Μητσοτάκης: Αναζητούνται απαντήσεις προς τους πολίτες για τα Τέμπη και υπουργοί για τον ανασχηματισμό
Μετά από την προεδρική εκλογή και την μάχη που έχει προαναγγελθεί επί της πρότασης δυσπιστίας οι αποφάσεις. Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει το Μαξίμου για τις κατηγορίες περί «συγκάλυψης».
Στις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο χρόνο που θα επιλέξει να τις ανακοινώσει, προκειμένου να βγάλει την κυβέρνηση από τη δυσκολότερη στενωπό που έχει βρεθεί από το 2019, είναι στραμμένη η προσοχή υπουργών αλλά και στελεχών του κρατικού μηχανισμού.
Άλλωστε η ανοιχτή «πληγή» των Τεμπών και η δημοσκοπική «αιμορραγία» που προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία, συμπίπτει με την κρίσιμη αντιμετώπιση της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες.
Πάνω από αυτά τα δυο μέτωπα, μαζί με την αυστηρή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου εστιάζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που όπως λένε συνεργάτες του, θα κρίνει «ανά ώρα την απόδοση επί του πεδίου».
Το Μαξίμου ωστόσο θέλει να κλείσει τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό, ανεξάρτητα από το εάν στο παρασκήνιο, προεξοφλείται ότι η υπόθεση των Τεμπών, θα αποτελέσει τον καταλύτη για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Από την άλλη στην Ηρώδου Αττικού σταδιακά τροφοδοτούν το αφήγημα περί της προσπάθειας να πληγεί η πολιτική σταθερότητα. «Υπάρχουν συμφέροντα που δε συμπαθούν την κυβέρνηση. Υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που δε συμπαθούν την κυβέρνηση», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Action24.
Λίγο νωρίτερα μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προειδοποιούσε ότι: «Ο εφιάλτης προσπαθεί να επιστρέψει. Κάποια κόμματα άλλαξαν ονόματα, έχουμε εναλλαγές στις θέσεις της αντιπολίτευσης, η ακροδεξιά εμφανίζεται με ένα λίγο διαφορετικό προσωπείο», προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάθε λαϊκιστή, είτε προέρχεται από την αριστερά είτε προέρχεται από την άκρα δεξιά, να αποκτήσει πολιτικό χώρο από δικά μας λάθη και αστοχίες».
Σε κάθε περίπτωση η αντεπίθεση της Ηρώδου Αττικού, για να βγει η κυβέρνηση από τη θέση άμυνας που έχει βρεθεί μετά τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη, δεν θα είναι μονοδιάστατη.
Εξ’ού οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, για βασικές κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης, όπως για τη μονταζιέρα στα ηχητικά ντοκουμέντα της τραγωδίας, χρησιμοποιούνται ως «όπλα» από τα στελέχη που έχουν βγει μπροστά για να εξουδετερωθούν οι αντιπολιτευτικές επιθέσεις. «Δεχθήκαμε πρόταση δυσπιστιας για το ηχητικό το οποίο δεν έχουμε πειράξει», ανέφερε στο Αction24, o Μάκης Βορίδης.
Ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε ότι εκκρεμούν ποινικές διώξεις που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιχειρήσει να συγκαλύψει, ενώ για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, επανάλαβε ότι: «Εάν τυχόν οποιαδήποτε στιγμή αποδειχθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα ζητήσουμε να πάει αυτός στο ειδικό δικαστήριο. Αλλά αν αποδειχθεί η οποιαδήποτε εμπλοκή αλλά όχι λάσπη στον ανεμιστήρα συκοφαντίες ψεύδη εικασίες ανυπόστατες παραδοχές», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και επανακρατικοποίησης της Hellenic Train.
Επιχειρώντας να περάσει από αυτές τις συμπληγάδες, το Μαξίμου επαναφέρει ένα από τα καλά χαρτιά της πρώτης θητείας, που είναι ο καλός βαθμός στη διαχείριση των κρίσεων αν και το «σεισμικό σμήνος» του Αιγαίου ήρθε να ανατρέψει τους σχεδιασμούς για την στροφή στο κυβερνητικό έργο.
Γι’αυτό και στην κινητοποίηση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, ο Πρωθυπουργός βάζει και τη δική του εμπλοκή. Εντός των επόμενων ωρών δεν αποκλείεται να προεδρεύσει σε ακόμη μια σύσκεψη με την επιτροπή των ειδικών στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έχει δώσει αυστηρή διορία για την ενημερωτική παρουσίαση όλων των δεδομένων που αφορούν στους σεισμούς. Κάτι που αναμένεται να γίνει σε 24 ώρες, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.