«Μια ωραία ατμόσφαιρα» στο debate του ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα Φάμελλου - Πολάκη – Ομαδικά πυρά στον Κασσελάκη
Ατύπως παρών ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης στο στούντιο της Αγίας Παρασκευής, με τους 4 υποψήφιους να του εξαπολύουν σφοδρά πυρά.
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι 4 διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας στο αποψινό debate που διοργάνωσε η ΕΡΤ.
Με την θέση του κόμματος στην αξιωματική αντιπολίτευση να κινδυνεύει άμεσα λόγω των ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών οι οποίοι ακολουθούν τον Στέφανο Κασσελάκη, Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Νίκος Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος κατέθεσαν σήμερα τις θέσεις και τις προτάσεις τους και μίλησαν για το πώς οραματίζονται την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πολάκης: Έχω κομμάτι ευθύνης για τον Κασσελάκη
Για την κατηγορία του Στέφανου Κασσελάκη για τα «μαύρα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ», ο Παύλος Πολάκης είπε: «Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία. Αυτό που υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο "πόθεν έσχες" του Στέφανου Κασσελάκη και εταιρείες που δεν δήλωσε. Φαντάζεστε έναν πρόεδρο κόμματος της Αριστεράς να είναι CEO εταιρειών που έχουν έδρα τις νήσους Μάρσαλ;
Παραπλανηθήκαμε και αναγνωρίζω το κομμάτι της ευθύνης που μου αναλογεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος γιατί διαχειρίστηκε δισεκατομμύρια δίχως να λείψει ούτε ένα ευρώ».
«Δυστυχώς πίστεψα έναν άνθρωπο που έλεγε ότι προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί την οικογένειά του την χτύπησε το παραδικαστικό κύκλωμα. Η τρομερή δήλωση του πατέρα του ότι χρωστάει 4 εκατομμύρια σε λιβεριανή εταιρεία με έκαναν να ψάξω το Πόθεν Έσχες Κασσελάκη», τόνισε ο Παύλος Πολάκης.
Γκλέτσος: «Ο Κασσελάκης ήθελε να αποκλειστεί»
Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γκλέτσος είπε: «Δεν υπήρξε αδυναμία. Στο Συνέδριο ο έκπτωτος πρόεδρος έφερε πάρα πολλούς ανθρώπους για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Από εκεί και πέρα το Συνέδριο έγινε όπως έπρεπε να γίνει. Μπήκαν οι εκλεγμένοι σύνεδροι, ο έκπτωτος δεν μας έκανε την τιμή να μπει μέσα. Δεν είχαμε καμία μομφή. Ο κ. Κασσελάκης αποκλείστηκε γιατί ήθελε να αποκλειστεί. Έκανε "πατσαβούρα" το καταστατικό, μιλάει για "κουκουλοφόρους και μαύρα ταμεία", δικαιώνει τον αποκλεισμό του».
Πολάκης για Μάτι: Γιατί να κρύψουμε τους νεκρούς;
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Παύλος Πολάκης ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε για τους νεκρούς στο Μάτι, μετά την πρόσφατη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη.
«Τώρα πάτε την κουβέντα αλλού. Ο Κασσελάκης, επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει, χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της Ομάδας Αλήθειας. Γιατί να κρύψουμε τους νεκρούς στο Μάτι; Για να πετύχουμε τι; Αυτή ήταν η αισχρή προπαγάνδα. Τι κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης με το υπουργείο Κλιματικής κρίσης; Ούτε τα χρήματα από το ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει», απάντησε μεταξύ άλλων.
«Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης για την Ελλάδα πρώτα από όλα πρέπει να είναι αντιπλημμυρικά παντού», ανέφερε ακόμα.
Η ερώτηση του Σωκράτη Φάμελλου στον Παύλο Πολάκη για τη δημόσια τράπεζα
Πολάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Είχα απόλυτο δίκιο
Σε ερώτηση του Σωκράτη Φάμελλου για το γιατί δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Παύλος Πολάκης τόνισε: «Προφανώς δεν θα έκανα το εγκληματικό πολιτικό λάθος της κομματικής πειθαρχίας, κρατώντας την δεδηλωμένη του Μητσοτάκη. Επιμένω ότι είχα απόλυτο δίκιο, η βασική μου θέση είναι ότι δεν δέχομαι την τεκνοθεσία με παρένθετη μητέρα. Αυτό είναι σκέτο εμπόριο».
Φαραντούρης για «Αυγή» και «Κόκκινο»: «Έχω σχέδιο, δεν ήμουν μέρος του προβλήματος»
Για τους εργαζόμενους στο «Κόκκινο» και στην «Αυγή» είπε ο Νικόλας Φαραντούρης: «Συμπάσχω με τους απλήρωτους εργαζόμενους και έχω μιλήσει από καιρό για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Μέσων Ενημέρωσης. Το σχέδιο μου βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες, με μία εταιρία συμμετοχών που θα τα ενισχύσει οικονομικά. Δεν διαχειρίστηκα προσωπικά τα ζητήματα αυτά, δεν ήμουν μέρος του προβλήματος. Θέλω να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τον πλουραλισμό».
Φάμελλος για ελληνοτουρκικά: «Κρυφή διπλωματία από την κυβέρνηση»
Ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, της καταλόγισε «κρυφή διπλωματία» και «λανθασμένες κινήσεις» όπως αυτή του «δεδομένου εταίρου», επισημαίνοντας πως κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η εξωτερική πολιτική ήταν «δυναμική» με «ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές» και πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της χώρας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.
Επίσης, σχολίασε πως η εσωτερική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά οφείλεται σε «λάθος» του Κυριάκου Μητσοτάκη που «ακολούθησε τη γραμμή Σαμαρά» και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την «εθνική γραμμή» και ασκεί «θετική» αντιπολίτευση, καλώντας την κυβέρνηση να «προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας».
Πολάκης: Διαφωνούμε με τη ρωσική εισβολή, αλλά δεν έπρεπε να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία
Σχετικά με τη θέση που έχει πάρει η Ελλάδα στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Παύλος Πολάκης καταδίκασε μεν την ρωσική εισβολή, ωστόσο, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να παίξει «διαμεσολαβητικό ρόλο» για την επίλυση της σύγκρουσης και να μην γίνει «μέρος του προβλήματος» στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία και «διασπώντας ιστορικούς δεσμούς». Με τον ίδιο τρόπο σχολίασε και την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση τάχθηκε εξ ολοκλήρου υπέρ του Ισραήλ, την ώρα που η αντίδραση του έχει «ξεπεράσει προ πολλού τη νόμιμη άμυνα».
Φαραντούρης: Η ΝΔ σαμποτάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών
Σχετικά με τη στάση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Νίκος Φαραντούρης κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι « δεν έχει κάνει το καθήκον της εδώ και τέσσερα χρόνια » και τόνισε πως αυτή η «ολιγωρία» επηρεάζει γενικότερα τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες. Όπως είπε, η κυβέρνηση «δεν έχει καταστήσει τα ζητήματα αυτά ευρωπαϊκά » και αυτό ισοδυναμεί με «γκολ από τα αποδυτήρια».
Επίσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση « αναντιστοιχία δηλώσεων και πράξεων », σχολιάζοντας πως το ίδιο το κόμμα της ΝΔ «έχει σαμποτάρει» τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προτιμότερο να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ομάδα των Σοσιαλιστών, εισηγήθηκε την διοργάνωση ενός καταστατικού συνεδρίου προκειμένου να ερωτηθούν οι σύνεδροι, καθώς το θέμα σχετίζεται με το «χαρακτήρα» που θέλει να έχει το κόμμα στο μέλλον.
Επιμένει ο Γκλέτσος για τους οίκους ανοχής
Ο Απόστολος Γκλέτσος ρωτήθηκε στο debate των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ για την δήλωσή του περί «οίκων ανοχής για μετανάστες» και την υπερασπίστηκε ξανά.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή η ερώτηση ετέθη, διότι εκεί που είμαι στην αντιπολίτευση στην Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και υπάρχει ζήτημα».
«Όταν φέρνεις τέτοιους ανθρώπους, μιλάω για τις συμφωνίες εργατών οι οποίοι έρχονται νόμιμα – μετά από συμφωνίες δύο κρατών – για να εργαστούν, πρέπει όταν φέρνεις νέους ανθρώπους να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητά τους, αλλιώς υπάρχουν ζητήματα. Ζητήματα και υποζητήματα», σημείωσε.
«Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνεις αυτό. Είναι κάτι το οποίο θα το βρεις μπροστά σου. Το έχουμε βρει και μακάρι να λυθεί και να μην το ξαναβρούμε. Όταν θες να κυβερνήσεις, πρέπει να τα σκέφτεσαι όλα», είπε.
ΣΥΡΙΖΑ: Επιτυχημένο το debate - Είμαστε έτοιμοι για μια νέα δυναμική περίοδο
Σε ανακοίνωσή του, μετά τη λήξη του debate, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:
«Το debate των υποψήφιων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που διεξήχθη στην ΕΡΤ, στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Οι τέσσερις υποψήφιοι, ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης απάντησαν με το δικό τους όραμα και σχέδιο για την ηγεσία του κόμματος.
Η συζήτηση και ο διάλογος ανάμεσα στους υποψήφιους ανέδειξε πως η διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου του Κόμματος διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των διαφορετικών οπτικών και του ζωντανού διαλόγου. Η επιτυχία του debate συνιστά ένα ακόμα βήμα, ενόψει και της εκλογικής διαδικασίας την προσεχή Κυριακή, που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια νέα δυναμική περίοδο, βάζοντας ως πρώτο μέλημα τις πολιτικές προτάσεις απέναντι στα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στην επιτυχία του debate συνετέλεσε καθοριστικά η εμπειρία και ο επαγγελματισμός που διέπουν τη Δημόσια Τηλεόραση, σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Χριστίνας Βίδου και Απόστολου Μαγγηριάδη, που είχαν την ευθύνη του συντονισμού, ήταν καθοριστική».