλώσεις Ερντογάν
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως αισθάνεται ικανοποίηση για την επίσκεψη του στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι θέλει να αναπτυχθεί περαιτέρω η θετική πρόθεση που υπάρχει. «Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο διάστημα για την επόμενη συνεδρίαση του ΑΣΣ και θα ήθελα να γίνεται μια φορά τον χρόνο», είπε ο κ. Ερντογάν.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. «Ειλικρινής μας ευχή είναι να επιλύσουμε τις διαφορές μας με διάλογο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι χαιρετίζει το κλείσιμο του καταυλισμού των Κούρδων στο Λαύριο.
Ωστόσο αναφέρθηκε εκ νέου σε τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη. Για το κυπριακό τάχθηκε υπέρ βιώσιμης λύσης χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τη θέση του.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που δεν μπορεί να επιλυθεί», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος και ευχήθηκε οι συνομιλίες να βγουν σε καλό για τους δύο λαούς και πρόσθεσε: «Σας περιμένω στην Άγκυρα».
Η απάντηση Μητσοτάκη για την... «τουρκική» μειονοτητα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά για «τουρκική μειονότητα» θυμίζοντας στον Τούρκο Πρόεδρο πως η ταυτότητα της μειονότητας προσδιορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και αναφέρθηκε σε μουσουλμάνους συμπολίτες μας.