Μητσοτάκης από EUMED-9 για Κυπριακό: Η άτυπη συνάντηση να φέρει επανέναρξη συνομιλιών
Στην σύνοδο συζητήθηκαν ζητήματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και μετανάστευσης, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, όπως και η κλιματική κρίση.
Την ευχή οι επικείμενες άτυπες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να σηματοδοτήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε από την Πάφο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κύπρο στο περιθώριο της EUMED-9 της συνόδου των μεσογειακών κρατών.
Στην σύνοδο συζητήθηκαν ζητήματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και μετανάστευσης, όπως και η κλιματική κρίση, καθώς όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης και είναι απαραίτητος ο συντονισμός τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το Κυπριακό βρήκε τη θέση του στη διακήρυξη της Συνόδου και χαιρέτησε την επικείμενη άτυπη τριμερή συνάντηση υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ και εξέφρασε την προσδοκία του αυτή η συνάντηση να φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός της Κύπρου για να πετύχουμε αυτή την πολυπόθητη λύση» είπε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας την Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι το σχήμα των ευρωπαϊκών μεσογειακών κρατών έχει πολλά να δώσει ειδικά από τη στιγμή που η Σουίτσα Ντουμπράφσκα από την Κροατία ορίστηκε ως Επίτροπος στο νέο χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Η κλιμάκωση δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου» είπε και πρόσθεσε τη φωνή του στις εκκλήσεις για άμεση εκεχειρία τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα. «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης αυξάνοντας τον κίνδυνο για περιφερειακή αστάθεια», είπε ο πρωθυπουργός και προέτρεψε να μην μετατραπεί ο νότιος Λίβανος σε μια νέα Γάζα.
Παρούσα στην σύνοδο EUMED-9 είναι και η Ιορδανία για την οποία όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφασίστηκε η σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιορδανία.
Χριστοδουλίδης: Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα
Ο οικοδεσπότης της συνόδου ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι είναι κοινή συνισταμένη πώς το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και υπογράμμισε ότι η συμβολή της Τουρκίας στην επανένωση αποτελεί βασικό συστατικό για την προώθηση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για το μεταναστευτικό που απασχολεί έντονα την Κύπρο ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι είναι επιβεβλημένη η αποτελεσματική εφαρμογή του συμφώνου για την μετανάστευση και το άσυλο. «Έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην εξωτερική διάσταση έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργές αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης μέσω στρατηγικών συνεργασιών με τις χώρες διέλευσης αλλά και προέλευσης των μεταναστών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κύπρου.