Μια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της ρωσικής οικονομίας - Γιατί ο Πούτιν καταδικάζει τις νέες γενιές
Ένα σκοτεινό μέλλον περιμένει τους πολίτες της Ρωσίας, όταν και εφόσον λήξει ο πόλεμος και η χώρα επιστρέψει στο διεθνές εμπόριο.
Μία ωρολογιακή βόμβα βρίσκεται στα θεμέλια της ρωσικής οικονομίας, σύμφωνα με κορυφαίο Αμερικανό οικονομολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Ο Κονσταντίν Σόνιν, μάλιστα, προέβλεψε ότι έρχονται πολύ σκοτεινές μέρες για τη ρωσική οικονομία.
Όπως εξήγησε, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει τη Μόσχα σε μία θέση που την υποχρεώνει να αυξήσει περαιτέρω τον έλεγχο στην οικονομία, γεγονός που οδηγεί στη διάλυση σημαντικών θεσμών της αγοράς, αλλά και στην ανάγκη να δανείζεται από το «μέλλον» των πολιτών.
Ο καθηγητής σημειώνει κάποια μέτρα που υποχρεώθηκε να πάρει η Ρωσία για να ενισχύσει την οικονομία της, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού στις εξαγωγές σημαντικών προϊόντων ώστε να αντισταθμιστούν οι Δυτικές κυρώσεις.
Το μέτρο αυτό ανάγκασε πολλές εταιρείες να προχωρήσουν σε δραστική αύξηση των τιμών, χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι αγορές επηρεάζονται από μία εθνική πολιτική.
Εργοστάσια πουλήθηκαν για… ένα ευρώ
Ταυτόχρονα, η Ρωσία έλαβε μέτρα για να εμποδίσει την αποχώρηση κάποιων εταιρειών από τη χώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις, όπως η Heineken, να αναγκαστούν να πουλήσουν τις μονάδες τους στη Ρωσία ακόμα και στην τιμή… του ενός ευρώ.
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο χρηματοδοτεί τον πόλεμο «δανειζόμενο από το μέλλον», λέει ο Σόνιν επισημαίνοντας τις περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων δαπανών και την ταυτόχρονη εκτόξευση των αμυντικών δαπανών. Το Κρεμλίνο σκοπεύει να συνεχίσει να ξοδεύει περισσότερα για τις αμυντικές δαπάνες σε σχέση με τη δημόσια υγεία ή την εκπαίδευση τα επόμενα δύο χρόνια, όπως προβλέπεται στον προγραμματισμό του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε το 2023.
Και όπως τονίζει, ο Πούτιν δανείζεται από το μέλλον των πολιτών διαλύοντας τους θεσμούς της αγοράς, για τους οποίους ο ρωσικός λαός πλήρωσε υψηλό τίμημα τη δεκαετία του 1990.
«Οι μαζικές επενδύσεις στην στρατιωτική παραγωγή και η ταυτόχρονη διάλυση των θεσμών της αγοράς μπορεί να ενισχύουν βραχυπρόθεσμα τον Πούτιν, αλλά τοποθετούν μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης», τονίζει.
Τα δύσκολα θα έρθουν μετά τον πόλεμο
Παρ’ όλα αυτά, η ρωσική οικονομία δεν είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Το ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί κατά 3,2% φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι αποδίδουν την αύξηση στις υψηλές αμυντικές δαπάνες.
Όμως, ο Σόνιν βλέπει μία σημαντική πρόκληση για το μέλλον: «Όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ρωσία επιστρέψει στο διεθνές εμπόριο, όλες οι εθνικοποιήσεις των προηγούμενων ετών θα στοιχειώσουν την οικονομία. Ο πόλεμος του Πούτιν δεν επιβαρύνει μόνο τη ζωή των Ρώσων πολιτών αναγκάζοντάς τους να έχουν μία χειρότερη καθημερινότητα από αυτή που θα μπορούσαν να έχουν. Αλλά καταδικάζει και τις μελλοντικές γενιές».