Η Μόσχα απαγορεύει την «childfree προπαγάνδα» - Τι είναι και ποιοι απειλούνται με πρόστιμα
Ο Πούτιν παρουσίασε τη Ρωσία ως προπύργιο «παραδοσιακών αξιών» που βρίσκεται σε υπαρξιακή μάχη με την παρακμιακή Δύση.
Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας ψήφισε ομόφωνα την Τρίτη 12/11 την απαγόρευση της βλαβερής, όπως την αποκαλούν οι αρχές, προπαγάνδας για έναν τρόπο ζωής χωρίς παιδιά, με την ελπίδα να τονωθεί το μειωμένο ποσοστό γεννήσεων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό των γεννήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται καθώς μαίνεται ο πόλεμος της Μόσχας στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τα στοιχεία «καταστροφικά για το μέλλον του έθνους».
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει παρουσιάσει τη Ρωσία ως προπύργιο «παραδοσιακών αξιών» που βρίσκεται σε υπαρξιακή μάχη με την παρακμιακή Δύση, ενθάρρυνε τις γυναίκες να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά, λέγοντας ότι αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί το μέλλον των Ρώσων. Έχουν ήδη θεσμοθετηθεί οικονομικά και άλλα κίνητρα.
Πρόστιμα σε όσους δεν την ακολουθήσουν
Ο νόμος, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από την Άνω Βουλή του κοινοβουλίου και τον Πούτιν, έρχεται να προστεθεί σε άλλους περιορισμούς της ελεύθερης έκφρασης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του περιεχομένου που θεωρείται ότι προωθεί «μη παραδοσιακούς τρόπους ζωής», όπως οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ή η ρευστότητα της έμφυλης ταυτότητας, καθώς και των διαφορετικών περιγραφών της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Όσοι προωθούν την «προπαγάνδα χωρίς παιδιά» θα υπόκεινται σε πρόστιμα έως 400.000 ρούβλια (4.100 δολάρια) εφόσον είναι φυσικά πρόσωπα, το διπλάσιο ποσό θα επιβάλλεται σε αξιωματούχους και έως 5 εκατομμύρια ρούβλια (51.000 δολάρια) σε νομικά πρόσωπα.
«Αγκάθι» το δημογραφικό
Περίπου 599.600 παιδιά γεννήθηκαν στη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του 2024, δηλαδή 16.000 λιγότερα από ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2023 και οι γεννήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν το χαμηλότερο επίπεδο από το 1999. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 49.000. Ωστόσο, η μετανάστευση σημείωσε άλμα κατά 20%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του World Factbook της CIA, η Ρωσία συγκαταλέγεται μεταξύ των 40 χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων το 2023, με περίπου 9,22 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, βρίσκεται ελαφρώς μπροστά από τη Γερμανία με 9,02 γεννήσεις αλλά πολύ πίσω από την Κίνα με 9,7 και τις Ηνωμένες Πολιτείες με 12,21.
«Μιλάμε για την προστασία των πολιτών, κυρίως της νέας γενιάς, από τις πληροφορίες που διαδίδονται στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των ανθρώπων», δήλωσε ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Κάτω Βουλής και θερμός υποστηρικτής του Πούτιν.
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι οι νέες γενιές των πολιτών μας θα μεγαλώσουν με επίκεντρο τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες».
Τι γνώμη έχουν οι γυναίκες
Ωστόσο ορισμένες γυναίκες είναι επιφυλακτικές. μεταξύ αυτών και η Αλίνα Ρζάνοβα, μια 33χρονη που ζει στο Γιαροσλάβλ, 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας και ήταν κάποτε αποφασισμένη να μην κάνει παιδιά, αλλά τώρα έχει έναν γιο οκτώ μηνών.
«Οι άνθρωποι θέλουν παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα», είπε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν κάνουν παιδιά. Όχι επειδή κάποιος κάπου έγραψε κάτι».
Στη Μόσχα, η Γιάνα, μια 40χρονη γυναίκα που δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει παιδιά και αρνήθηκε να αποκαλύψει το επώνυμό της λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσε ότι και η ίδια πιστεύει ότι η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου, ιδίως πέραν των μεγάλων πόλεων, θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιστροφή της μείωσης των γεννήσεων.
«Οι άνθρωποι κάνουν παιδιά όταν έχουν εμπιστοσύνη στο αύριο. Αλλά όταν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων φτάνουν το 20% ετησίως, δεν νομίζω ότι είναι καλή στιγμή για να κάνεις απεριόριστα παιδιά», είπε. «Σε μια κοινότητα που είναι κατά της απόκτησης παιδιών οι άνθρωποι που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος συζητούν γιατί δεν θέλουν παιδιά. Έχουν το δικαίωμα να το συζητήσουν; Το έχουν».
«Είναι απίθανο πολλοί νέοι άνθρωποι να το διαβάσουν και να πουν 'ούτε εγώ θέλω παιδιά'».