Μηνιγγίτιδα: Τα πρώτα σημάδια - Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς
Σε ποια συμπτώματα οι γονείς πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Στη μηνιγγίτιδα εφιστά την προσοχή ο παθολόγος-κλινικός φαρμακολόγος, Τάσος Σπαντιδέας, χαρακτηρίζοντάς την, ωστόσο, «σπάνια νόσο». Τόνισε ότι η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι ιδιαίτερα σοβαρή και επικίνδυνη, ενώ η ιογενής μορφή είναι πιο ήπια, προσβάλλοντας δέκα άτομα ανά 100.000 πληθυσμού.
«Κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, παρουσιάζονται σποραδικά κρούσματα μηνιγγίτιδας τόσο στα σχολεία όσο και σε στρατώνες», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Τα συμπτώματα
Η μηνιγγίτιδα χτυπά συνήθως παιδιά και νέους, ενώ τα πρώτα σημάδια θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς, ώστε να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια.
- Επίμονος πονοκέφαλος: Σύμπτωμα το οποίο το παιδί θα εκφράσει έντονα, καθώς η ένταση του πόνου δεν υποχωρεί εύκολα.
- Έμετοι και δυσκαμψία αυχένα: Ιδιαίτερα αν το παιδί αδυνατεί να σκύψει το λαιμό του, πρέπει να αποτελέσει σημαντική ένδειξη για τη μητέρα να αναζητήσει τη συμβουλή του γιατρού.
- Αιφνίδιος πυρετός: Ένας ξαφνικός πυρετός, που δεν συνοδεύεται από κάποιον προφανή λόγο, είναι επίσης ανησυχητικός και απαιτεί έλεγχο.
Διαχρονική τάση
Στην χρονική περίοδο 2004-2023 δηλώθηκαν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στον ΕΟΔΥ, συνολικά 1.133 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, με τα κρούσματα να κυμαίνονται μεταξύ 4 και 108 ανά έτος και η μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση να ανέρχεται στα 0,52 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η επίπτωση του νοσήματος παρουσίασε σημαντική πτωτική πορεία από το 2013 έως το 2022.
Ειδικά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 η επίπτωση της νόσου έφτασε στα χαμηλότερά της επίπεδα και αυτό αποδόθηκε στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων (κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, κλείσιμο σχολείων). Το έτος 2023 η επίπτωση της νόσου αυξήθηκε φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα.