Η επόμενη μέρα του debate στον ΣΥΡΙΖΑ - Τα «όπλα» του κάθε υποψηφίου για την ηγεσία
Στην τελική ευθεία μπαίνει η κούρσα για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το debate που διεξήχθη σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού.
Ικανοποίηση υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ για το debate που διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου, καθώς, όπως λένε, μετά από πολύ καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι μπορεί να συζητήσει πολιτικά και ότι μετά το συνέδριο απεγκλωβίστηκε από την τοξικότητα της περιόδου Κασσελάκη.
Οι τέσσερις υποψήφιοι, ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης απάντησαν με το δικό τους όραμα και σχέδιο για την ηγεσία του κόμματος, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και αναφέρει ότι στην επιτυχία του debate συνετέλεσε καθοριστικά η εμπειρία και ο επαγγελματισμός που διέπουν τη Δημόσια Τηλεόραση, σε όλα τα επίπεδα.
Στη σκιά των δύο επικείμενων ανεξαρτητοποιήσεων – της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου – οι οποίες θα στερήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίστηκε το δίδυμο της εκλογικής αναμέτρησης. Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Παύλος Πολάκης, ήταν τα δύο πρόσωπα που έδειξαν να ξεχωρίζουν στην εκλογική κούρσα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και απών, απασχόλησε αρκετά τη συζήτηση. Ο Παύλος Πολάκης σχολιάζοντας την κριτική που κάνει ο πρώην πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Ο κ. Κασσελάκης επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει, αρχίζει και χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της ομάδας Αληθείας γυρνώντας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ρεπουμπλικανικού παρελθόντος του». Ο βουλευτής Χανίων παρουσίασε μάλιστα στοιχεία για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας ότι ήταν ψεύτικο.
Έδωσαν το στίγμα τους οι υποψήφιοι
«Αν δεν πάρουμε το 51% της ΔΕΗ πίσω, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα καρτέλ στην ενεργεία. Αλλιώς θα ταΐζονται οι 80 οικογένειες που ταΐζει ο Μητσοτάκης. Η ανάκτηση της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προκύψει από την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου» τόνισε ο Παύλος Πολάκης.
«Όταν βλέπετε να υπάρχει διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού και παραίτηση του γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΞ, οφείλεις ως αξιωματική αντιπολίτευση να θέσεις όρους και να πιέσεις την κυβέρνηση να είναι συνεπής στις κόκκινες γραμμές της» σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος σε ερώτηση της Χριστίνας Βίδου για το αν «σας αρκεί η ενημέρωση από τον κ. Γεραπετρίτη».
«Δεν θα ψήφιζα κανένα από τα σημεία του Προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Είναι σε απόλυτη απόκλιση από αυτό που ζητά η Ευρώπη, έχουμε μεγάλο πρόβλημα ακρίβειας», δήλωσε ο Απόστολος Γκλέτσος και πρόσθεσε: «Δεν θα ψηφίζαμε καθόλου τον προϋπολογισμό με δική μου προεδρία γιατί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι σε απόκλιση από την Ευρώπη και ο ελληνικός λαός είναι σε μεγάλη φτώχεια, σε αντίθεση με τα καρτέλ που αυξάνουν τα κέρδη τους».
«Γιατί πριν αναζητήσεις την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ολοκληρώνεις το έργο στην Ευρωβουλή;» ρώτησε τον Νικόλα Φαραντούρη ο κ. Πολάκης. «Είμαι νέος στην πολιτική, αλλά δεν είμαι άγνωστος. Έτσι, πριν από έναν χρόνο με πήρες απ’ το χέρι. Υποστήριξες με ψυχή και σώμα έναν εντελώς άγνωστο, τον οποίο φρόντισες πρώτα να ψάχνεις για να βρεις αν πράγματι πληροί κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Εγώ λοιπόν κατέθεσα υποψηφιότητα έχοντας γυρίσει χωριό χωριό όλη την Ελλάδα κι γνωρίζοντας τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έφερα ποτέ σε δύσκολη θέση το κόμμα. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι μπορώ να δώσω το χαμένο κύρος που κάποιοι άλλοι φρόντισαν στο παρελθόν», ήταν η απάντηση.
Στο ερώτημα για το αν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά με το πόθεν έσχες του. «Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία. Αυτό που σίγουρα υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη» τόνισε. «Φαντάζεστε ηγέτη Αριστεράς να είναι διευθύνων σύμβουλος σε εταιρείες που είναι στον παράδεισο των νησιών Μάρσαλ στον Ειρηνικό; Δυστυχώς πιστέψαμε κι εγώ μαζί, ότι προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί χτύπησε την οικογένειά του το παραδικαστικό κύκλωμα, που ήταν ένα τεράστιο ψέμα» πρόσθεσε.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναγκάστηκε να δώσει απαντήσεις σχετικά με τη διαφωνία του το κόμμα να προσφύγει σε εκλογές πέρυσι τον Φεβρουάριο. Όπως είπε αυτό που προέταξε ήταν το συμφέρον και η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί στις ευρωεκλογές ενωμένος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος άφησε να εννοηθεί ότι ο Παύλος Πολάκης δεν είχε ψηφίσει το κριτήριο του πόθεν έσχες για να χριστεί κάποιος υποψήφιος για την προεδρία. «Προφανώς και το ψήφισα Σωκράτη μου και το κατέθεσα και πρώτος», απάντησε ενοχλημένα ο βουλευτής Χανίων.