Κυπριακό: Προσδοκία για νέα αρχή φέρνει το δείπνο στον ΟΗΕ - Ο ρόλος της Βρετανίας, τα εμπόδια Τατάρ
Τον «λευκό καπνό» αναμένουν οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό από τη συνάντηση κορυφής που θα γίνει στον 38ο όροφο του κτιρίου του ΟΗΕ.
Μια νέα αρχή για το Κυπριακό θα σημάνει το δείπνο στον ΟΗΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 7 το βράδυ ώρα Νέας Υόρκης (δηλαδή στις 2 πμ Τετάρτης, ώρα Κύπρου), στο οποίο θα παρακαθίσουν μόνο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.
Σύμφωνα με το philenews.com, ο κ. Χριστοδουλίδης έφυγε από το Λονδίνο, καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη, ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ. Η Λευκωσία ελπίζει ότι, όπως στην περίπτωση της Βρετανίας, έτσι και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, θα βρίσκονται στην «ίδια σελίδα».
Το γεγονός ότι η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών κρατά πολύ κλειστά τα χαρτιά της όσον αφορά τις προθέσεις της και κυρίως παραμένει μυστικό το περιεχόμενο της έκθεσης Ολγκίν, αφήνει κάποια δόση ανησυχίας ως προς τις επόμενες κινήσεις από πλευράς Αντόνιο Γκουτέρες. Τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή περιμένουν ότι στη διάρκεια του δείπνου θα φανεί και ποιο είναι το περιεχόμενο της έκθεσης Ολγκίν.
Τι θέλει και τι επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ήθελε να περάσει κάποια μηνύματα και να υπάρξει από κοινού εργασία. «Χαίρομαι που έχω ακούσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εκτός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο διαπίστωσε βρετανική ετοιμότητα για ενεργή στήριξη σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας, απάντησε ότι βλέπει από τη νέα βρετανική κυβέρνηση επιθυμία ενίσχυσης της σχέσης και συνεργασίας και ότι αυτό ισχύει και σε σχέση με την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο της Βρετανίας ως εγγυήτρια δύναμη, μόνιμο μέλος του ΣΑ και συντάκτρια των ψηφισμάτων του ΣΑ.
Σε ερώτηση για την προσδοκία του λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για Νέα Υόρκη απάντησε: «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι πηγαίνω να πράξω ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Για εμάς θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Γνωρίζουμε παρά πολύ καλά πού θέλουμε να πάμε, τους στόχους μας και είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Μόνο αν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούμε με περισσότερη σιγουριά να δούμε και τις προοπτικές για επίλυση. Για εμάς η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση».
Τόνισε δε ότι η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ λαμβάνεται εν μέσω δύο πολέμων, ως ένδειξη για την ισχυρή βούληση και δέσμευσή του για πρόοδο.
Τρικλοποδιές από Ερσίν Τατάρ
Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σε δηλώσεις του πριν από την αποψινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη κατέγραψε τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, κατέστησε σαφές ότι «η διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει όταν ικανοποιηθεί το αίτημα για την κυριαρχία μας» και ότι «οποιαδήποτε συμφωνία θα γίνει στο εξής στην Κύπρο θα έχει τη μορφή συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών».
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το δείπνο όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη «θα γίνει σε τριμερή μορφή χωρίς καμία ατζέντα και ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα το 2017». Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «η επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων δεν θα ξεκινήσει ποτέ μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα κεκτημένα δικαιώματα των Τ/κ και να εκπληρωθούν οι ξεκάθαρες και σαφείς προϋποθέσεις».
Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ακόμη ότι «δεν είναι δυνατή μια συμφωνία στην οποία οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι απόλυτο μέρος του κράτους». «Οι όροι μας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους είναι ξεκάθαροι και σαφείς. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει όταν ικανοποιηθεί το αίτημα για την κυριαρχία μας. Πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχία μας. Στο δείπνο θα εξηγήσω στους συνομιλητές μου ότι το αίτημα της κυριαρχίας μας πρέπει να εκπληρωθεί, πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο προς την τδβκ και ότι πρέπει να αρθεί το απαρχαιωμένο εμπάργκο, οι απομονώσεις και τα εμπόδια στον αθλητισμό, τη μουσική και τις διακρατικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.
Ο Τ/κ ηγέτης συμπλήρωσε ότι δεν θα υποχωρήσουν από την πολιτική τους για δύο κράτη, κυρίαρχο και ισότιμο διεθνές καθεστώς, προσθέτοντας ότι «αυτό το δείπνο είναι μια ευκαιρία να εξηγήσουμε τις θέσεις μας».