Η Ευρώπη «ψάχνεται» για τη Συρία και ο Ερντογάν αλωνίζει - Προειδοποιεί και καταγγέλλει ο Μητσοτάκης
H Αθήνα πιστεύει πως κάθε άλλο παρά καθαρή είναι η επόμενη μέρα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία και σπεύδει να καταγγείλει προκαταβολικά σκέψεις της Άγκυρας για ένα νέο παράνομο μνημόνιο ανάμεσα στις δυο χώρες.
Τα όρια που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στα σύνορα της καρδιάς που ξαναθυμήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , θέτει από την πλευρά της και η Αθήνα που συνεχίζει να κρατάει χαμηλούς τόνους για τον αναβαθμισμένο ρόλο που η Άγκυρα διαφημίζει ότι θα παίξει την επόμενη ημέρα στη Συρία.
Η τουρκική ανάμειξη στη Συρία συζητήθηκε αρκετά στο παρασκήνιο αλλά μπήκε και στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, βρήκαν πάτημα στο μπαράζ των διαρροών στον τουρκικό τύπο, που θέλουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας να χρησιμοποιεί τη συνταγή του τουρκολιβυκού μνημονίου, για το οποίο ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, υπενθύμισε με νόημα ότι: «Είναι παράνομο και άκυρο, όχι μόνο κατά την άποψη της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αβέβαιη η σχέση Τουρκίας - Συρίας
Και ενώ το 75% στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ για τα ελληνοτουρκικά, ενώ ταυτόχρονα οι εξελίξεις στη Συρία και στη Μέση Ανατολή απασχολούν σχεδόν επτά στους δέκα (69%), στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους και εκπέμπουν μήνυμα ψυχραιμίας.
Άλλωστε από τη μια η άποψη μεταξύ των «27», που εκφράστηκε δημόσια και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το επίπεδο της επιρροής της Άγκυρας. Σε κάθε περίπτωση στη συζήτηση που έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες, διατυπώθηκε η εκτίμηση πως παρά την ευρωπαϊκή αλλά και την αμερικανική απουσία, οι Βρυξέλλες διαθέτουν μοχλούς πίεσης προς το νέο καθεστώς με τους οποίους μπορεί να κοπεί και η φόρα που έχει πάρει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως υπενθύμιζε στον Flash.gr ευρωπαίος αξιωματούχος, οι Βρυξέλλες είναι ευθυγραμμισμένες με την Ουάσιγκτον στο θέμα των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι έχουν παίξει έναν σημαντικό ρόλο για την καταπολέμηση του ISIS στην περιοχή. Από την άλλη σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η κίνηση των ανταρτών υπό τον Αλ Τζολάνι, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα θελήσει να είναι ένα καθεστώς παρίας, αλλά θα αναζητήσει κάτι που δεν είναι καθόλου αμελητέο: τη διεθνή αναγνώριση. Σε αυτήν την πορεία η Ευρώπη, όπως λένε πηγές στη Βρυξέλλες έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει «στην κανονικοποίηση αυτής της σχέσης», η οποία προφανώς δεν θα είναι άνευ όρων.
Για παράδειγμα η παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα περνάει μέσα από συγκεκριμένα φίλτρα, που όπως εξηγούν στον Flash.gr πρόσωπα με γνώση των συζητήσεων, θα λαμβάνουν υπόψιν: την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων αλλά και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Δυο στόχους που έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής όσο και στις δηλώσεις που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών τονίζοντας ότι: «Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει ως ο πνευματικός προστάτης του και το πατριαρχείο Αντιοχείας και κατά προέκταση όλων των ελληνορθόδοξων που κατοικούν και στη Συρία και στον Λίβανο».
Η Γερμανία δε θέλει επιστροφές γιατί θα ξεμείνει από χέρια
Παράλληλα η κανονικοποίηση αυτής της σχέσης θα ξεκαθαρίσει πιο γρήγορα το τοπίο στη Συρία, ώστε από τη μια να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες νέες προσφυγικές ροές. Από την άλλη να κερδίσουν χρόνο οι Βρυξέλλες προκειμένου να ετοιμάσουν το νέο πλαίσιο των επιστροφών Σύρων, μέχρι πρότινος προσφύγων, που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς επίσης να ολοκληρώσουν τη νομοθετική παρέμβαση για το χαρακτηρισμό των ασφαλών, τρίτων χωρών.
Στη συζήτηση για τις επιστροφές πάντως, είναι ενδιαφέρουσα η γερμανική άρνηση, που εκφράστηκε σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Όπως μετέδιδαν στο flash.gr καλά ενημερωμένες πηγές, το Βερολίνο ανησυχεί για σημαντικά κενά που θα δημιουργηθούν σε κρίσιμα πόστα, όπως γιατροί και νοσηλευτές.