Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Έκτακτη Σύνοδος στις 3 Φεβρουαρίου για την ευρωπαϊκή άμυνα με πρότασή μου
«Κατά την άποψη της Ελλάδας και της Ε.Ε. του τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο» είπε ο Πρωθυπουργός για τα σενάρια ότι η Τουρκία ψάχνει συμφωνία για ΑΟΖ με τη Συρία.
Στην παρελκυστική τακτική του πρωθυποργού της Βόρειας Μακεδονίας που από τις Βρυξέλλες μίλησε για «Μακεδόνες» και «Μακεδονία» που αξίζουν μία θέση, όπως είπε χθες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Μπροστά μου, εννοώ στην συνάντηση που είχαμε χθες στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και σήμερα το πρωί που βρεθήκαμε μαζί στο πλαίσιο της συνάντησης προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος χρησιμοποίησε την επίσημη ονομασίας της χώρας που είναι το Βόρεια Μακεδονία , το οποίο εξάλλου έχει και υποχρέωση να χρησιμοποεί erga omnes» είπε ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας την ανάγκη του απόλυτου σεβασμού στις διεθνείς συνθήκες.
«Δεν θα επαναλάβω την άποψή μου για τη συμφωνία των Πρεσπών όμως έχω πει ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να την σεβαστή και εξίσου υποχρεωμένη να την σεβαστή είναι και η γειτονική χώρα και αυτό προφανώς αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να ανοίξει κάποια στιγμή ο ευρωπαϊκός της δρόμος» προσέθεσε.
«Απαιτείται αμυντική αφύπνιση της Ηπείρου μας»
Για το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως μετά από δική του πρόταση στις 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής.
«Η τεράστια γεωπολιτική ένταση την οποία αντιμετωπίζουμε απαιτεί και μία θα έλεγα γεωπολιτική και αμυντική αφύπνιση της Ηπείρου μας η οποία θα μπορεί να κινηθεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα Εγώ θα πιστεύω ότι απαιτείται και κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές προκειμένου να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές δράσεις που θα αφορούν το σύνολο της Ε.Ε.» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
«Παράνομο και άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο»
Ερωτηθείς για το εάν ετέθη από την Αθήνα και τη Λευκωσία το θέμα μίας ενδεχόμενης συμφωνίας Τουρκίας και Συρία για ΑΟΖ, ο κ. Μητσοτάκης αφού σημείωσε πως «το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο και για την Ελλάδα και για την Ε.Ε.» σημείωσε πως υπήρξε ενημέρωση για τα σενάρια τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα οποία θα μπρούσαν να οδηγήσουν στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη φάνηκε πάντως πως αυτή τη στιγμή οι ευρωπαίοι ηγέτες κάθε άλλο παρά έχουν καθαρή εικόνα για την επόμενη μέρα στη Συρία. «Πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προφανώς δεν έχει μετατραπεί η Συρία από τη μια στιγμή στην άλλη σε ασφαλή χώρα. Θα ήταν αφελές να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο από την άλλη όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και γι’ αυτό και επαναλαμβάνω την ανάγκη για σταθερότητα στη Συρία όχι μόνο για την προστασία του ελληνορθόδοξου στοιχείου το οποίο είναι πολύ σημαντικό, έχει όμως σημασία και για όλη την Ευρώπη γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να δρομολογηθεί μία επιστροφή ανθρώπων οι οποίοι έφυγαν από τη Συρία επειδή ακριβώς αισθάνθηκαν ότι καταδιώκονταν από ένα καθεστώς το οποίο δεν υπάρχει πια» προσέθσε ο Πρωθυπουργός.
Ειδικά για τον ρόλο της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για το ποιες μπορεί να είναι οι μελλοντικές προεκτάσεις της τουρκικής ανάμειξης σε μία χώρα με την οποία, όπως σημείωσε, έχει σύνορα.