Στίγμα για τη χώρα οι θάνατοι από τροχαία: Πού θα μπουν νέες κάμερες στην Αθήνα
Ενίσχυση της αστυνομίας με παρουσία στους δρόμους, συνεργασία με δήμους, αλλά και τοποθέτηση καμερών σε σημεία όπου γίνονται συχνά ατυχήματα ή δυστυχήματα. Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κος Χρυσοχοΐδης μίλησε στα ΜΜΕ (στο Πρώτο Θέμα αλλά και στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ) για νέο σχεδιασμό και ανασύνταξη των δυνάμεων της αστυνομίας. Επίσης στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ για την ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης, με έμφαση στην Τροχαία, στην ΟΠΚΕ, στη ΔΙΑΣ, τη ΔΡΑΣΗ, αλλά και στη χρήση τεχνολογίας.
«Αυτές τις μέρες, τετραπλασιάσαμε τις δυνάμεις της Τροχαίας. Δεν μπορούν ορισμένοι να θεωρούν ότι οι δρόμοι είναι πίστες. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική πολιτική ασφάλειας απέναντι στα τροχαία ατυχήματα. Και αυτή τη στιγμή, ο Πρωθυπουργός συντονίζει μια επιτροπή για την οδική ασφάλεια στη χώρα. Αποτελούν στίγμα στην Ευρώπη οι πρωτιές της χώρας μας αναφορικά με την κακή οδηγική συμπεριφορά», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για το επιχειρησιακό σχέδιο της τροχαίας, που έχει ως στόχο από τη μία, τον έλεγχο της παραβατικότητας και της οδηγικής συμπεριφοράς που οδηγεί σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα και από την άλλη, στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.
«Αν και η ΕΛ.ΑΣ δεν μπορεί να λύσει το κυκλοφοριακό ζήτημα καθολικά, πρέπει να κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Πρέπει να είμαστε στους δρόμους. Απαιτείται έλεγχος και η βοήθεια της τεχνολογίας, για τη βεβαίωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», πρόσθεσε.
«Πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι η ενίσχυση της Τροχαίας. Υπερδιπλασιάσαμε τη δύναμή της για να βοηθάει και στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και να βεβαιώνει παραβάσεις, όπως να αποτρέπεται το παράνομο πάρκινγκ σε δρόμους και πεζοδρόμια» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Που θα μπουν οι νέες κάμερες στην Αθήνα
Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι η εμφανής αστυνόμευση εκεί που χρειάζεται. Επιπλέον, ανέφερε ότι προχωρά η εγκατάσταση σταθερών καμερών και από την Περιφέρεια και από τους Δήμους αλλά και κινητών καμερών σε αυτοκίνητα της Αστυνομίας, για να υπάρχει καταγραφή της εικόνας της πόλης αλλά και των παραβάσεων.
«Δεν μπορώ να βάλω σε όλα τα σημεία (κάμερες) σε πρώτη φάση αλλά θα μπορούσα να βάλω σε 10,15,20 σημεία που είναι πολύ κρίσιμα όπου γίνονται δυστυχήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ποσειδώνος στο ύψος της Βουλιαγμένης έχουν χαθεί τόσα παιδιά. Προφανώς γιατί υπάρχει μία ευθεία, γιατί τρέχουν, γιατί γίνονται κόντρες, γιατί δεν προσέχουν. Εκεί λοιπόν θα βάλουμε και Τροχαία και κάμερες ηλεκτρονικές και θα υπάρχει προειδοποίηση»,
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την κατάσταση της παραβατικότητας. Όλοι όσοι οδηγούν μιλάνε στο κινητό. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Όπως και όλοι αυτοί οι λεβέντες που τα βράδια μετατρέπουν τους δρόμους σε πίστες και τρέχουν με χίλια».
«Το να κρατάμε κινητό τηλέφωνο την ώρα που οδηγούμε είναι εγκληματικό και μπορεί να στοιχίσει τη ζωή κάποιου συμπολίτη μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει (δοκιμαστικά)-στα κρίσιμα σημεία που γίνονται θανατηφόρα ατυχήματα- να υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία που θα βεβαιώνει αυτόματα τις παραβάσεις και τις υπερβάσεις της ταχύτητας.