Επίσκεψη Ερντογάν: Από το κοστούμι των ήρεμων νερών στο αποχαιρετιστήριο φάλτσο
Η δημόσια εμφάνιση που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ήταν έκπληξη. Η υπογραφή ενός Τούρκου Προέδρου, μετά από έναν αιώνα, σε μια συμφωνία κυρίων, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Κοινή Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας, είναι η μια πλευρά του «κοστουμιού» των «ήρεμων νερών» που έδειξε ο Ταγίπ Ερντογάν στο επτάωρο πέρασμα του από τη χώρα μας. Αυτό φορούσε ο αλλιώτικος Ερντογάν όταν μπροστά στις κάμερες άνοιξαν τα θέματα - «αγκάθια» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε παράταση στις κοινές δηλώσεις και με διπλωματικό τρόπο τον έβαλε στη θέση του για το τσίγκλισμα που αφορούσε στη μειονότητα στη Θράκη, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έμεινε απλώς θεατής. Ξάφνιασε με την αντίδραση του, μετά την ολοκλήρωση της διερμηνείας, αντί για τα συνηθισμένα ρητορικά ξεσπάσματα να χειροκροτήσει και να χαμογελάσει. Πάντως στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα που ανάρτησε μέσω Twitter, κατά την αναχώρησή του από την Αθήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος στους τίτλους από την παρέμβαση του επανέλαβε τα περί «τουρκικής μειονότητας».
Ο αλλιώτικος Ερντογάν δεν άνοιξε καυγά σε απευθείας μετάδοση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Κυπριακό και για πρώτη φορά απέφυγε να χρησιμοποιήσει δημόσια το moto της τουρκικής διπλωματίας για λύση δυο κρατών, την οποία απορρίπτουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. Την περιέγραψε βέβαια με έμμεσο τρόπο με την έκφραση «για λύση με βάση τις πραγματικότητες στο νησί» αλλά σε ήπιο τόνο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έψαξε το τρίτο ημίχρονο και για τη Χάγη μετά την οφειλόμενη απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο μήνυμα που έστειλε παραμονές της συνάντησής τους για «τα αλληλένδετα ζητήματα» που μπορούν Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο Τούρκος Πρόεδρος άκουσε χωρίς αντίδραση τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λέει ότι μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μπορεί να κριθεί από αυτό. Ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε ότι δεν θέλει να κάνει λάθη. Στο κείμενο της δήλωσης του, δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στις γνωστές θέσεις υπέρ της Χαμάς που αποδοκιμάστηκαν συνολικά από τη Δύση ενώ απέφυγε μια νέα επίθεση εναντίον του Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας φορώντας στην Αθήνα το κοστούμι των «ήρεμων νερών» δείχνει ότι έχει λάβει το μήνυμα και για τη θετική επίπτωση που θα έχει η νηνεμία στο Αιγαίο και στις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε. Άλλωστε την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και στην τακτική Σύνοδο Κορυφής είναι προγραμματισμένες οι ευρωπαϊκές εξετάσεις της Άγκυρας από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε.Ο Ταγίπ Ερντογάν αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει η στήριξη της Αθήνας. Το διαπίστωσε και με τον μηχανισμό επιτήρησης της συμπεριφοράς της που καθιερώθηκε μετά τις ελληνικές παρεμβάσεις κατά την περίοδο των κρίσεων. Είδε το αντίκρισμα τους στο θέμα της visas μετά την έγκριση που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Κομισιόν ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο, για επτά μέρες, δέκα ελληνικά νησιά.
Σε κάθε περίπτωση ο Ταγίπ Ερντογάν θα κληθεί να ξαναδώσει δείγματα γραφής στη νέα συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός την προανήγγειλε για την άνοιξη του 2024 και κατά πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στην Άγκυρα. Πάντως όπως έγκαιρα έγραψε ο Flash.gr από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου μεταδίδεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται εντός του νέου έτους να ζευγαρώσει τις επισκέψεις του στην Τουρκία, με ένα ταξίδι τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Πρωθυπουργός ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχομένο για ακόμη μια επαφή με τον Τούρκο Προέδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2024. Ενδιάμεσα πάντως από τα ραντεβού των δυο ηγετών, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου να βρεθεί στην Αθήνα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν ανταποδίδοντας την επίσκεψη του ομολόγου του Γιώργου Γεραπετρίτη. Έναν μήνα αργότερα στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να στηθούν εκ νέου τα τραπέζια του πολιτικού διαλόγου και της θετικής ατζέντας με την παρουσία των υφυπουργών Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη ενώ από τουρκικής πλευράς θα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακσαπάρ.